Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Citim! Înţelegem?

September 28, 2010 9 Comments

Ca pierdere de vreme, uneori, cu interes, alteori, citim. O carte, o revistă, un ziar, pe alese, uneori, ce ne pică-n mână, alteori. Puterea textului scris pe hârtie este, încă, mare. Chiar şi cea a celui scris în lumea virtuală, devine tot mai mare. Citim. Ce înţelegem? Am să încerc să exemplific cu câteva subiecte din lecturile mele de azi.

Într-o localitate din Munţii Pamir se vorbeşte limba română

Întâmplarea de mai jos mi-a fost povestită de un scriitor tadjic, acum vreo zece ani. Mi s-a părut instructivă prin ingeniozitatea de care dă, câteodată, dovadă basarabeanul nostru când e pus în condiţii-limită.
În primii ani de după război, un compatriot de-al nostru, ca să scape de deportare, a fugit în… chiar locurile către care erau deportaţi unii dintre consângenii săi.
Adică nu chiar acolo, dar cam încolo. S-a ascuns în nişte munţi de la celălalt capăt al fostei URSS, undeva aproape de frontiera cu Afganistanul, într-un aul din Badahşanul-de-Munte al Tadjikistanului, într-o şcoală pierdută în Munţii Pamir, şi a predat toată viaţa sa, timp de aproape cinci decenii, limba franceză.
Aulul era mic, situat între două prăpăstii de munte, rar cine ajungea în acel sătuc, rar cine pleca din el.
Până aici nimic prea neobişnuit. Au mai fost cazuri din acestea.
Şi cu estonieni sau armeni care s-au ascuns în colhozurile basarabene şi cu basarabeni care s-au ascuns în închisorile din Siberia.
Dar inventivitatea acestora păleşte pe lângă cea a eroului nostru.
S-a întâmplat ca în toiul restructurării un tadjic sau o tadjică din acel cătun să coboare – cu „parașuta”?!, cu funiile unor salvamontişti?!, cu ajutorul alpiniştilor?! – ca să-şi încerce puterile ca să intre şi el (sau ea) la o instituţie de învățământ, unde urma să susţină şi examen la limba franceză.
Dar, spre stupefacția membrilor comisiei de examinare, deşi aceştia erau mari specialişti în studiul limbii franceze, nici unul dintre ei n-a priceput nici o iotă din ce le vorbea în franceză candidatul. Fostul elev, cel mai bun la obiectul respectiv din acea şcoală, a rămas şi el foarte surprins că aceştia nu-l înțelegeau.
Alertată, comisia a anunţat pe dată ministerul, iar Ministerul Învățământului din Tadjikistan a trimis o inspecţie să vadă ce fel de franceză se predă acolo în aulul cela din creierul munţilor, de n-o poate pricepe nici un specialist.
Ajunşi la faţa locului, membrii comisiei au constatat cu stupoare că mai bine de patruzeci de ani, în loc de limba franceză, basarabeanul nostru le predase mai multor generaţii de tadjici limba… română. Cu atât mai mult, le-a recunoscut membrilor înaltei comisii, de-acum bătrnul profesor, că o alta el nici nu cunoaşte.
Până la urmă comisia a fost de acord cu argumentele că şi limba română e o limbă străină, că şi ea e una de proveniență latină, că şi limba română e frumoasă (concetăţeanul nostru exemplificând, bănuim, cu strofe din „Mioriţa” sau „Luceafărul”), că şi ea poate fi vorbită în nişte ţări din lume ş.a.m.d.

Comisia a dat până la urmă a lehamite din mână şi – cum profesorul era prea bătrân şi-l iubea tot aulul, ca să-l pedepsească prea aspru – i-a permis s-o predea mai departe, până va sosi în localitate un specialist de adevărată franceză, cu o singură condiţie – să nu-i mai spună limbii predate de el „franceză”, ci română…

