Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Lucrurile care cu adevărat merită

July 19, 2010 No Comments

La una dintre postările mele de pe acest blog, deci, ca răspuns şi/sau critică la ele, am primit un Comentariu:

Zamfir, adevarul este undeva la mijloc (1) …
Din punct de vedere legal tu ai dreptate 100%; ai dreptul sa fotografiezi/filmezi tot ceea ce se intampla in spatiul public (2) si sa pui acele fotografii/filmulete pe net, iar cei pe care nu-i intereseaza ceea ce postezi tu nu au decat sa inchida pagina si sa mearga sa se uite la altceva (3).
Pe de alta parte insa nu te gandi doar daca ai dreptul sa faci un lucru, ci si daca este moral (4) si util sa faci acel lucru (5) … uite am vazut de exemplu undeva pe un blog la tine un barbat care isi facea nevoile langa un zid… Este acest lucru atat de reprobabil sau de iesit din comun? Nu cred si uite recunosc ca si eu personal am facut acest lucru cel putin de cateva zeci de ori – daca sunt undeva in oras (eventual intr-un oras strain) si ma apuca ce vrei sa fac (6), sa ii dau drumu in pantaloni (7)? Iarasi, vorbesti de oameni care merg fara bilet (8), nu e un lucru deloc iesit din comun (9) si iarasi mi s-a intamplat si mie – eram intr-un oras strain, ma grabeam sa ajung undeva, nu era nici un taxi prin zona si nici o casa de bilete, ce era sa fac? M-am urcat in autobuzul care ma ducea unde aveam eu nevoie si mi-am asumat riscul ca daca sunt prins sa platesc amenda (10).
Ceea ce faci tu de multe ori e sa afirmi lucruri de genul “apa asta e uda” (11); da, tehnic vorbind apa este uda, dar e un adevar banal (12), care chiar nu merita sa fie exprimat… sfatul meu e sa te concentrezi pe lucrurile care cu adevarat merita (13) sa fie puse sub reflector (cum era de exemplu cazul cu jandarmul). (14)

Am fost şocat de modul în care pune (de fapt, o anihilează!) problema. Am răspuns scurt:

Am vrut să-ţi răspund, chiar detaliat, dar … dacă poţi să mă întrebi: “un barbat care isi facea nevoile langa un zid… Este acest lucru atat de reprobabil sau de iesit din comun? … nu mai am ce să spun!

Cred că a venit timpul să detaliez răspunsul meu. Cifrele fac referire la sublinierile colorate din textul Comentariului:

1. ÎNTOTDEAUNA! Nu există nici binele absolut, aşa cum nu există nici răul absolut. Apoi, ceea ce pentru mine e bine, pentru tine poate fi rău. Şi reciproca este valabilă. Până aici, ne-am înţeles.

2. ŞTIU! Mulţumesc pentru susţinere.

3. CORECT! Este ceea ce afirm şi eu, mereu. Este sfatul pe care îl dau celor disperaţi … să mă înveţe cum să scriu, cum să gândesc, despre ce să scriu, … Mi se pare mie sau … ai înţeles aluzia înainte de a o face?! Văd că … nu te mai văd pe-aici!?

4. Ce este moral? Eu credeam că, din start, încălcarea legilor este o dovadă de imoralitate. Acum, mi se repetă, tot mai des, că este normal să calci regulile, să nu-ţi respecţi cuvântul, să … te pişi, literalmente, pe pereţi, în văzul lumii!

5. Ce este util? Este mai util să taci ca mormolocul, să stai în banca ta, să laşi derbedeii să-şi facă de cap, … decât să arăţi aceste lucruri cu speranţa că se corectează?! Cine face lista cu astfel de utilităţi ori inutilităţi? Lista cu ce subiecte îmi dai tu voie să le ating. Că tot vorbim despre democraţie … originală, tipic românească! Poate că eşti mâna dreaptă a lu’ Iliescu şi eu habar n-aveam?!

6. După tine, nu este reprobabil a-ţi face nevoile în public?! Fugi şi întrebă pe mămicuţa aia care nu a avut timp să-ţi explice acest lucru în primii şapte ani. Aaaa, ai mers la şcoală la şase ani? Atunci, mama ta este scuzată. Tu … Nu-mi doresc să mergem pe aceeaşi stradă!

