Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Aviz către naivi

August 27, 2010 10 Comments

Avizul este adresat celor care mai cred, în naivitatea lor, că România ar fi un stat democratic, în care organele de ordine există pentru … a face ordine! De fapt, se confirmă, mereu, ceea ce discutam cu un poliţist de proximitate, care era nedumerit: Nu ştiu de ce nu suntem iubiţi de populaţie? I-am explicat că este simplu, la mintea nepoliţistului: Populaţia este formată din vreo 85% oameni corecţi, care muncesc şi plătesc impozitele, din care este plătită uniforma şi salariul poliţistului. Nefăcându-vă datoria, lucraţi în favoarea celorlalţi 15%, care calcă legea. Aceştia, vă mai dau, uneori, un plin de benzină sau o halcă de carne. Vă mai dau, poate, şi … una peste bot, dacă încercaţi să cârtiţi în faţa lor. Când vă veţi face datoria corect, aceşti 15% vă vor urî, dar, veţi fi iubiţi de acei 85%. Din păcate, oamenii corecţi nu vă vor da nici benzină, nici carne, nici una peste bot. Atunci, de ce să vă temeţi de ei? De ce să lucraţi pentru ei? Ei sunt buni, doar pentru a vă plăti salariile, uniformele, sporul de periclitate, pensiile la 50 de ani şi celelalte avantaje de care vă bucuraţi. Cu nesimţire!

Un caz relatat de colegul Sandor Korosfoy, de la Asociaţia Ecologistă “Floarea de Colţ” din Cluj Napoca, vine să ilustreze, concret, cum (nu prea) suntem apăraţi de poliţie şi cum (nu prea) funcţionează serviciul 112.

Reclamatie de mediu

Sau cum nu poti sesiza probleme de mediu la Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) – 112

Noi toti citim pataniile lui Zamfir cu autoritatile, politia, 112, etc…, etc…, si spunem ca mai rau nu se poate. Ba se poate!!!

Aveti mai jos desfasuratorul modului de rezolvare, in locul autoritatilor, a unui caz de poluare repetata a mediului. Dar faptul ca s-a gasit “contravenientul” nu inseamna ca va schimba cu ceva situatia. Si daca se va repeta aceasta poluare, nu pot face altceva decat … sa ma enervez.

Concluziile sunt simple:

Sloganul SNUAU „Este nevoie de asistenţa IMEDIATĂ a Poliţiei, Pompierilor sau a Salvării pentru a salva viaţa, proprietatea sau mediul? Apelati 112” nu este valabil pentru protectia mediului.

Daca sesizezi o problema de mediu, dupa ora 16, si nu esti sechestrat, iti racesti gura degeaba. Daca esti sechestrat, ai grija sa nu fi batut, pentru ca nu stii daca, si cand!, ajunge politia la fata locului.

– cel mai rau –

Timp de mai multe saptamani se ardeau zilnic deseuri la 100 m de DN1(E60) si nimeni (in afara de mine) nu a sesizat la vreo autoritate acest lucru, nici vorba sa se autosesizeze careva!

10 august 2010, ora 20

Prima observatie legata de arderea de deseuri pe un teren din comuna Tureni langa DN1 – E60, coordinate gps: 46o39’30,00” N, 23o39’50,00” E – deseurile ardeau cu flacara mare, nu era nimeni in zona.

11 august 2010, ora 15:57

Prima sesizare GNM – deseuri aprinse sistematic la limita dintre comunele Feleac si Tureni – deseurile ardeau cu flacara mare, nu era nimeni in zona.

Mi se comunica, ca va fi anuntata politia locala.

12 august 2010, ora 07:27

Primele poze – deseurile inca fumega – a ars un morman de aproximativ 50 m2, nu era nimeni in zona. (pozele P1 – P5)

20 august ora 07:30

deseurile inca fumega, nu era nimeni in zona.

24 august 2010, ora 20

deseurile ardeau cu flacara mare, nu era nimeni in zona.

25 august2010, ora 08:40

A doua sesizare GNM – deseuri aprinse sistematic la limita dintre comunele Feleac si Tureni – deseurile inca fumega, nu era nimeni in zona.

26 august 2010, ora 18

Se descarca deseuri dintr-o duba marca Mercedes, de culoare alba, cu nr. CJ-94-LAR. Erau prezenti soferul si alte doua persoanae. S-au oprit din descarcat pana am facut poze. (P6 – P13) Au vorbit telefonic cu seful lor. Soferul m-a insotit la masina.

Ora 18:13 sun la 112, sesizez cazul, sunt directionat la politie, de acolo la GNM, unde nu raspunde nimeni, intra faxul.

Oamenii termina de descarcat duba, dau foc la deseuri si pleaca de pe teren (P14 – P16), dar, vazand ca sunt si eu pe-acolo, se opresc.

Mai fac doua apeluri la 112, se promite ca va fi trimis un echipaj de politie.

Intru cu masina pana la mormanul care ardea (imi era frica sa ma dau jos din masina) ca sa fac poze.

