Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Îngrăşarea din ajun

August 26, 2010 2 Comments

Se spune că nu se îngraşă porcul în ajun, înainte de tăiere. Decât, dacă vrei să-l vinzi la kilogram viu. Vorba se aplică în cele mai diverse domenii. Mai ales, învăţăceii sunt avertizaţi că noaptea de tocire de dinaintea examenului are rar utilitate şi singura scuză care mai rămâne pentru picătură este … ghinionul.

Mâine încep Zilele Municipiului Turda. Se vor a fi o sărbătoare a oraşului, a comunităţii. Se vrea a se demonstra că nu ar fi doar o sărbătoare a autorităţilor, a elitelor, ci, a tuturor cetăţenilor municipiului. Mai ales că, nu se desfăşoară numai din sumele colectate de la sponsori, ci, şi cu un consistent aport de la bugetul local. Las profesioniştilor, întru speculaţii, investigaţii şi dezvăluiri, plăcerea să sape mai adânc pe acest subiect. Eu vă prezint ceea ce se vede cu ochiul liber şi cu cel al aparatului de fotografiat.

Programul, aşa cum a fost anunţat şi … cum nu va fi respectat, l-am publicat deja.

Locul de desfăşurare - prima gogoaşă

În programul tipărit (pe banii contribuabililor!) se precizează două locaţii principale: Parcul Teilor şi Scena montată în zona centrală. Să vă fie de bine dacă, chiar, aţi crezut. Veţi afla că … ioc, scenă în zona centrală! Toate manifestările se vor desfăşura în Oprişani.

Se termină lucrările din centru - a doua gogoaşă

Lucrările vor mai continua, încă ceva timp. Aşa cum nu s-au terminat în cele două luni despre care se vorbea în martie, la închiderea centrului şi bulversarea întregii activităţi din zonă, nu se termină nici acum. Vor mai fi multe lucrări de făcut, multe de reparat, de ajustat, de modificat, de înlocuit, de refăcut, …

Centru modernizat pentru binele cetăţenilor - a treia gogoaşă, cea mai mare! Orice analiză pertinentă asupra modului în care s-a făcut modernizarea centrului exclude, ab initio, intenţia de a fi în folosul cetăţenilor. Să o luăm pe degete:

Degetul mare: transportul în comun

a) Logic ar fi fost ca prin centrul cu intenţie de zonă preponderent pietonală să circule numai autobuzele şi taximetrele. În cele două sensuri. Să nu fie împietată liniştea din zona de relaxare din centru (cu terase, cu muzică, poate, cu scene pentru mici spectacole) de tranzitul vehicolelor de tot felul.

b) Logic ar fi fost ca staţiile din centru să fie în … centru, în zona pieţei. De unde iese omul cu sacoşele pline şi … merge agale, plimbându-se cu sacoşele grele în mâini, până mai sus de Judecătorie sau până vis-a-vis de Poştă, ca să ia autobuzul înspre Oprişani. Va căra sacoşele binecuvântând primarul care i-a făcut un centru aşa de modern. Sau, va traversa artera intens circulată din zona fostei autogări, ca să ajungă la staţia de lângă Biserica Răţeştilor, ca să meargă înspre Turda Nouă. Va aştepta, cu sacoşele grele în mâini, să poată traversa, binecuvântând primarul care i-a făcut un centru aşa de modern.

Degetul arătător: pavajul

Cred că, dacă v-ar fi făcut, în curte, pe bani, un pavaj ca pavajul realizat în centru, aţi fi dat cu poarta în meseriaşi. Rosturi, cu rost şi fără rost, denivelări (le va evidenţia prima ploaie!), capacele de la canalizare aşezate exact la nivelul dalelor, … plus/minus un centimetru. Sau doi! Va fi greu celor care vor încerca să folosească rolele. Va fi greu doamnelor care vor îndrăzni să se plimbe cu tocuri-cui. Va fi greu celor care vor îndrăzni … să viseze plimbându-se! Prin zona pietonală. Dacă nu se vor uita, mereu, în jos (ca să sesizeze toate denivelările, pozitive ori negative!), unde le stau picioarele le va ajunge şi capul!

Degetul mijlociu: pubelele

Ştiu că nu excelăm în folosirea lor, dar, dacă mă iau după stâlpii metalici pregătiţi pentru ele, pubelele vor fi prea rar dispuse. Aşa că, pentru cei nedeprinşi să arunce în ele cojile de la seminţe, ambalajele de la ciocolată, dozele de la bere sau “sticlele de PET” (de la sucuri de portocale sau … hamei!), va fi o scuză gata pregătită de edili: nu m-oi duce până la coş! Deocamdată s-a montat una. Ca model.

Degetul inelar: accesul la Teatru

Am mai scris pe acest subiect. Şi despre stâlpul care se va planta, total inestetic, dar, respectând “tradiţia”!, exact în faţa uşii de intrare la Teatru.

Degetul cel mic: calitatea pavajului

Abia au intrat două-trei maşini cu marfă şi dalele au cedat. Puse pe o fundaţie aproximativă, s-au divizat în puzderie de fragmente. Se vor înlocui săptămânal? Pe banii arhitectului, constructorului sau primarului?! Nicidecum! Turda are  zeci de mii plătitori de taxe şi impozite! Mai mari la anu’, că-i criză!

- / -

Mă opresc aici. Nu mai am degete la mână, chiar dacă aspecte aiurea ar mai fi.

De exemplu, aş întreba de ce au trebuit turnate capacele de canal şi stâlpii de iluminat prin alte ţări? Nu mai avem turnătorii sau … contribuim la reducerea şomajului din această perioadă de criză?! Din altruism!

Sau, aş întreba despre locurile de parcare. Acum, pe str. Ghe. Lazăr vor fi mult mai puţine. Cele insuficiente din centru sunt mult mai puţine acum. Ce va fi? Va fi mană cerească pentru firma de parcare! Şi pentru poliţişti (şi, implicit, pentru … buget?!).

Am dat o raită, acum în ajun, să văd cum se îngraşă porcul … în ajun de sărbătoare. O raită a dat şi primăreaţa, întrând cu maşina peste interdicţia păzită de doi poliţişti comunitari! (având în vedere că: 1. legea e ca o fecioară, făcută numai pentru a fi violată; 2. egalitatea e numai pentru cei sus-puşi, următorul a fost oprit de poliţişti!), ca să arate unei prietene “ce centru mişto ne-a făcut bărbatu-so“! Pe jos, nu putea veni, că nu-i gata iluminatul pe jumate de centru şi, încă, e plin de mizerii şi praf şi nisip şi bucăţi de dale şi … cam peste tot (e zor mare noaptea asta! chiar dacă am auzit semne de revoltă din partea oamenilor care lucraseră deja peste 12 ore pe căldura de astăzi!). Mai risca şi să se împiedice de sârmele care nu mai sunt ciorchine pe stâlpi, ci, pe case ori pe unde apucă.

Să vă spun că toate aceste aspecte şi multe altele se puteau evita printr-o discuţie publică anterioară modernizării centrului?! Pe cei din aiuritorităţile locale nu-i interesează părerea turdenilor. Doar banii lor. Şi, o dată la patru ani, şi voturile lor!

Dar, mâine încep

Zilele Muncipiului Turda,

ediţia a X-a.

Să ne bucurăm!

Cât putem!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Viata ca o gluma

2 Comments → “Îngrăşarea din ajun”

  1. ZamPop 9 years ago  

    # Gheorghe: Baiul e că l-or făcut pe bani mei şi ai tăi!

  2. Gheorghe 9 years ago  

    Or facut un mare rahat si urit si aiurea.

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line