Astfel, în cataloagele acelei şcoli – unica în Tadjikistan, dar bănuim şi-n toată Asia Mijlocie – la capitolul „limba străină” e trecută „limba română”, iar mulţi dintre maturii care țin în mâini atestatele acelor fii şi fiice de tadjici se întreabă poate în gândul lor: la ce le-o fi trebuind acestora limba română şi unde o vor putea aplica aceştia vreodată în viaţa lor de tadjici?!
Mi s-a mai povestit că – aşa cum în acea fostă republică sovietică începuse imediat după aceea şi un război fratricid, care mai continuă – autorităţile au şi uitat în curând de „profesorul” basarabean, un alt profesor de „limbi străine” Ministerul de la Dușanbe şi aşa n-a mai expediat în sătucul din vârful Pamirului, acesta predând în continuare limba română acelor tadjico-persani. Cum domnul profesor a fost unul bun, dar şi exigent –neposedând suficient de bine nici tadjica, nici rusa, a comunicat cu mai multe generații de elevi deveniţi ulterior părinţi şi bunici doar în „franceza” lui –, tot aulul cela de lângă Afganistan vorbeşte două limbi: tadjica şi româna.
Iar când a aflat că ministerul intenționează să le trimită un alt profesor, mai tânăr, cu o altfel de „franceză” „adevărată”, satul a expediat pe dată o scrisoare de protest la Dușanbe, menționând că el nu doreşte o altă franceză, că el s-a obişnuit cu aceasta vorbită de „efendi învățător” şi pe care locuitorii lui – fiind elevi sârguincioși la vremea lor – o cunosc suficient ca să-și poată ajuta copiii sau nepoții să-şi facă temele pentru acasă, fiind şi prea bătrâni ca s-o ia de la capăt.
Undeva prin Pamir, munţii cei mai înalţi din Asia, cărora li se mai spune şi „acoperişul lumii”, se află un aul mic, pierdut între pietre, care vorbeşte româneşte.
Atunci când Basarabia – aşa cum visează azi Voroninii, Mişinii, Ostapciucii, Ţaranovii, Potlogariovii şi alţi jalnici trecători prin istoria noastră – nu va mai vorbi româneşte, Dumnezeu, sunt sigur de acest lucru, va putea reconstitui limba română cu ajutorul copiilor acelui sătuc din Munţii Pamir, de deasupra lumii, care o vorbesc cu mai mult drag şi cu mai mult respect decât cei care opt ani au condus Republica Moldova ca pe o ţară duşmană, precum cotropitorii nemiloşi, care îngenunchind o ţară aveau un singur scop: cum să o distrugă în aşa fel încât aceasta să nu-şi mai revină niciodată.

Articolul este scris de acad. Nicolae Dabija pentru Cotidianul.

Eurodeputata franceza confunda “inflatia” cu “felatia”

Eurodeputata franceza Rachida Dati, membra a Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP) si fost ministru al justitiei in Franta a facut o gafa mai mult decat amuzanta intr-o emisiune televizata, scrie Antena3.ro.
Frantuzoaica a confundat termenii “inflatie” si “felatie”, potrivit postului public de televiziune belgian RTBF.
Dati a fost intrebata, in cadrul emisiunii “Dimanche+” de la Canal Plus, despre un plan de concediere la compania Lejaby, care produce textile si lenjerie.
Eurodeputata urma sa se refere si la cresterea preturilor, insa in loc de inflatie ea a spus felatie, doua cuvinte apropiate din punct de vedere fonetic, dar nu si ca sens. Greseala lui Dati a fost trecuta cu vederea de gazda emisiuni.
“Imi pare rau de felul in care vor pleca aceste femei si acesti barbati care si-au consacrat viata in aceasta intreprindere. Aceste fonduri de investitii straine nu au ca unic scop decat rate excesive ale rentabilitatii financiare. Eu vad ca sunt unii care cer o rentabilitate de 20-25% si cu o felatie cvasi-nula, in particular in perioada de criza”, a spus Rachida Dati.

Să nu vă mai legaţi de succesurile altora!

Traian Basescu in trafic, in drum spre serviciu: cu telefonul la ureche si tigara in mana

Presedintele Traian Basescu a fost surprins de catre reporterii Antena 3 in traficul din Capitala.
Dupa ce a renuntat la serviciile Politiei si Jandarmeriei, Basescu nu a parut deloc deranjat de situatia in care se afla, simtindu-se foarte relaxat.
Realitatea.net  prezinta o inregistrare in care apare presedintele Traian Basescu, la volanul masinii personale, Dacia Logan. Seful statului opreste la un semafor, vorbeste la telefon si fumeaza o tigara.

Oricum, poliţiştii erau în grevă şi nu risca nici o amendă!