La iesire la DN, proprietarul terenului blocheaza drumul cu masina sa CJ-99-POR, marca Audi, incerc sa il ocolesc, nu ma lasa.

Trag la o parte pe marginea drumului, cele 4 persoane inconjoara masina, imi cer sa ma dau jos. Nu reusesc sa blochez usile, proprietarul deschide usa de la masina mea, nu ma lasa sa o inchid. Intre timp, sun din nou la 112 – ora 18:38, ma directioneaza la politie, explic situatia, ceilalti ma aud ca vorbesc cu politia si se retrag. Proprietarul ma ameninta, se mira ca nu il cunosc si nu imi este frica de ce poate sa imi faca.

Duba pleaca, eu raman in masina, asteptand sa vina politia.

Ajunge un agent din Tureni la ora 18:55. Afirma ca a venit doar pentru ca am spus ca sunt sechestrat. Insist sa il legitimeze pe proprietarul terenului, care intre timp aranja desurile pe foc. Imi spune ca nu poate face nimic, este de competenta garzii de mediu si a pompierilor (a pompierilor – doar daca lasa focul nesupravegheat).

Agentul il legitimeaza, imi spune ca pot face a doua zi o reclamatie la garda de mediu. Ii spune celuilalt ca poate sa depuna plangere ca am intrat pe terenul lui cu masina. Acesta ma ameninta continuu cu proces, ca i-am incalcat proprietatea.

Agentul il face pe om sa promita ca va supraveghea focul. Plec cu masina, pleaca agentul, pleaca si proprietarul, focul arde inca cu flacari mari.

27 august 2010, ora 8:40

deseurile inca fumega, nu era nimeni in zona (P18 – P19).

Pentru conformitate,

Korosfoy Sandor
Asociaţia Ecologistă “Floarea de Colţ“ Cluj Napoca

Notă: toate imaginile P1 – P19 se pot vizualiza şi descărca de aici.

După această relatare a colegului, având în vedere şi experienţele personale descrise anterior pe blogurile mele, rămân numai câteva mici nelămuriri:

1. Care este rolul Gărzii de mediu?

2. Care este rolul Poliţiei?

3. Care este menirea serviciului 112?

Regret că postarea, cu nr. 100 pe acest blog, are ca temă degradarea mediului, ambiant şi democratic, deopotrivă!

, , , , , , , , , , Viata ca o gluma

10 Comments → “Aviz către naivi”

 1. ZamPop 9 years ago  

  # Gheorghe: Bravo, Gheorghe!

 2. Gheorghe 9 years ago  

  Suntem tara lui Papura Basescu Voda!

 3. ZamPop 9 years ago  

  # Mariana: Naivi, da’, mulţi!

 4. Mariana 9 years ago  

  Suntem multi care mai speram.

 5. ZamPop 9 years ago  

  # ana: Suntem foarte mulţi, din păcate!

 6. ana 9 years ago  

  or mai fi multi-puțini naivi dintr=ăștia????

 7. ZamPop 9 years ago  

  # Catalin: Iar vii (cu doi de “i”!) pe blogurile mele total neinteresante?
  1. Ai scris, la un moment dat, o adresa de blog … aiurea! La aceea mă refeream. Te reprezintă. Felicitări!
  2. Foloseşti cuvintele numai ca să te afli în treabă?! Felicitări: faci o treabă mare!
  3. Sunt om şi am şi eu dreptul la greşeli. Blogul meu este şi un pamflet. Uită-te din nou la CINE VORBEŞTE ŞI ÎN CE CONTEXT în bula cu greşeală şi … fă rost de un dram de simţul umorului! Trebuie să dau satisfacţie tuturor cititorilor blogurilor. Deci, şi ţie!
  îN CONCLUZIE: m-aş bucura dacă m-ai scuti de comentarii în care baţi apa în piuă. Ai ceva de discutat la temă? OK! Nu ai? Mergi în parc şi vorbeşte singur. Mă deranjează să-ţi anulez comentariile inepte! Dar, promit că îţi voi îndeplini şi această dorinţă!

 8. Catalin 9 years ago  

  Ăăăă… Când am minţit cu blogul anti-zamfir? Parca spuneam ca e vorba de perspectiva de a-l realiza. Nu-mi amintesc sa fi afirmat ca-i functional. :) Dar, desigur, oricand e posibil sa mai uit cate ceva, deci daca imi demonstrezi contrariul sunt dispus sa-l accept. Noroc!

 9. ZamPop 9 years ago  

  # Catalin: Ai dreptul la opinie. Chiar şi stupidă!
  A propos: de ce ai minţit cu blogul anti-zamfir? Nu ţi-e ruşine să minţi, nu-i aşa?
  De băgat în seamă, observ că sunt. Cel puţin, de tine!

 10. Catalin 9 years ago  

  Tu crezi ca daca te recomanzi “Sunt Zamfir Pop!” te baga cineva in seama? Cu atat mai putin daca te autointitulezi “cetateanul”…

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line