Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Cu durere în suflet vă anunţ

August 24, 2010 6 Comments

Cu durere în suflet vă anunţ că nu sunt singurul agresat de nesimţirea poliţienească. Pentru că nu este vorba de întâmplări, accidente, ci, este vorba despre o mentalitate. Poliţistul de azi din România democratică nu reuşeşte să iasă din pielea miliţianului, care trebuia să te împiedice să mişti în front.

Cu durere în suflet vă anunţ că nu numai la mine pe blog comentariile încep cu “da’, ce i-ai făcut/zis miliţianului de a fost măgar?”. Ne merităm soarta dacă acceptăm că un om plătit să supravegheze modul în care se respectă legea ar avea dreptul, ca răspuns la ceva spus/făcut de tine, ar avea dreptul să fie mojic, să îţi arate dispreţul său autoritar.

Acum, când scriu aceste rânduri, este trecut de ora zece seara cu mai bine de o jumătate de oră. Pe stradă urlă sirena poliţiei. Aşa cum a urlat şi acum vreo zece minute. Ce contează că legea le interzice utilizarea sirenei după orele 22?! Îşi fac datoria? Nici vorbă, pentru că pe aceeaşi stradă, peste zi, se circulă cu viteză, nu numai cu peste 50 de km/oră, ci, chiar cu peste o sută. Pe aceeaşi stradă, la trecerea de pietoni, trebuie să te uiţi bine de tot, să te asiguri că sigur va opri maşina înainte de a trece tu, ca să nu ajungi la spital pe post de victimă.

Nu poţi merge pe unde ai chef, respectând legea, pentru că te opreşte burtosul în uniformă şi te ameninţă cu cătuşele din dotare. Fără să mai piardă vremea cu prezumţia de nevinovăţie. Din partea lui! El nu este vinovat niciodată, oricâte abuzuri ar face. Nu poţi merge liniştit pe autostradă pentru că trebuie să grijeşti de tolomacii care cerşesc benzină (au fost prea proşti să-şi cumpere înainte de a ajunge pe autostradă!) timp de vreo două ore şi pe poliţişti nu-i interesează pentru că e prea cald pe-afară din birou. Nu poţi fotografia maşina poliţiei, pusă aiurea pe trotuar, că-i sare muştaru’ la jendaru’. Apoi, şefu’ lor zice că-i bine aşa! De fapt, ignorarea prezumţiei de nevinovăţie mi-a fost explicată mai demult de un poliţist!

O chestie asemănătoare puteţi citi şi pe un alt blog:

Să trăiască Miliția Română de secol XXI!

Citiţi şi comentariile: mulţi îl acuză pe cel care a interpelat (poate că nu tocmai foarte elegant – dar, asta este o cu totul altă poveste!) pe Majestăţile lor poliţieneşti. Deci, în conluzie: dacă un poliţist face un abuz, tu, cetăţeanul, trebuie să îi ceri voie tovarăşului organ ca să îl fotografiezi?! Cam aşa mi s-a explicat şi când am filmat jandarmul de la Câmpia Turzii. Cam aşa am fost şi eu beştelit atunci, şi de comentatori pe bloguri, şi de ofiţeri de la Cluj Napoca. “Da’, dacă l-aţi speriat?” – a fost cea mai haioasă acuzaţie. Adică, întrebându-l “de ce mă legitimaţi?” i-am indus bietului jăndar o spaimă care l-a amuţit!

Revenind la păţania celuilalt blogger, Chinezu zice:

Deci hai să zicem că io (sau oricare dintre voi) sunt un cetățean, care mi se scoală mie să îi întreb pe niște polițiști ce chipiul lor fac acolo de stau pe lângă codul rutier. Dar, cu toată nesimțirea mea, este dreptul meu de cetățean, care le plătesc salariului domnilor cu chipiu, să îi întreb și, cu toată nesimțirea mea, e de datoria lor să îmi răspundă. Faptul că polițiștii reacționează cum vedeți mai jos e descalificant și se poate strofoca Ciocan cât vrea să dea o nouă față instituției, că văd că în cazul unora Miliția tot Miliție rămâne.

Cel mai distractiv este un comentariu, evident că anonim!:

vai de capul tau, “bai baiatule”. asa e cand te mananca in cur. si te mananca rau. daca eram in locul poilitistului te bateam de te cacai pe tine si iti bagam telefonu in cur, foarte adannca incat sucu gastric sa il topeasca si sa nu poti sa mai dai asta pe net. esti un dobitoc. punct. ziarist.cacat. lasa ma oamenii in pace ca nu esti tu sfant. prostule. punct

Un alt anonim este şi mai drastic, având în vedere că se declară, nici mai mult, nici mai puţin, decât …poliţist! Dar, cu maniere de … preşedinte, ciorditor de telefoane!

mai desteptule si eu sunt politist si de eram in locul colegului iti trageam o mama de bataie, iti luam telu si ti-l si aruncam in rau.

