Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Am scăpat şi de astă-dată

August 8, 2010 6 Comments

Deşi, vigilenta poliţie română m-a depistat din nou, de astă-dată ca traficant (eram în trafic rutier!), am scăpat numai cu nişte tracasări minore (abia dacă au depăşit vreo zece minute, un mizilic pe lângă ce mi s-a propus!).
În fapt

Tocmai reuşisem să cobor pe un torent, din pădurea de la marginea şoselei, aproape de Cabana Buru, fericit că eram întregi, atât eu, cât şi Prietenul meu, punând capăt momentului de rătăcire (la propriu!), când am fost depistat de super vigilenţii noştri poliţişti. Făceam ceva nepermis (în mintea lor, rămasă de pe vremea când erau miliţieni!): mergeam agale, în afara părţii carosabile (au avut bunul simţ să recunoască!), cu o oră înainte de miezul nopţii.
Maşina poliţiei (MAI26866, sper că am văzut bine în noapte), a oprit şi, deşi le-am spus că nu este nici o problemă, fiind doar întârziat, au insistat să afle cine sunt. Evident, nu aveau altă cale (!) decât să mă legitimeze! Am discutat (conform spuselor sale, eu am obligaţia să presupun că a spus adevărul!), cu subinspector Gaja Ioan.
Am cerut să mi se explice de ce sunt legitimat. Pornind de la premiza de vinovăţie? Au dres-o şmechereşte: pornind de la premiza de posibilă victimă! Deci, au considerat necesar să-mi facă bine cu forţa, într-un mod foarte  la limita abuzului.
Le-am furnizat toate datele necesare şi chiar altele în plus. Degeaba. Le trebuia, neapărat, un act de identitate. Pornind de la premiza de vinovăţie? Tot pornind de la premiza de posibilă victimă, nu m-au crezut pe cuvânt!
Am cerut să se identifice, prezentând o legitimaţie. De vreme ce ei nu mă credeau pe cuvânt, de ce i-aş fi crezut eu? Doar, au fost atâtea jafuri şi tâlhării cu persoane îmbrăcate în uniforme furate.
Au refuzat, dar m-au ameninţat că dacă nu le prezint un act de identitate imediat, mă vor încătuşa şi mă vor duce la postul de poliţia din Iara, de care susţineau că aparţin şmecherii care m-au tâlhărit de aproape un sfert de oră din viaţa mea!
Dacă nu le puteam prezenta buletinul? Dacă îl pierdeam în rătăcirile mele tumultoase prin pădure? Dacă nu l-aş fi luat cu mine la plecarea de-acasă? …

Îmi amintesc de umilinţa îndurată de mama mea, profesoară respectată de multe generaţii de turdeni, când a fost depistată în piaţă, fără buletinul în sacoşă. A avut noroc că unul dintre razişti îi fusese elev şi a salvat-o de la ducerea la miliţie ca pe un borfaş oarecare.

Eu, mă bucur de oarecare notorietate în zonă. Nu m-aş mira să aflu că unul dintre cei care au trecut pe lângă mine, în timpul identificării prea zelos efectuate de cei din maşina poliţiei cu girofarul în funcţiune, a povestit acasă: „L-am văzut pe Zamfir. Are probleme cu Poliţia!”. De fapt, e invers. Dar, din mersul maşinii, aşa s-a observat.
Prin alte părţi
În prima vizită efectuată în RFG, în ’87, pe vremea când obţinerea unui paşaport era mai dificilă decât a unui carnet de membru PCR!, am fost sfătuit să nu umblu prin oraş cu paşaportul la mine, ca să nu risc pierderea lui. „Dar, dacă mă opreşte Poliţia?”. Mi s-a explicat procedura: Poliţistul îţi cere relaţii şi, dacă are vreun dubiu asupra adevărului spus de tine, te pofteşte în maşină, vine cu tine acasă, confruntă cele declarate cu cele înscrise în act, apoi, dacă totul e ok, te întreabă dacă doreşti să rămâi acasă sau să te ducă înapoi exact în locul din care te-au luat!
Mi se pare că cele relatate mai sus despre poliţia română nu prea seamănă cu cele din povestirea despre Poliţia Germană?!
Aceia sunt Poliţişti în slujba Cetăţeanului şi pornesc de la premiza că eşti corect. Ai noştri … ne consideră simpli argaţi de-ai lor şi pornesc de la premiza că eşti ori infractor ori, cel puţin, victimă?! Şi, chiar dacă nu eşti, te aranjează ei! Fie vinovat, fie victimă. Norocul meu a fost că pe mine, din pură distracţie? ori din alte considerente misterioase, m-au împins în cea de-a doua categorie.
Numai ora târzie din noapte şi ruşinea faţă de inconvenientele pricinuite Prietenului meu au făcut să nu accept ideea de a fi dus la Iara. Tare aş fi vrut să văd cum este cu cătuşe la mână pentru că … am refuzat să prezint buletinul unor miliţieni îmbrăcaţi în uniformă de poliţişti! Aceleaşi considerente m-au împiedicat şi să apăs pe declanşatorul aparatului meu pus pe poziţia „filmare”!
Deci, Tovarăşi Domni Poliţişti, mulţumiţi-i lui Ulise!

