Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Sancta stupiditas

August 17, 2010 6 Comments

Toate popoarele au ca patron un sfânt. Irlandezii îl au pe Patrick al lor şi-i sărbătoresc ziua mai ceva ca o Zi naţională a irlanedzilor de oriunde. Ungurii au făcut Sărbătoare naţională din ziua Sfântului Ştefan. Noi? Un popor care are doi taţi, Decebal şi Traian – nu un tată şi o mamă, ca oricare alţii! – trebuia să aibă o sfântă ca patron. O avem pe … Sancta stupiditas! Şi o venerăm cu asiduitate!

Turdenii sunt români, deci, avem acelaşi patron ca şi poporul român, chinuit de (r)evoluţiile sinuoase din secolul vitezei.

Dovezi? La tot pasul!

Modernizăm centrul oraşului

Cel puţin, aşa ni s-a spus. Nu am avut acces nici măcar la schiţe, ca să ştim ce ni se face.

La un moment dat, găsisem un şefuleţ cu un cearceaf – schiţa de ansamblu a centrului, dar, nu putea să mi-o arate fără aprobarea şefului de deasupra lui. Că, vezi, Doamne, este o schiţă secretă! Şeful, era la o masă de la un restaurant, cu alţi şefi, de unde dirija lucrările (prin telecomandă, printre fripturi!), … nu a aprobat buna intenţie a şefuleţului. Că, vezi, Doamne, este un plan despre o lucrare militară, secretă!

În lunile de când se tot modernizează centrul (două, ne spusese Primarele, înainte de începerea lucrărilor!), am tot încercat să decelez intenţiile, forma finală a “modernizării” … secrete a centrului oraşului, în care sunt Cetăţean, sunt Plătitor de impozite … din care se fac aceste lucrări!

Astăzi, era să leşin, de mai multe ori, chiar. Şi, nicidecum din cauza caniculei! Să o luăm pe rând:

Se face peron de acces la teatru!?

Adică se elimină absurditatea creată prin sensul giratoriu ornat cu bideul cu gâşte? În sfârşit, le-a venit mintea la cap! - mi-am spus, în barbă!

M-am bucurat când am văzut că, dinspre centru, pe lângă Fieru’, pe lângă Biserica catolică, se betonează o bretea, un fir de circulaţie, venind dinspre Coşbuc spre a trece prin faţa Teatrului.

Peron de patru metri?

Dar, breteaua se depărtează de intrarea la Teatru! Ajungând ca în dreptul uşii să avem un trotuar de vreo patru metri. Copertina are doar unu’!

Se va face o copertină prelungită până la bordură? Ca la orice bordel/hotel de lux din Londra? Se strică tot aspectul clădirii. De patrimoniu, cică!

Respect faţă de monumente

Printre mai multele principii de bun simţ, pe care le-am pierdut, este şi respectul faţă de monumente.

Fântâna “scăpată” din pixul unui arhitect, undeva în zona Teatrului, are nişte lebede şi nişte broaşte. Jocul jeturilor de apă şi, musai!, şi al jeturilor de lumină, au făcut, din frumoasa fântână de altădată, un superkitsch monstruos. Pe placul oricărui devorator de manele!

Dincolo de scenele în care “discriminaţii” se mai spală pe-acolo, acum, nici PET-urile nu se mai aruncă la gunoi (că, în containerul de colectare selectivă, nici vorbă!), ci, … înfrumuseţează fântâna arteziană.

Stâlpul a dispărut! Trăiască stâlpul!

Ca-n celebra butadă cu regele, stâlpul oribil, cu maldăre de sârme, ce strica tot aspectul faţadei Teatrului, a dispărut.

Dar … se montează un altul!

Iată şi alte imagini cu Turda:

Catedrala şi Vulturul din faţa Catedralei

În numele Sfintei căreia ne închinăm cu osârdie, cu râvnă demnă de o cauză mai valoroasă: Sancta stupiditas!

Iartă-i, Doamne, pe toţi cei care au contribuit la aceste blasfemii arhitectonice: demnitarii ce compun aiuritorităţile locale, cei pârâţi ca arhitecţi, specialişti, …, pe toţi cei care au transformat vechea Salină într-un Disneyland subteran, pe toţi cei care au răpit pensionarilor lacurile sărate (transformându-le într-un ştrand de lux, inaccesibil celor bolnavi), ca să mulgă bani pentru … transformarea centrului într-un altar!

Închinat sfintei noastre patroane!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Viata ca o gluma

6 Comments → “Sancta stupiditas”

 1. ZamPop 9 years ago  

  # blog’olog: Citeşte cu atenţie ce am scris: nu se văd lacrimile?

 2. blog'olog 9 years ago  

  Poate că ar trebuii să zâmbesc,dar pe mine m-a întristat această stare a lucrurilor.

 3. ZamPop 9 years ago  

  # Daurel: Vorba românului: why not?!

 4. Daurel 9 years ago  

  Zanzibar?

 5. ZamPop 9 years ago  

  # Daurel: Scrie mai citeţ. Nu am înţeles ce ai vrut să scrii: Caracas sau Calcuta?

 6. Daurel 9 years ago  

  Primarul vostru o fi din Caracal…?

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line