Cele două comentarii citate, seamănă cu “luările de poziţie” ale lui ioana, elena (de când s-a despărţit de gelu s-a potolit!), cătălin, … Vajnicii apărători ai democraţiei apărată de miliţieni. A propos de cel enumerat la urmă, vă citez dintr-un comentariu (pe care nu l-am mai aprobat!) la postările mele, care l-au deranjat:

Mi-ar plăcea să fii odată pe trecerea de pietoni iar un şofer să încerce odată să te ia pe capotă, după care să te tragă de barbă şi să te ia la rost, sfidându-ţi dreptul tau de Cetăţean, despre cum ai îndrăznit să traversezi prin loc marcat şi semnalizat corespunzător. Eu n-o s-o fac pentru ca este ilegal, nicidecum pentru ca e imoral. N-o să-ţi fac nimic, niciodată. Pentru ca nu-mi pun mintea cu lepădăturile.

Remarcaţi spiritul total şi autentic democratic, în care exprimă principiul conform căruia fiecare are dreptul la opinie!? Observaţi curajul de a rezolva lucrurile prin simplă diaree verbală. Recunoaşte că este atât de curajos încât se aşteaptă să rezolve … altcineva problema părerilor mele neconforme cu ale lui, prin eliminarea fizică. A la Adolf! În prima clipă, am vrut să-i răspund pe înţelesul lui (la cele scrise de el, cele citate şi cele necitate!, ar fi meritat să-i răspund; “dacă tot vrei să tragi de barbă pe cineva, trage-o pe mă-ta, nesimţitule”), Dar, am zis că nu e primul derbedeau care mă latră şi m-am limitat să-i doresc doar să-i dea Dumnezeu ce-mi doreşte el mie!

Din fericire, nu mor caii când vor … javrele!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Gânduri Zamfiriene

6 Comments → “Cu durere în suflet vă anunţ”

 1. Zamfir 9 years ago  

  # Catalin: Mai degraba de … Oastea celor care vor ajunge in Ceruri (conform: “Fericiti cei saraci cu duhu’, ca a lor va fi Imparatia Cerului”!). Chiar daca ii va fi greu Domnului sa-ti ierte chiar toata mojicia, sper sa se mai dovedeasca o data marinimos!

 2. Catalin 9 years ago  

  Oi fi apartinand unei miscari separatiste transnationale de tip anti-zamfirian. :)

 3. ZamPop 9 years ago  

  # Catalin: Eşti la limită, totuşi, îţi aprob şi acest comentariu cu parfum de nesimţire. Cam … crasă, dar, e la modă! Felicitări!
  Tu, în schimb, te faci vinovat de “port ilegal de tigvă” (nu pot să spun “cap” pentru că ar însemna să te acuz şi de port ilegal de minte sau de obraz! din ce scrii, rezultă că … nu prea e cazul!).
  Cetăţean = om al cetăţii, care suferă pentru cetatea sa! rezultă că nu trebuie să mă autointitulez, ci, am paşaportul de cetăţean turdean, român şi european câştigat prin faptele mele.
  A băga la răcoare pentru opinii = erau acţiuni specifice hitlerismului sau comunismului; rezultă întrebarea: tu, de care aparţii?

 4. Catalin 9 years ago  

  Eu te-as baga la racoare pt ca te faci vinovat de incalcarea ordinii si linistii publice prin aceea ca esti Zamfir Pop, cetatean.

 5. ZamPop 9 years ago  

  # Bogdan Epureanu: Niciodată nu m-am erijat în deţinător al adevărului absolut. Evident că există şi poliţişti care îşi fac datoria corect şi care beneficiază de toată stima mea. Umblând mereu prin cele două municipii şi satele dinmprejur, am parte de multe saluturi respectuaose din partea lor şi răspund corespunzător, discutăm normal, ca între oameni civilizaţi. Dar …
  Exemple cum sunt cele prezentate de mine nu pot fi lăsate neobservate. Trebuie corectate. Dacă nu le evidenţiem, am putea ajunge la concluzia că totul este perfect.
  În plus, nu accept ca, pentru că există şi cetăţeni aşa cum îi descrii tu, să fiu terfelit de un jmeker în uniformă. Le ofer respectul meu şi pretind respectul lor!

 6. Bogdan Epureanu 9 years ago  

  Cred ca sid e data asta adevarul este undeva la mijloc… da, multi politisti se mai cred inca militieni si cred ca sunt deasupra tuturor, insa si multi cetateni nu au nici un respect fata de uniforma si autoritate si aleg efectiv sa-i sfideze pe cei care incearca sa-si faca datoria…

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line