Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Ce faceţi sâmbătă?

September 22, 2010 18 Comments

Nu ştiu ce veţi face, voi, sâmbătă. Ştiu, precis, ce voi face eu: voi ieşi pe coclauri, fără Ulise!

Pentru că va avea loc Marea Curăţenie Naţională!

Voi fi printre cei peste 50.000 de voluntari care vom încerca să facem România un pic mai curată.

Unii contestă cifra, dar, nu contează că suntem 50.000 sau numai 30.000 sau numai 10.000, ci, contează numai faptul că în urma acţiunii vor fi 50.000 sau numai 30.000 sau măcar 10.000 de oameni care nu vor mai arunca gunoiul în natură! Acesta va fi adevăratul câştig al campaniei.

Ieri, am participat la Conferinţa de presă în care a fost prezentat stadiul pregătirilor, amploarea implicării şi colaborărilor oferite de sponsori şi parteneri.

Cineva se exprima, ieri, că reuşita va fi cam de 50%. Înclin să-l cred, cunoscând starea gunoielii generale pe care o întâlnesc în hălăduirile mele pe coclauri. Tocmai de-aceea, dacă reuşim să eliminăm, măcar, jumătate din gunoaiele care murdăresc solul peste tot, e ceva!

Apoi, va trebui să facem mai mult, noi, ecologiştii, dacă autorităţile nu îşi fac datoria!, pentru educaţie. Avem cercuri de ecologie peste tot. Dar, sunt folosite numai formal, pentru acumularea de puncte în CV-ul profilor de biologie. Am întâlnit situaţii în care, în şcoală nu se face colectarea selectivă a deşeurilor, dar, pereţii şcolii sunt plini de afişe despre … activitatea ecologiştilor din şcoala respectivă! Este un mic paradox, este diferenţa dintre teorie şi practică!

Dacă, totuşi, vă hotărâţi să veniţi cu noi, citiţi Manual de Curatenie!

A propos: să nu credeţi că suntem singuri, că nu suntem băgaţi în seamă, că nu este foarte important ceea ce facem! Ne susţine chiar şi estonianul care a fost părintele ideii!

, , , , , , , , , , , , , , , Gânduri Zamfiriene

18 Comments → “Ce faceţi sâmbătă?”

 1. ZamPop 9 years ago  

  # ihdsimmeu: “Prietene”, îţi mulţumesc pentru atenţia cu care îmi citeşti blogul, dar, eu ştiu despre ce vorbesc şi îmi cântăresc bine termenii pe care îi folosesc în descrierile mele.
  “Şefuleţ” este un termen muuuult prea înalt pentru micimea puţoiului care stătea pe mormanul de pământ şi abia reuşea să-şi ridice privirea de sub “joben” şi care perora despre “şantierul lui” şi despre “legile lui”! Uită-te cu atenţie la filmuleţ: cu câtă scârbă îl privesc “muncitorii lui”! Îi jigneşti pe cei care muncesc, dacă îl numeşti “muncitor”. Tânăr? Da, este. Are doar cinci ani … de-acasă!
  E clar că este impus ca şef şi “autoritatea lui” se bazează numai pe … înălţimea mormanului de pământ pe care îşi odihneşte augustul funduleţ. De-aceea, l-am numit, pe drept cuvânt: “şefuluţel”. Deşi, mai exact, ar fi trebuit să folosesc un diminutiv al diminutivului şi să-i spun: “şefuluţelicuţ“!
  Un adevărat şef se impune prin pricepere în meserie, prin capacitate la efort şi/sau mentală, prin respect faţă de subalterni. Dacă ar fi fost un adevărat şef, “mă mâncau” subalternii pentru îndrăzneala de a-l înfrunta pe “şeful lor”!

 2. ihdsimmeu 9 years ago  

  P.S. M-am referit la commentul tau la adresa acelui tanar muncitor, care lucra la nu stiu ce canalizare (sau ceva de genul) pe care l-ai filmat, unde ai folosit termenul gresit “sefulutel”! Inca o data, toate cele bune! :)

 3. ihdsimmeu 9 years ago  

  Prietene, e “sefuletul”, nu “sefulutel”… nu-ti atrageam atentia dar repetat ai scris gresit! In rest, te apreciez… activ! Toate cele bune! :)

 4. ZamPop 9 years ago  

  # gabriela: Sutele de copiii care au plecat azi dimineaţă din faţa Primăriei Turda în diferite direcţii şi au adunat mormane de saci cu gunoaie, vor fi educatorii colegilor lor, ai părinţilor lor, ai vecinilor lor, … Deci, avem garanţia că România va fi un pic mai curată de-acum încolo!

 5. ZamPop 9 years ago  

  # strongvaleriana: Pe Ordinul Jartierei scrie: “ruşine celui care se gândeşte la rău“! Noi am gândit la bine şi chiar am făcut!

 6. gabriela 9 years ago  

  O initiativa foarte buna. Felicitari si spor la treaba! Mi-ar place sa cred ca oamenii invata sa nu mai faca mizerie si sa depoziteze deseurile acolo unde trebuie, nu sa le arunce pe unde apuca.

