Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

EU vs. NOI ... sau invers

May 26, 2010 12 Comments

Doamne, ce am făcut!

Am primit un mesaj care m-a speriat. Nu prin el însuşi, ci, prin faptul că vine după atâtea altele similare. Nu contează că eu sunt beştelitul. Dar, e dureros să constaţi că ne-am pierdut, atât simţul umorului (ceea ce e destul de grav!), dar, şi pe cel al comunităţii.

Am devenit, fiecare, atoateştiutori, legiuitori nelegiuţi ai relaţiilor interumane, intercomunitare, … Nu mai aparţinem unul altuia într-o echipă. Trebuie doar să ne impunem părerea. Nu contează utilitatea ori valoarea ei. Democratic este aşa cum vreau eu! Şi-mi spune acest lucru … oricine! Nu contează minimul respect faţă de valorile (reale!) ale democraţiei. Dacă nu accepţi cum spun eu, eşti rău, dictator, stresezi, eşti ceauşist, ticălos, de-a binelea! Nu contează că lucrurile se petrec după regula alandala, important e să fie cu m îmi place mie. Altfel, … cobor!

Mergem pe trotuar. Trotuarul lu’ tac-tu, evident! Tu ai dreptul să mergi pe unde ţi se scoală, iar, ceilalţi au dreptul să te ocolească. Nicidecum nu au dreptul să-ţi bată obrazul: de ce nu te uiţi pe unde mergi? de ce te freci de mine? de ce mă obligi să te ocolesc?

Mergem pe stradă. Strada lu’ tac-tu, evident! Tu ai dreptul să opreşti şi să parchezi oriunde. Democratic. Nu contează pe cine blochezi. Zilele trecute, un “discriminat” a fost la un pas de a-l bate pe un “nesimţit” care şi-a permis, cu neobrăzare, să-i atragă atenţia că prin parcarea maşinii aiurea, îl împiedică să iasă el din parcarea pe care a şi plătit-o, nu ca tine!

Salariaţii de la firme impun regulile patronilor. Nu contează că nu seamănă cu cele ale ţării. Dacă aşa vrea şefu’ … este argumentul în faţa căruia degeaba argumentezi cu legea! Ţi se recunoaşte valabilitatea argumentului bazat pe lege, dar, nu se schimbă nimic. Pentru că … aşa vrea sefu’!

Nu mai poţi glumi că sar „jicniţii”, imediat, de doi metri! Trebuie să întrebi, mai întâi: „Democratule, dacă spun cutare lucru, îţi permiţi să-ţi foloseşti neuronul şi să înţelegi că e glumă?”. Nu mai poţi vorbi despre o regulă, general valabilă peste tot în lume, că-ţi sare superdemocratul român în spinare: „Eu nu vreau aşa!”. Dreptul de veto al nesimţirii îl are fiecare democrat!

Nu mai vorbim despre „respectul” pe care îl arăţi celuilalt … neţinându-te de cuvânt, nerespectând orele stabilite de comun acord pentru o activitate ori o întâlnire. Şi ce dacă, din cauza t,a celălalt pierde vremea, numai pentru că te-a crezut pe cuvânt!?

Nu mai putem fi „noi”. Musai să fie clar: „doar EU”! – aici, EU nu înseamnă “European Union”, ci, „prostia mea ueber alles”!

Peste tot în lume, echipă înseamnă cel puţin doi, din care unul este responsabilul activităţii comune. Nu-i musai să fie “şăf”, dar, e obligatoriu ca unul să aibă responsabilitatea trebii pe care o face echipa. Cu doi responsabili, rezultatul este sigur cu anticipaţie: zero. Pentru că, a lucra împreună nu înseamnă a face fiecare ceva, ci, a face fiecare, cât mai bine, pătrăţelul pe care i l-a repartizat … responsabilul echipei. Şeful!, oricât ne-am feri de acest cuvânt. Ca la naştere: două moaşe în loc de una, lasă copilului buricul netăiat. Sunt principii vechi de când lumea. Tata mi le-a adus, în ’70, în cărţile de ergonomie de la postuniversitara la care a fost. Pe-atunci, erau chestii aduse din America, dar, aplicate şi la noi.