7. Recunosc: sunt om şi nimic nu-mi este străin din ce este omenesc. Şi eu am păţit aşa ceva. Nevoile fiziologice sunt mai imperioase decât cele filosofice. Mi s-a întâmplat chiar şi într-o ţară străină. Engleza şi franceza nu mi-au fost suficiente şi, atunci, prin mimică, am cerut acces la o toaletă. Femeia era în poarta casei.  Mi-a deschis poarta, uşa casei şi mi-a arătat uşa toaletei. Mie, nu mi-a trecut prin cap că pereţii caselor ar avea şi o asemenea utilizare. Dacă spui că este normal să-ţi faci nevoile în public, cum te mai deosebeşti de animale? Sau eşti din categoria animalelor botezate (aşa îi numea o femeie simplă pe cei care suportaseră un botez …. degeaba!)?!

8. Recunosc: sunt om şi nimic nu-mi este străin din ce este omenesc. Şi eu am păţit aşa ceva. Nu am depistat toneta cu bilete? Nu era taxatoare? Şoferul nu vindea bilete? Nimeni nu avea un bilet în plus? …

9. Sunt obligat să recunosc că ai dreptate, din nou: la noi, în România, nu este ieşit din comun să călătoreşti fără bilet! Să nu încerci prin alte ţări. S-ar putea să-ţi spună: Aaaa, eşti un ţigan de român! Pentru că nu adevăraţii ţigani ne-au feştelit firma, ci, cei care gândesc ca tine!

10. Dar, este o diferenţă între a fi într-o situaţie fără ieşire şi a accepta că încalci regula, asumându-ţi riscul de a suporta consecinţe, şi a face din încălcarea regulii … o regulă! Nu ai sesizat că eu prezentam “oameni” care călătoreau, de regulă, fără bilet. Nu ai observat că aceşti “oameni”, în loc să-şi asume fapta şi să plătească modica amendă (la un bilet de 1,5 lei, “amenda” era 5 lei! plus că puteai călători toată ziua cu acel tichet de amendă!), tot de regulă, înjurau pe controlori. Ceea ce este , iarăşi, normal?! Dar, numai în România. În alte ţări, unde există Poliţie şi Justiţie, pentru un astfel de comportament, nu mai ai nevoie de deplasări cu autobuzul, nici cu bilet, nici fără, cel puţin câteva luni!

11. Musai să mai afirmăm, din când în când, şi că “apa este udă”. Eu am fost nevoit să explic, acum câţiva ani, unei vecine revoltată că apa de ploaie de la mine din curte curge, ca întotdeauna, în jos, pe şanţul de la ea din curte. I-am jurat că am rugat apa să curgă în sus … În cele din urmă s-a resemnat: cu bărbosu’ nu se poate discuta! La ea, poate, apa curge, când în jos, când în sus?! Doar eu am idei fixe şi, la mine, apa curge, întotdeauna!, numai în jos!

12. Care este definiţia banalului? Viaţa este formată din milioane de lucruri banale. Dar, în anumite situaţii, tocmai acest banal cotidian devine … extraordinar. Văd Oameni de vârsta ta aruncând hârtia de la ciocolată în pubelă. Este un fapt ultra-banal. Şi, totuşi, dacă te uiţi pe jos, pe trotuare, pe carosabil, chiar, şi pe rondurile de flori, … devine un fapt extraordinar! De la un Albert, încoace, totul e relativ!

13. Care sunt lucrurile care merită să le bagi în seamă? Tocmai acesta este specificul activităţii mele jurnalistice: să scot la lumină fapte banale, să arăt cât de minunaţi sunt oamenii simpli, să demonstrez că valoarea nu depinde, nici de numărul anilor, nici de numărul … banilor! Ce să fac: să renunţ pentru că ŢIE nu-ţi plac lucrurile banale sau să continui pentru că am şi câţiva cititori cărora TOCMAI acest mod de a gândi şi a scrie le face plăcere?! Celălalt care dădea indicaţii tuturor, chiar dacă nu pricepea despre ce vorbea, a fost împuşcat. Ai grijă!

14. Problema cu nesimţirea jandarmului are aceeaşi “greutate” cu problema nesimţirii celui care aruncă butelia de PET pe rondul de flori: amândoi îmi calcă drepturile!

Exact ca tine, care îmi încalci dreptul la opinie! Trecând peste ce ai demonstrat: oareş’ce carenţe de … civilizaţie!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Gânduri Zamfiriene

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line