 7. strongvaleriana 9 years ago  

  Suna bine – let’s do it! :)

 8. ZamPop 9 years ago  

  # Daurel: Poate, după aceea, îl iei pe vecinul şi curăţaţi şi la marginea satului. Spor la treabă!

 9. Daurel 9 years ago  

  Tocmai mi-am planificat sa fac curat in curte.
  Poate fac curat si la vecinul…

 10. ZamPop 9 years ago  

  # zoltybogata: Ştim că nu vom putea curăţa absolut totul, dar, prin acţiunea noastră, sperăm să trezim şi nişte conştiinţe!

 11. zoltybogata 9 years ago  

  Sall, e buna ideia dar ar trebui sa se faca 3-4 ori pe an, si asa poate scapam de atita gunoaie…multa sanatate

 12. ZamPop 9 years ago  

  # Korodilu: Ai perfectă drepate. Dar, aşa cum am mai spus, după fiecare campanie de acest gen, după fiecare acţiune de ecologizare, măcar unul devine conştient de nevoia prezervării mediului curat. După cinci acţiuni, vor fi cel puţin cinci, în plus, care nu vor mai arunca gunoaiele aiurea. Deci, nu lucrăm degeaba!
  Din hălăduirile mele pe coclauri constat că sunt mai puţine gunoaie aruncate în natură decât acum cinci ani.

 13. korodilu 9 years ago  

  Sambata o sa fiu si eu pe undeva, cu campania, pentru ca nu e prima data cand fac ecologizare.
  Dar eu zic ca trebuie gandit si adanc, pentru ca o campania nu o faci numai pentru azi sau maine, o faci ca pe viitor, sa se schimbe ceva.si de aceea ar trebuii gandit si mai adanc, ca pe viitor sa nu mai fie nevoie sa se adune cei n-spe mii de oameni, si sa faca curat dupa altii, pentru ca sa o sa fie curat. E pacat un pic, pentru din cei 10/30/50 de mii de oamenii care merg, fac parte din aceea categorie care respecta mediul( nu arunca gunoiul in natura) si de aceea merg, iar ceilalati(grataragii, fumatorii care uita ca in orase au cosuri de gunoi, lenesii) o sa ramana tot asa, ca stiu ca are cine curata dupa ei.
  Sincer, eu vreau ca aceasta actiune sa aiba un mare efect asupra oameniilor din tara, dar sunt sceptic de asta.
  Deci nu critic campania, ci imi dau de gandit anumite idei ale campaniei, care ar putea fi inbunatatite.

 14. ZamPop 9 years ago  

  # korodilu: Absolut de-acord, dar …
  Dacă am gândi toţi atât de adânc ca tine … nu am mai mânca dimineaţa pentru că, oricum, seara ne va fi din nou foame!
  Am comentat deja şi te rog citeşte răspunsul meu, al nostru, de fapt!, la ideea că reuşita va fi de numai 50%.
  Nu va fi curat perfect niciodată, dar, dacă în urma acestei acţiuni va fi un pic mai curat, ai un motiv să nu stai acasă sâmbătă!
  O remarcă: nu contează că suntem 50.000 sau numai 30.000 sau numai 10.000, ci, faptul că în urma acţiunii vor fi 50.000 sau numai 30.000 sau măcar 10.000 de oameni care nu vor mai arunca gunoiul în natură! Acesta va fi adevăratul câştig al campaniei.

 15. korodilu 9 years ago  

  sti care o sa fie marea problema a acesti actiuni: ce o sa se intample dupa(post-campania)? adica ok, curata peste 50000 de oameni(am citi azi undeva la numai 34000, dar nu asta e important), dar cat o sa ramana curat? ca pana la urma ramane cauza acesti probleme, ca prin pana la urma nu curata cei care fac mizerie, ci altii..si nu stiu cati din exteriorul actiunii isi vor schimba mentalitatea si vor pastra curat
  mie de asta mie frica, ca o sa fie o munca voluntara a unor oameni, bine vazuta, dar cu efect mic pe viitor.

 16. ZamPop 9 years ago  

  # incertitudini: Sunt absolut sigur că şi la Piteşti există activişti în acest domeniu! Caută afişele prin oraş! Oricât de puţin vei face este foarte important! Mulţumesc!
  Notă: Lui Ulise îi voi lăsa ceva de … ros!

 17. incertitudini 9 years ago  

  M-am tot plâns- aici- altundeva, recunosc, n-am făcut-o, despre starea de mizerie, văzută din tren. N-am făcut nimic, practic.
  Uite că mi-ai dat un semnal. Mă voi informa, poate că există și aici o mână de oameni , dornici șă facă lumea un pic mai curată.
  Felicitări și spor la treabă!
  Săracul Ulise..să-i lași ceva de citit, eventual, manualul de curățenie!!

Trackbacks For This Post

 1. Civica « Daurel’s Blog - 9 years ago

  [...] Despre curatenia din zona Turda, gasiti amanunte pe blogurile lui Zamfir [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line