Toate acestea de mai sus se aplică şi la bloguri, la bloggeri, la noi, cei care ne întâlnim îm Blogmeet-uri. Blogovalul CUA este în fierbere. Eu voiam să ne întâlnim, să ne cunoaştem, să schimbăm opinii şi experienţă, … Aşa cum am mai spus, personal, nu am agreat ideea unui blog comun, tocmai pentru că întrezăream problemele care … au apărut. Dar, democrat fiind, am acceptat ideea pentru că vox populi, … Personal, mie nu mi-a plăcut titlul propus pentru blogul comun, dar, iarăşi am acceptat voinţa majorităţii. Şi, fiind lucruri hotărâte de grup, le-am acceptat şi am considerat necesar să vin cu idei, cu propuneri, cu sugestii, ca să iasă treaba cât mai bine! La ultima reuniune, am insistat pe ideea că blogul comun ar trebui să aibă o ţinută mai sobră, să reprezinte o comunitate. Pentru problemele personale, idei, vederi, opinii, avem fiecare blogul personal. Pe blogul comun să aducem lucruri care interesează pe cât mai mulţi. Grav! Am impresia că opinia mea, deşi a fost acceptată, în cele din urmă de majoritatea din cei prezenţi, a fost taxată – ulterior – drept “obligaţie” şi, mai mult, o obligaţie impusă de mine! Mi-am permis (cum mi-am permis, oare?!) să fac sugestii colegilor. Grav! Cei mai ocoşi decât mine le-au taxat imediat drept “obligaţii” şi, mai mult, impuse de mine! Şi, cireaşa de pe tort: deşi am făcut sugestii (cine vrea, le ia în seamă, cine nu vrea, nu este obligat să le ia în seamă!), pe un ton glumeţ, taxarea drept “prea scorţos, prea serios“, tot pe nasul meu a fost aplicată!

Ce facem, fraţilor?! Cum luptăm: Eu vs. Noi sau invers?!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Gânduri Zamfiriene

12 Comments → “EU vs. NOI … sau invers”

 1. ZamPop 9 years ago  

  # IONEL: Nu-mi amintesc acum dacă ai fost de faţă sau nu atunci când a apărut ideea şi am fost împotrivă.
  Nu bebeloiul este problema. ci, faptul că trebuie să ai mare grijă de el ca să crească. Nu poţi să-i schimbi scutecele … când ai chef şi să pui în loc de scutec o bucată de pătură pentru că … nu vrei să-ţi baţi capul că spălatul scutecului.
  Tu înţelegi aceste lucruri, dar, din păcate, mulţi nici nu vor să le înţeleagă. Chiar şi pentru limitele pe care le-am propus şi au fost votate mi s-a reproşat, ulterior, că le-am impus!
  Eu nu mai am cum să revin pe plută: nu obişnuiesc să ling acolo unde am scuipat! Cu atât mai puţin acolo unde am fost scuipat! Oricând, stau la dispoziţia oricui cu sfaturi din experienţa mea, dar … îmi văd de treburile mele!
  Blogovalul există ca delimitare geografică: este suma blogurilor din zona CUA. Deci, de-acolo nu aveau cum să mă … autoexileze!
  Ştiu că pentru mulţi, poziţia mea este văzută ca “orgoliu”. Dar, este doar recunoaştere a valorii şi poziţiei proprii şi nu mă interesează să le feştelesc. Nici chiar pentru o masă sau două (poate, de-aceea am refuzat pizza lui Mihai la Milexim!?)! Coaja de pâine uscată, mâncată cu conştiinţa împăcată, pentru că ai făcut ce trebuia şi cum trebuia, este foarte gustoasă!

 2. IONEL 9 years ago  

  Ideea cu blogul comun a venit prea repede. Inca nu eram formati ca si comunitate de bloggeri, ca si echipa si deja ne-am luat in brate un bebeloi parca nedorit. Ce scriem si ce nu scriem in blog, trebuia stabilit din start, odata cu stabilirea OBIECTIVULUI blogului. Nu se stie de ce si pentru ce exista blogul comun. Daca am afla cu totii asta, raspunsul la celelalte intrebari ar veni mai usor. Sper ca acestea sa se lamureasca in viitorul apropiat.
  Si mai sper sa revii pe …pluta. Sau pe blogoval…

