Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Dragă Fotografiatule

June 29, 2010 6 Comments

Recentul incident provocat de to’ar’şu’ controlor de la STP, deranjat pentru că l-am fotografiat în staţia de autobuz, în timpul serviciului, mi-a ridicat mingea la fileu pentru prezenta postare.

Nu ai voie să mă fotografiezi!

Mi se repetă frecvent această propoziţie. Respectivii argumentează cu … drepturile democratice, adică, exact cele pe care le încalcă prin răţoiala, mai mult sau mai puţin elegantă!

Democraţia este sistemul care permite oricui să facă ce vrea, fără a încălca legile.

Nici o lege nu-mi interzice să fotografiez pe spaţiul public. Este dreptul meu. A mă opri din această acţiune înseamnă a-mi călca acest drept. Nici o lege nu-ţi permite să-mi cenzurezi exercitarea drepturilor mele. Tot după lege, dacă te simţi lezat în dreptul tău, nu ai dreptul să te răţoieşti la mine, ci, ai dreptul să te adresezi organelor în drept să cerceteze şi să ia măsuri. Nu ai dreptul să te substitui acestor organe ale statului de drept, nici prin înjurături, nici prin îmbrânceli. Mai mult, eu, la rândul meu, am dreptul să cer organelor statului să ia măsuri împotriva ta pentru obstrucţia pe care o aplici drepturilor mele.

Bla-bla-urile tale, cheful tău, plăcere ta, nu sunt legi ale statului de drept. Iar, impunerea lor persoanei mele nu are nici o legătură cu democraţia.

Cine se opune dreptului meu

Să vedem, cine se opune dreptului meu de a fotografia în spaţiul public? Culmea, în primul rând, marele jurnalist profesionist, deontologic până-n măduva oaselor, corect şi, mai ales, obiectiv – garantat!

Apoi, oricine! De parcă, toţi ar avea ceva de ascuns. Lelea din piaţă, pentru că „aşa spune legea”. Dar, habar n-are despre care lege vorbeşte! Omul de ordine de la Nera Mureşan. Sau de la Billa. Ori de oriunde. Pentru că … aşa a zis şefu’. Deci, ce vii cu legi, Constituţie, drepturi sau alte prostii? Dacă nu vrea patronu’, e lege!

Dreptul la intimitate

O altă gogoriţă cu care se argumentează cenzura care mi se aplică e „dreptul la intimitate”! Care nu-ţi este lezat când pardoseşti trotuarul cu coji de seminţe, nici când parchezi aiurea, nici când stai ca balega în mijlocul trotuarului şi te mai şi umfli dacă cineva te freacă cu sacoşa, în loc să … coboare pe carosabil! Nici când mă agasezi cu cerşitul agresiv, urmat de torent de imprecaţii dacă nu cedez şantajului tău, … Nici chiar când eşti beat pleaznă şi te pişi pe pereţii unei case, în văzul trecătorilor!

Dreptul la intimitate ţi l-ai lăsat acasă când ai ieşit în public! Nu am dreptul să mă cocoţ pe gardul tău şi să te pozez, în intimitatea proprietăţii tale. Dar, am obligaţia, nu numai dreptul, ca Cetăţean responsabil, să te fotografiez când calci cele mai elementare reguli de comportament în societate, în public. Când chiar tu confunzi zona publică cu intimitatea ta, nu mai am cum să-ţi lezez … dreptul la intimitate!

Aşa cum nu mai poţi vorbi despre dreptul la intimitate atunci când eşti în serviciu. Şi încă unul public! Cu sau fără uniformă, nu mai eşti o persoană, ci, reprezinţi instituţia care te plăteşte. Faptul că tu nu îţi onorezi statutul, mă obligă, nu numai îmi dă dreptul, ca Cetăţean responsabil, să te fotografiez! Poliţist cu degetu-n nas, vânzător cu cafeaua în mână în uşa magazinului, om de ordine cu sticla în mână, …

Unul dintre principiile care stau la baza dreptului spune că „ceea ce nu este interzis prin lege, este permis”!

În nici o lege nu se specifică faptul că ar fi interzis să fotografiezi în spaţiul public. Dar, chiar în mai multe legi se specifică faptul că tu nu ai dreptul să te răţoieşti la mine, să mă tragi de mânecă, să mă ameninţi, să-mi iei sau distrugi aparatul de fotografiat!

Nu greşesc atunci când fac fotografii pe spaţiul public, ci, doar atunci când nu am deschis zeci de procese derbedeilor care m-au agresat, de la jurnalistul profesionist încoace!

Vrem sau nu, în spaţiul public toţi suntem GUEST STAR!


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Gânduri Zamfiriene

6 Comments → “Dragă Fotografiatule”

 1. ZamPop 9 years ago  

  # rodi: La o bază militară mi s-a spus: Ce vedeţi cu ochiul poate fi şi fotografiat!
  Am mai avut o discuţie şi cu un “cocoş”: dacă nevastă-ta iese pe stradă arătându-şi ţâţele şi bucile, de ce este de vină bărabatul care se uită la ele?! Nu de-aia şi le-a pus pe tarabă?

 2. rodi 9 years ago  

  Da daca esti pe strada nu te vede_ Ori te vede cu ochiu ori cu aparatu nu-i tot aia?

 3. ZamPop 9 years ago  

  # Bogdan Epureanu: Din păcate, trebuie să explic acest lucru, mereu!

 4. Bogdan Epureanu 9 years ago  

  Da; atata timp cat fotografiile sunt facute in spatiul public nimeni nu are ce sa-ti spuna…

 5. ZamPop 9 years ago  

  # Orry: Tot e ceva. Mi-ar fi plăcut mai mult un comentariu referitor la problema ridicată în postare.

 6. Orry 9 years ago  

  :) mi-a plăcut tricoul :)

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line