Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Gelu Robinhud din Căpşunia Broscarilor

July 3, 2010 12 Comments

Poate vă mai amintiţi de circul făcut de marele şi singurul jurnalist profesionist din zonă, la cererea celei de a nu-ştiu-câta nefastă, pentru că … l-am fotografiat în parcul oraşului vecin!

Ei, bine, supraponderalul lui spirit deontologic a intrat în penumbră după ultima (în ordine cronologică) despărţire.

Am să-l informez, cu adânc respect şi scuzele de rigoare, că, acum, a intrat de-a dreptul în umbră, pentru că s-a ivit la orizont un adevărat … Robinhud al năpăstuiţilor tuciurii, al celor prinşi cu mâţele-n saci, al celor pe care i-am deranjat cu impardonabila mea lipsă de respect faţă de mârlănia care se generalizează pe la noi!

M-am pomenit cu o turmă de comentarii la filmuleţele postate pe youtube. Nu la toate. Doar la cele prin care am lezat voluntarul nesimţit de la Centrul Raţiu pentru Democraţie, am atins onoarea bronzaţilor care circulă cu autobuzele RATL fără bilet, am deranjat prestigiul boactărului de la Solaris, … Iată câteva capturi de ecran (din cele vreo treizeci postate de extrasuperjustiţiarul prospăt trezit, nu ştiu dacă dintr-o beţie simplă ori doar dintr-o diaree cerebrală!).

După cum observaţi, pe Gelu Robinhud din Căpşunia Broscarilor, pe care îl surprinde spiritul dreptăţii printre căpşuni (n-ar fi rău! sper că nu-l prinde Guardia pe la vreun bancomat clonând carduri!) l-ar chema, de fapt, Marius. Deocamdată, se pare că mai cară moloz (n-ar fi rău! sper că nu-l prind Carabinierii dând “găuri”, altele decât cele cu bormaşina prin ziduri netencuite încă!) printre macaroane. Are timp de internet. Şi este şi bine documentat. A auzit până şi de

Decizia nr. 80 din 13 august 2002, privind protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine

Din care repetă obsesiv  un articol (cum altfel?! doar atâta a apucat să citească!). Cel care i se pare lui că sună frumos din coadă. Din păcate, nu i-a mai ajuns timpul ori inteligenţa ca să o şi citească toată.

Dacă ar fi citit-o, ar fi aflat că:

1. Decizia se referă la audiovizual. Eu sunt doar un Cetăţean, un Blogger!

2. Nicăieri în decizie, nu este menţionată obligativitatea respectării “dreptului la demnitate” a celui care calcă legile, regulile. Acela, tocmai, se dovedeşte a fi lipsit de demnitate, prin comportamentul propriu.

3. Nu poţi vorbi despre intimitate în public. Ori, eu nu am fotografiat sau filmat pe proprietatea nimănui. Am fotografiat doar spaţiul public. Cu cerşetorul (care calcă legea!), cu cel care a parcat aiurea (în dispreţul regulilor), cu gunoaiele aruncate peste tot (de oamenii civilizaţi, ce p… mea!), pe cei care au fost coborâţi din autobuz (pentru că nu aveau bilet!), … Şefa de la Billa a fost atenţionată pentru abuzul movuliilor (ca urmare, acum, am fotografiat ÎN magazin şi … nu a mai murit nimeni!). Nici măcar pentru că am filmat jandarmul bosumflat, nu am primit nici cel mai mic avertisment.

4. Dreptul la propria imagine nu trebuie să impiedice aflarea adevărului în probleme de interes public justificat – se stipulează (Marius dragă, cuvântul acesta nu înseamnă … ce crezi tu! citeşte-l întreg, nu-i pătrunde doar miezul!) în menţionata decizie. Ori, este de interes public faptul că unul plăteşte bilet, iar, altul călătoreşte fără să plătească biletul.

5. Sunt considerate a fi de interes public justificat orice probleme, fapte sau evenimente locale sau naţionale, cu semnificaţie pentru viaţa comunităţii, care nu contravin bunelor moravuri şi nu încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului – eu filmam o manifestare publică, pentru copii, cu semnificaţie pentru viaţa comunitîţii locale, atunci când, la Solaris, s-au umflat tărâţele în derbedeul în uniformă de om de ordine.