Cum a ajuns Maria Tănase agent secret

Când spui Maria Tănase, îţi vin în minte melodiile populare care au făcut-o celebră şi pe care ea le-a făcut nemuritoare. Vedeta lumii interbelice a avut însă o existenţă dublă: când părăsea scena, devenea agent de legătură, colaborând cu serviciile de spionaj ale aliaţilor împotriva Germaniei lui Hitler.
La 15 ani s-a înscris la un concurs de Miss România, iar de acasă a plecat la nici 17 ani să se angajeze tot într-o zonă de mahala, casieriţă într-un birt, unde mai şi cânta, potrivit unui documentar difuzat de Realitatea TV şi preluat de adevărul.ro. În acest birt e descoperită de primul ei protector, Sandu Eliad, cunoscut publicist şi regizor de teatru. El o introduce în cercurile literare şi intelectuale ale vremii, dar primul contact direct cu lumea artistică îl are în 1934, când e angajată la revista Cărăbuş.
E legată de cercuri de stânga, uneori chiar comuniste. Sandu Eliade (prezida asociaţia „Amicii URSS), Hary Brauner (era din anturajul lui Lucreţiu Pătrăşcanu) şi Titus Cristureanu (prieten apropiat al Generalului Emil Bodnăraş), sunt oameni pe care-i frecventează, oameni legaţi de reţele comitet din România, într-un fel sau altul.
„Începutul cochetăriilor Mariei Tănase cu serviciile de informaţii din lumea bună din Franţa, Marea Britanie, America, datează din 1937. Ea apare în anturajul unor mari personalităţi cu care organizează un spectacol la Paris, cu ocazia unei expoziţii internaţionale, cu scopul de a-i ajuta pe răniţii de pe câmpurile de luptă – se desfăşura războiul civil din Spania. Fondurile obţinute din spectacol, din documetele siguranţei, ar fi ajuns doar în partea internaţionaliştilor. Partea opusă, naţionaliştii, nemulţumiţi, au pus ochii pe ea”, povesteşte istoricul Cristian Troncotă.
Devine iubita lui Maurice Nègre, jurnalist francez al agenţiei Havas, care vine la Bucureşti la sfârşitul anilor ’30. De fapt, acesta era era agent al Serviciului de spionaj francez, trimis în România pentru a reorganiza reţeaua de spionaj. Franţa avea nevoie de informaţii din România, în contextul în care atmosfera în Europa se încingea şi ne îndreptam cu viteză către a al Doilea Război Mondial.
Suspectat de spionaj, în 1941 Maurice Nègre e arestat la Bucureşti şi condamnat la muncă silnică pe viaţă, însă apoi pedeapsa îi este redusă la 10 ani. El s-a bucurat de asistenţa Mariei Tănase, care a bătut pe la toate uşile pentru a-l elibera.
În 1940, în urma unui pictorial nud, în care Maria Tănase apare jucând şah, poliţia legionară, care o ţinuse minte de la strângerea de fonduri din Paris, se leagă de acest pictorial pentru răzbunare. Câteva luni, toate discurile ei sunt sparte, iar matriţele distruse la casele de discuri.
De spaimă, artista e obligată să-şi părăsească locuinţa din Bucureşti şi să se refugieze în mahalaua copilăriei ei. Intervine Eugen Cristescu, numit în 1940 la şefia serviciului special de informaţii. El se hotărăşte să o ia sub protecţie şi devine iubitul ei.
Nu se ştie dacă Eugen Cristescu îi dăduse misiunea Mariei Tănase să continue relaţia cu Nègre, să facă demersuri oficialităţilor pentru a-l elibera sau mergea să-l viziteze pentru a obţine informaţii. Cert este că Nègre este eliberat.
În 1943, Cristescu o trimite pe Maria Tănase să ia contact cu serviciile speciale aliate, la Istanbul. Sub acoperirea activităţii artistice, ea putea să înlesnească legăturile dintre agenţii trimişi de Cristescu şi agenţii anglo-americani. E văzută la Istanbul în compania unui personaj cunoscut serviciilor secrete, Alfred de Chastelain, rezidentul spionajului britanic în România.
La sfârşitul lui 1943, Alfred e paraşutat în România, în judeţul Teleorman, la Plosca, cu două zile înainte de Crăciun, alături de ofiţerii britanici Ivor Porter şi Silviu Metianu, în celebra acţiune “Autonomus”. SSI-ul avea informaţii despre venirea lor, dar aflaseră şi nemţii, motiv pentru care trebuia să se însceneze o arestare pentru protecţie.
„Maria Tănase nu era agent de culegere de informaţii, ci de legătură şi influenţă. Prin acţiunea de a-i aduce pe români şi pe britanici în postura de a gândi o soluţie împreună pe frontul secret, pentru a scoate România din alianţa cu Germania, a fost fundamental”, consideră istoricul Cristian Troncotă.
După 23 august 1944, Maria Tănase începe să fie suspectată de către autorităţile sovietice. La început, în anii ’30, era privită cu simpatie pentru legăturile ei cu cercurile de stânga, acum, pentru faptul că excelase în relaţiile cu anglo americanii, au început să-şi pună semne de întrebare.
Era filată în permanenţă de securitatea nou înfiinţată a regimului comunist. Documentarul Realităţii TV sugerează că Eugen Cristescu le-ar fi sugerat noilor autorităţi despre capacităţile Mariei Tănase, fapt pentru care la Securitate, cei din intern îi deschid dosar de urmărire informativă, dar, în acelaşi timp, era chemată la diverse întruniri tovărăşeşti organizate la vârf.
Celebritatea şi popularitatea de care se bucura au constituit atuul său în faţa noilor autorităţi, fiind absolvită de măsuri mai dure din partea aparatului represiv şi rămânând doar o ţintă, spune jurnalista Miruna Munteanu.
La 22 iunie 1963, Maria Tănase moare în urma cancerulului de plămân de care a suferit ani de zile. În testamentul lăsat, Maria Tănase cerea ca după moartea ei să fie săpată o fântână la care românii însetaţi să se oprească să bea apă şi să-şi amintească de ea. Dorinţa ei nu a fost însă îndeplinită, din lipsă de fonduri.