Procedura poliţiei române o găsiţi aici. Citez:

1. Legitimarea şi stabilirea identităţii unei persoane reprezintă măsuri poliţieneşti cu caracter preventiv, ce constă în solicitarea şi verificarea actului de identitate sau a altor documente de legitimare, pentru a i se cunoaşte datele de stare civilă, cetăţenia, domiciliul ori reşedinţa.
2. Poliţistul ia măsura legitimării atunci când:
a) persoanele încalcă dispoziţiile legale;
b) există indicii temeinice că persoanele pregătesc sau au comis o faptă ilegală;
c) persoanele sunt suspecte (după comportament, bagaje, îmbrăcăminte, locul unde se află, creează suspiciuni în rândul poliţiştilor aflaţi în misiune);
d) persoanele pot da lămuriri în legătură cu fapte sau alte aspecte care prezintă interes pentru rezolvarea sarcinilor de serviciu de către poliţişti;
e) persoana solicită intrarea într-un perimetru legal restricţionat.
f) persoana legitimata este folosita ca martor asistent in procesul pena
l.

Ori nu m-am aflat în nici una dintre situaţiile enumerate ori am fost considerat suspect şi, deci, … am fost minţit cu neruşinare de către “oamenii legii”!

Alte considerente, pe marginea identificării, puteţi găsi aici.

Notă: imaginile sunt din arhiva mea şi nu au legătură directă cu incidentul de aseară.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Gânduri Zamfiriene

6 Comments → “Am scăpat şi de astă-dată”

 1. ZamPop 8 years ago  

  # Marius Delaepicentru: Subiectul e vast şi savuros. De-aceea, Ghiţă şi ai lui au coborât până la noi, s-au retehnologizat în Garcea cu Loganuri de jdemii de ieuroi şi cu laptoape la preţ de Duster personalizat. Prostia, tot prostie rămâne, cu orice fel de aur o poleieşti!

 2. Marius Delaepicentru 8 years ago  

  Oho! Am un întreg blog dedicat piliţienescului cotidian. Dacă vreţi să contracaraţi un abuz, puteţi lua de acolo raţionamentele. Puteţi începe cu asta:
  http://delaepicentru.wordpress.com/2010/09/21/fizica-politieneasca-topologia/
  … şi continua cu asta: http://delaepicentru.wordpress.com/2010/10/21/unde-este-cetatenia/

 3. ZamPop 9 years ago  

  # Victor: Am explicat deja:
  1. Pentru că eram cu Ulise, i-am iertat! Chiar mă gândeam: cum îl vor încătuşa pe Ulise! Labele din faţă, alea din spate, cele de pe stânga ori alea de pe dreapta?!
  2. Nu ştiu dacă erau în misiune ori veneau de la curve pentru că habar n-am dacă … erau poliţişti ori ba! Au refuzat să prezinte vreo dovadă. Poate, tocmai furaseră uniformele şi maşina poliţiei!? Deşi, după foalele prezentate, înclinam să-l cred.
  3. Iara este o localitate frumoasă, unde … am locuit şi lucrat 12 ani. Chiar, mă gândesc să merg acolo şi, împreună cu un localnic, Dorin Popa, să vizitez Prostul de poliţie la el acasă.
  4. Am verificat: nu au fost la mândra mea. Deşi, nici ea nu mi-a prezentat nici o dovadă.
  5. Nu eram pe proprietatea nimănui că nu eram pe drum!
  6. Acum, va trebui să nu uit să iau buletinu’ cu mine şi dacă merg la buda publică! Dacă mă trezesc în cabinet cu vreun d’ăsta crăcănat de vigilent?! Dacă îmi pune cătuşele înainte de a-mi trage nădragii?
  7. Ne bucurăm că nu ne-au tâlhărit decât de un sfert de oră! Am fi făcut un kilmetru şi am fi fost mai obosiţi!
  Despre tăietorii de frunze la câini … Să nu te audă Ulise!