Până şi poliţiştii sunt luaţi la refec: habar nu au de protejarea dreptului paznicului la … încălcarea legilor în România!

Vestea tristă pentru Marius Robinhud e că CNA a mai dat o decizie:

Decizia nr. 248 din 01.07.2004, privind protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine

Şi asta se potriveşte cu ce fac eu tot aşa: ca nuca-n perete!

Nici nu am să observ cinstea, corectitudinea, respectul faţă de lege, … cu care mă ameninţă în repetate rânduri, cu constantă impertinenţă, ca un adevărat profesionist!

Dumnezeu să-l ierte! Să se ferească de Guardia sau de Carabinieri, că ăia nu ştiu de glumă şi s-ar putea să nu poată veni repede acasă. Nepoprit pe la vreo răcărelniţă de prin străinătăţuri!

A propos de intimitate în spaţiul public: zilele acestea, câţiva bieţi discriminaţi, au înţeles că măsuţele din noile autobuze îi aşteaptă pe ei. Au scos sticla de jinars, au pus-o pe măsuţă, şi-au aprins ţigările şi … Un malac prost-crescut, ca mine!, nu le-a înţeles democraţia şi nu i-a filmat să-i facă de râs pe internet, ci, … i-a coborât cu şuturi în cur din autobuz, ca să poată bea şi fuma liniştiţi, ca să nu-i deranjeze cumva fraierii din autobuz! Scuzaţi cuvântul “şuturi”. Se pare că doar de legea acestor şuturi reuşesc să înţelegă!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Viata ca o gluma

12 Comments → “Gelu Robinhud din Căpşunia Broscarilor”

 1. ZamPop 9 years ago  

  # petruta: Nimic, în afară de ce am spus!

 2. petruta 9 years ago  

  Si ce ai vrut sa spui aici?

 3. ZamPop 9 years ago  

  # rodi: Pe ce lume trăieşti? Adevărul este o insultă, furtul o virtute, nesimţirea a devenit “morală”, … iar, acum, pişarea pe pereţi în plină stradă, în amiaza zilei, ceva … banal!
  Atâta timp căt preşedintele ţării îţi ciordeşte telefonul din mână şi nimeni nu cârâie, orice devine normal!

 4. rodi 9 years ago  

  Cum adică, daca se pisa pe casa nu e reprobabil? Omul care pune asa problema trieste in jungla? Maine se caca in poarta ta!

 5. ZamPop 9 years ago  

  # Bogdan Epureanu: Am vrut să-ţi răspund, chiar detaliat, dar … dacă poţi să mă întrebi: “un barbat care isi facea nevoile langa un zid… Este acest lucru atat de reprobabil sau de iesit din comun?” … nu mai am ce să spun!

 6. ZamPop 9 years ago  

  # 360ideas: Maistre, regulile de bun simţ nu ai cum să le decelezi din textele mele, dacă nici tatăl tău şi nici CRD, nu a reuşit să ţi le explice!
  Eu nu am absolut nimic cu gelu tău. Eu am prezentat întotdeauna fapte. Faptul că treceau de regulile bunului simţ nu este vina mea. Probabil că şi el este în situaţia ta. Este problema voastră, atâta timp cât nu-mi atingeţi drepturile şi libertatea!
  În rest, îţi respect opinia şi … de ce mai citeşti acest blog atât de banal?! Eşti masochist?!
  Eu mai trec, rar, pe blogurile voastre ca să mai învăţ ceva despre “democraţia voastră adevărată”. În care, de exemplu, nu mai postez comentarii pentru că m-aţi convins că mi-aş pierde vremea. Din “răutatea mea” şi “democraţia voastră”, voi le ştergeţi!