 3. ZamPop 9 years ago  

  # keltoighost: Care? Că(l)carea principiilor şi regulilor de bun simţ?

 4. keltoighost 9 years ago  

  Se numeşte instinct de supravieţuire…

 5. ZamPop 9 years ago  

  # Alex`andra: Dacă a răsunde la toate mesajele pe care le primesc înseamnă “a te bombarda cu mesaje”, … E vina mamei mele: nu m-a învăţat că o discuţie se rezumă la a asculta părerea celuilalt! În rest, …
  Eu nu m-am ascuns, ci, doar am analizat nişte situaţii, nişte precepte alterate de “democraţia noastră crăcănată”, care nu seamănă deloc cu adevăratele precepte democratice, aplicate în toată lumea.
  Dragă Elena: unde am vorbit EU despre neobrăzarea ta? Am mai afirmat: răspund pentru afirmaţiile mele, nu pentru ce vrei tu să înţelegi! Este tot un principiu democratic. Necunoscut pe la noi, din păcate!
  Am avut o zi minunată la Frata: vei citi o serie de articole despre ce am aflat astăzi, vei vedea o serie de iomagini frumoase, …

 6. ZamPop 9 years ago  

  # Daurelh: “Până aici e democraţie, de-aici încolo e Mănăşturul!” – a fost deviza mănăşturenilor revoltaţi prin anii ’50.

 7. Daurelh 9 years ago  

  Nu mai stiu cum era povestea…Parca: ” …aci incepe Manastiurul, gata cu democratia…”

 8. Alex`andra 9 years ago  

  imi cer scuze, greseala mea, era ” prin” acolo. eram mult prea ocupata sa`ti raspund la mail, asa ca am gresit chestia de mai sus. iti multumesc ca ai sesizat ! gata, am corectat ! cat despre mail, Domnu` cu democratia fiecaruia ( nu cred ca mai are sa dau vreun replay, ca dupa stam acolo, pe mail, pana la Pastele Cailor, iar timpul fiecaruia e pretios). asa cum tu ti`ai spus parerea, la fel am facut si eu. daca tie ti se pare normal sa ma bombardezi zilnic cu mail`uri ca dupa sa le gasesc comentate aici, la tine pe blog, foarte bine, eu n`am nicio problema, poti sa faci chiar si un viitor articol in care sa ma bestelesti pe mine cu privinta la neobrazarea mea si la caracteristica`mi obraznicie, nici asta nu ma deranjeaza :) ) dar daca tot e sa vorbim, macar sa spunem lucrurilor pe nume, nu sa facem trimiteri subtile. ce ai spus tu , ” prefer să scuip în faţă, decât să ling în cur! “, e foarte adevarat, imi plac oamenii astia, dar nu`mi place sa se ascunda dupa deget sau dupa un articol kilomestric care, parerea mea, ar putea fi discutat mult mai frumos la o cafea, intre 4 ochi, ca oamenii civilizati.
  o zi buna`ti doresc si sa umbli bine pe la Frata !

 9. ZamPop 9 years ago  

  # Alex`andra: Din păcate (!) nu sunt trecut din viaţă. Încă!
  Exact asta spun şi eu: dacă acum e la modă minciuna, nu înseamnă că minciuna este o valoare! dacă acum e la modă furtul, nu-mi fac din furt o meserie! dacă acum e la modă făţărnicia, prefer să fiu demodat!

 10. Alex`andra 9 years ago  

  omu’ trecut din viaţă cred că a acumulat destulă experienţă care să-l ajute la nevoie a înţelege că uneori ceea ce e ” la moda ” în momentul prezent nu e şi cea mai bună opţiune , nu ?!

 11. ZamPop 9 years ago  

  # Alex`andra: Orice aş scrie sau nu aş scrie, tot se va găsi unul să laude şi unul să dea peste nas. Asta este, într-adevăr, democratic!
  Dacă a prezenta lucruri şi a le comenta, fără a nominaliza persoane, înseamnă “a spăla rufele în public“, înseamnă că … ai dreptate!
  Dacă a ascunde ideile tale sub preş, ca să ai garanţia că – sigur! – nu superi pe nimeni, democratic, şi să poţi dormi liniştit că totul pare a fi în regulă, … iarăşi ai dreptate!
  Mulţumesc pentru atenţionare. Ce trebuie să fac acum? Să cobor?! Că aşa este la modă, mai nou!

 12. Alex`andra 9 years ago  

  ne spălăm rufele în public prin intermediu blogurilor ?!
  mda, şi asta e democratic, dar totuşi . . .

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line