Poate că ar fi momentul ca preşedintele, premierul şi parlamentul să pună mână de la mână şi, spre iertarea marilor şi multor păcate acumulate în ultimul timp, să plătească săparea fântânii!

Piramida in centrul Craiovei

Un craiovean pasionat de inventica a fost premiat cu aur la Moscova pentru realizarea unei instalatii de energizare a apei si stimulare a cresterii plantelor.
Sistemul inventat de Dan Marcel foloseste efectul de piramida si produce rezultate foarte bune in cultivarea plantelor, spun cercetatorii.
Romania a obtinut, la inceputul lunii septembrie, 27 de medalii la cea de-a IX editie a Salonului International de Inovatii si Inventii de la Moscova. Una dintre lucrarile premiate a fost prezentata de craiovenii Dan Marcel si Corneliu Hopartean.
Inventia, care a primit aur la Moscova si anterior cu bronz la Salonul de Inventica “Eureka” de la Bruxelles ( 2002), se numeste “Instalatie de energizare a apei si stimularea cresterii plantelor”. Dispozitivul realizat de Dan Marcel si de fostul sau student de la Facultatea de Mecanica a Universitatii din Craiova, Corneliu Hopartean, se compune din opt module piramidale, deservite de un bazin cu o capacitate de 350 de litri.
Apa din bazin este energizata natural si stimuleaza cresterea plantelor. “Apa energizata atinge valori mari ale Ph (8,5) si devine alcalina, stimuland natural plantele. Prin stimularea cu apa energizata, perioada de germinatie a semintelor este redusa cu pana la 50%, iar perioada de crestere a plantei este mai mica cu 60%. In acest fel, se pot obtine patru-cinci recolte pe an. Teoretic, metoda poate fi aplicata pe orice planta, desi ea a fost testata pana acum doar pe legume”, spune Dan Marcel.
Dispozitivul a fost testat in colaborare cu Universitatea din Craiova, la Statiunea Didactica Banu Maracine, iar rezultatele sunt foarte bune, spun cercetatorii: de pe o suprafata de 100 metri patrati s-au obtinut 1,5 tone de rosii, fara a se apela la ingrasaminte chimice sau organice, ci doar la alimentarea cu apa naturala energizata. In mod normal, de pe o astfel de suprafata se obtineau 300 de kilograme de rosii. Secretul energizarii naturale, spun inventatorii, ii constituie “efectul de piramida”. Atat modulele – solarii, cat si bazinul de apa sunt piramidale. Cadrele serelor piramidale sunt realizate din otel si acoperite cu celofan sau policarbonat, care este mai rezistent la grindina. Bazinul piramidal pentru energizarea apei este realizat si el din cadre de otel si tabla. Instalatia de energizare a apei este asezata la inaltime. Printr-un sistem de furtunuri flexibile si robineti, apa energizata timp de 24 de ore ajunge la plante, stimulandu-le cresterea.
Potrivit inventatorului, sistemul serelor piramidale are un mare avantaj: nu produce efect de sera. “In solariile traditionale, care au mult spatiu, plantele nu pot consuma tot dioxidul de carbon din incinta. Astfel, se produce efectul de sera, care, combinat cu umiditatea, sufoca plantele. In solariile piramidale, spatiul este putin: planta consuma dioxidul de carbon si produce oxigen. Nu avem efect de sera. Am avut diverse contradictii pe aceasta tema, dar experimentele au demonstrat ca am avut dreptate”, mai spune Dan Marcel. Craioveanul spune ca, cu ajutorul unor prieteni cercetatori, va perfectiona sistemul de monitorizare al intregului proces. “Vom introduce un sistem de monitorizare prin computer, astfel incat nu este nevoie sa fii prezent fizic la solar”, afirma acesta.
Dan Marcel s-a gandit ca ar putea expune o sera piramidala in centrul Craiovei. “Vreau sa propun primariei amplasarea unei asemenea sere in centrul civic al orasului. Si Parisul are o asemenea piramida in oras. In interior ar putea fi amplasata o expozitie florala, iar oamenii ar putea vedea pe viu cum functioneaza acest sistem. Zona vizata de noi se preteaza unei astfel de constructii”, este de parere inventatorul.
Produsul va fi expus si la salonul de inventica care va fi organizat in curand in Croatia.