 7. Bogdan Epureanu 9 years ago  

  Zamfir, adevarul este undeva la mijloc…

  Din punct de vedere legal tu ai dreptate 100%; ai dreptul sa fotografiezi/filmezi tot ceea ce se intampla in spatiul public si sa pui acele fotografii/filmulete pe net, iar cei pe care nu-i intereseaza ceea ce postezi tu nu au decat sa inchida pagina si sa mearga sa se uite la altceva.

  Pe de alta parte insa nu te gandi doar daca ai dreptul sa faci un lucru, ci si daca este moral si util sa faci acel lucru… uite am vazut de exemplu undeva pe un blog la tine un barbat care isi facea nevoile langa un zid… Este acest lucru atat de reprobabil sau de iesit din comun? Nu cred si uite recunosc ca si eu personal am facut acest lucru cel putin de cateva zeci de ori – daca sunt undeva in oras (eventual intr-un oras strain) si ma apuca ce vrei sa fac, sa ii dau drumu in pantaloni? Iarasi, vorbesti de oameni care merg fara bilet, nu e un lucru deloc iesit din comun si iarasi mi s-a intamplat si mie – eram intr-un oras strain, ma grabeam sa ajung undeva, nu era nici un taxi prin zona si nici o casa de bilete, ce era sa fac? M-am urcat in autobuzul care ma ducea unde aveam eu nevoie si mi-am asumat riscul ca daca sunt prins sa platesc amenda.

  Ceea ce faci tu de multe ori e sa afirmi lucruri de genul “apa asta e uda”; da, tehnic vorbind apa este uda, dar e un adevar banal, care chiar nu merita sa fie exprimat… sfatul meu e sa te concentrezi pe lucrurile care cu adevarat merita sa fie puse sub reflector (cum era de exemplu cazul cu jandarmul).

 8. 360ideas 9 years ago  

  Care Gelu, ca este un singur gelu florea pe care tu incerci sa il faci sa arate urat in fata oamenilor, dar nu iti reuseste. Nu stiu ce aberatii am scris eu, am scris doar adevarul, alceva decat nesimtit nu sti sa zici celui care are alta opinie decat a ta. Nu stiu cum sunt regulile de bun simt pentru tine ca mie mi-e greu sa le deduc din ce zici tu. oricum parerea mea ramane aceeasi “Esti cel mai banal blogger(asa zis blogger) pe care l-am vazut, intalnit si citit vreodata”.

 9. ZamPop 9 years ago  

  # 360ideas: Nesimţit nu este cel care are altă părere decât a mea. Este nesimţit cel care nu respectă regulile bunul simţ. Faptul că tu nu le cunoşti este o altă problemă şi o dovedeşti prin cele scrise de tine! Faptul că te repeţi în aberaţii este ceva … banal!
  A propos: despre care gelu vorbeşti?! Eu am argumentat afirmaţiile mele cu mai mult decât cu un epitet!

 10. 360ideas 9 years ago  

  Esti foarte banal, scuze ca iti zic asta. Cand cineva are alta opinie fata de tine ai aceeasi replica, ca e nesimtit. Esti banal. Nu il sustin pe Gelu, dar nu vezi ca numa te faci de rusine si ca el nu e afectat? Nu pot concepe de ce o tot ti-i cu astfel de posturi idioate. Deja esti mai mult decat banal, ma repet a 3 oara. si nu am nevoie de raspuns la acest coment pentru ca stiu si asa ce ai sa zici.

 11. ZamPop 9 years ago  

  # Mariana: În 1978, o întrebare asemănătoare mi-a pus şi directorul tehnic de la ITA Cluj: dacă şeful de autobază se tot leagă de barba ta, de ce nu renunţi la barbă? I-am răspuns că prietena mea mi-a spus că dacă renunţ la barbă, să renunţ şi la ea! De-aceea, am explicat directorului că atunci când şeful îmi va oferi ce-mi oferă prietena, îi voi satisface şi lui capriciile. Până atunci, le satisfac pe cele ale prietenei mele!
  Eu ţi-am explicat. Dacă nu ai înţeles, spune-mi şi-ţi voi desena!

 12. Mariana 9 years ago  

  Dar de ce tot fotografiezi daca ai mereu necazuri? Nu poti fara fotografii?

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line