 4. Victor 9 years ago  

  Mi se pare corect !
  Erai pe proprietatea lor si Ei bate si apoi intreaba!!!!
  Se pune problema: daca ei e cum e…
  -de ce nu e educati de organele superiorare..de sus?
  -daca se constata ca ei e militeni … si ei “E” …
  ….de ce nu li se ia masinuta…
  ,,,,acuma ar mai fi si alta intrebare…vezi kilometrajul…
  ce cautau ei pe la Buru?
  aveau patrularea scrisa pe undeva?
  aveau misiune?
  A SE VERIFICA DE ORGANELE ALEA SUP (de sus)…
  poate au fost pe la vreo mandra sau sa-si cumpere tigari
  (ei nu consuma bere…e abstinenti !!)
  (abstinenti-nu e injuratura …)

  Prin 1977 am fost cam in aceeasi situatie:
  am fost la Huda lui Papara si dupa ce ne-am udattoate hainele
  (peripetii–8 ore de exploatare)
  ne intorceam cu rucsacele in spinare tot cam pe la ora 23,,,
  care in izmene care in chiloti (restul erau ude,ude …
  A oprit o duba ci soferul ne-a intrebat ce facem…
  “Mergem la Turda!”
  “Asa tarziu”
  “Pai am fost la pestera,am cazut prin ape… si ne intoarcem acasa”
  “Suiti “sus”…si aveti grija unde stati”
  am suit, am ajuns in Turda…duba s-a oprit si
  deschizand gemuletul care dadea spre cabina soferul ne-a intrebat razand in sine:
  “De aici mergeti pe jos acasa dau va duc la sectie?”
  “………???? Mergem pe jos. Multumim!”
  ……………….era o duba a Militiei…am constatat cand am coborat !!!

  Concluzie:
  In democratia noastra originala….unii E mai egali ca altii !!!!
  ATENTIE: ATUNCI:N-am fost intrebati cum ne cheama, nu ni s-a cerut buletinul
  (ala cu foi.,,,)
  Si oricum nu-l averam la noi caci noi mersesem in vizita pe coclauri…si atunci nu purtam “Bolentinele” cu noi !!!

  TRAIASCA ROMANICA !!!

  Puteau sa-l ia pe Ulise…ca eu cred ca nu avea buletinul !
  Ati scapat ieftin!

  RE concluzie!
  Bine ca n-ai trecut in miez de noapte cumva prin Centru, ca riscai sa fii arestat, pt circulatie
  interzisa de politistii comunitari !!!
  Semnele imi inchipui ca sunt pt pietoni…nu pt masini !!!
  sunt alocati cam 4-6 pol com care taie frunze la caini!!!

  Na ca am inceput sa deviez discutia catre vajnicii nostri pol com…

  Zamfire ! Ma bucur ca ai scapat! Desi Iara e o localitate f frumoasa…ziua…
  apoi Capsul…mici…bere…
  poate asta vroiau …sa te invite dimineata la iarba verde!!!!

  Cu prietenie,Victor
  Salutari lui Ulise

 5. ZamPop 9 years ago  

  # Daurel: Am spus deja că trebuie să-i mulţumească lui Ulise! Îţi dai seama dacă ne încătuşa pe amândoi …

 6. Daurel 9 years ago  

  Bine ca nu ti l-au arestat pe Ulise!
  PS. posibile victime suntem toti, dar constat ca legea nu prevede…Oricum, sigur suntem posibili martori…

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line