În concluzie, … vorba lu’ Badea!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Viata ca o gluma

9 Comments → “Citim! Înţelegem?”

 1. ZamPop 9 years ago  

  # Aurora Georgescu: Tocmai am explicat unui bun Prieten că:
  Colega Aurora, cea cu stropi de suflet cât casa!, mi-a dat o explicaţie plauzibilă (pe care am analizat-o temeinic înainte de a o lua în serios) şi m-am liniştit. Acum, îmi savurez victoria, nu atât cea pe planul ZeList-ului, cât, cea pe planul Let’s do it, România!
  Mulţumesc şi te rog să mă ierţi pentru că nu m-am ţinut de cuvânt. Îţi promisesem că vin, în vara ce s-a dus, să beau o cafea la tine în curte şi nu m-am putut ţine de cuvânt. Consideră acel “nu m-am putut ţine de cuvânt” ca pe o circumstanţă atenuantă la stabilirera pedepsei!

 2. Aurora Georgescu 9 years ago  

  Sefu, nu te mai minuna atât de salturile blogurilor tale , fiindcă este normal ce se întâmplă, doar că, din modestie, nu vrei sau nu poţi să înţelegi. Ai fost implicat în Let’s do it, România şi postările tale au fost preluate de blogul acţiunii (vezi pe ce loc este în zelist!) şi de alte bloguri cu rank mare. La fel, ai comentat şi s-a comentat pe blogurile tale de pe acest bloguri cu rank mare. Toate acestea ţi-au adus punctajul care te-a săltat. Deci, nu te mai simţi jignit. Ai tot dreptul să te simţi MÂNDRU de ce faci!

 3. ZamPop 9 years ago  

  # incertitudini: Mă bucur că te tot rătăceşti pe blogurile mele. Mulţumesc.
  Vremea pare să se fi stabilizat şi, pe la ora amiezii, vom pleca, cu Prietenul meu, evident!, la Mama Ana, la Mihai Viteazu, să vedem dacă a făcut ceva bun de mâncare. Că se apropie prânzul … (am citat din comentariul tău!).

 4. incertitudini 9 years ago  

  Știi ceva?
  Eu mă tot rătăcesc pe aici.
  Căutam postul cu micul dejun.
  O să spui că se apropie prânzul..

 5. ZamPop 9 years ago  

  # strongvaleriana: Mă bucur că te bucuri să intri pe blogul meu.

 6. strongvaleriana 9 years ago  

  Asa e – oferi lucruri interesante.
  Mi-a placut mult relatarea cu franceza romaneasca (limbi latine dealfel) ;)
  Cat despre efectul de piramida – cu ani in urma il incercam pe lamele de ras; nu stiu ce sa zic – ori taiau mai bine, ori mi se asprise obrazul, ori ceva placebo acolo..cert e ca eram multumit!

 7. ZamPop 9 years ago  

  # Bogdan Epurean: Comentariul tău vine să întărească părerea multora (anihilând-o pe cea a tembelilor!): reuşesc să vă ofer lucruri interesante. Nici eu nu ştiam despre această latură a personalităţii Mariei Tănase. Despre efectul de piramidă citeam în Ştiinţă şi tehnică cu decenii în urmă!

 8. Bogdan Epureanu 9 years ago  

  Chiar interesant articolul; uite cum mai aflam si noi lucruri noi – eu unul nu stiam nici de Maria Tanase, nici de piramida de la Craiova. :)

Trackbacks For This Post

 1. MARIA TANASE A FOST AGENT SECRET « CER SI PAMANT ROMANESC - 9 years ago

  [...] Sursa [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line