Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Par, om bun. Impar, aşa îmi par!

November 16, 2010 28 Comments

După unele semne, uneori, mi se spune că aş fi un om bun. Dar, de mult mai multe ori mi se spune că … contrariul! E grav, pentru că, în ultima vreme, mi se tot repetă … contrariul!

Vorbesc urât

Chiar aşa. Nu este prima oară când recunosc. Astăzi, discutam cu o prietenă despre un anumit subiect şi, floşc, cu mucii în fasole, Doamna, trage concluzia: “Dacă ţi-ai tăia barba ai fi mai frumos!“. În loc să-i mulţumesc, nesimţit cum sunt, am întrebat-o: Ce p… mea are barba mea cu subiectul pe care îl discutăm? Evident, pe nerăsuflate, Doamna mi-a tras un perdaf, despre faptul că ea a făcut o glumă şi eu am fost, nici mai mult, nici mai puţin, ireverenţios la reverenţiozitatea ei. Nu discutăm oportunitatea momentului glumei sau sensibilitatea subiectului glumei. Dacă ea vrea să declare că a fost o glumă, cum de nu am ştiut şi tolomacu’ de mine?! Aşa şi cu fumatul. Nu contează că nu fumezi acolo unde este interzis. Oricine are obligaţia, nu dreptul, să te ia la rost cu “de ce nu te laşi de fumat?”. Chiar şi între două coji de seminţe scuipate pe tortuar. Sau, dacă ies cu pipa în public, “jicnesc” pe mulţi prin faptul că nu accept să mi-o ia în gură, deci, sunt rău!

Nu de mult, am mai făcut o crimă asemănătoare. Când o Joiană nesatisfăcută s-a arătat îngrijorată asupra numărului de treceri de-ale mele pe la frizer, în loc să cad pe spate de uimire, referitor la buna ei creştere, am întrebat ceva despre numărul celor care îi trec prin pat. Imediat, s-a găsit un Iambor Cavaler care să mă tragă pe jos ca pe o cârpă (la armată aşa este obiceiul!) pe motiv că ea a făcut o glumă şi eu am fost, nici mai mult, nici mai puţin, ireverenţios la reverenţiozitatea ei.

Chiar şi în urmă cu o săptămână, când mi-am permis să “jicnesc” o altă Doamnă, bătându-i obrazul pentru că nu-şi respectă cuvântul dat (ceva banal: i-am dat nişte bani împrumut – banii pe care mi-i rezervasem pentru noiembrie pentru medicamente, facturi, etc., în loc să-i bag în bancă, am vrut să o ajut să treacă un moment mai dificil, să ne ajutăm ca-ntre prieteni -  şi au trecut câteva zile – nu mult, doar două săptămâni! – după termenul de restituire, fără să arate că ar avea intenţia să-l respecte! a trebuit să iau alţi bani împrumut de la altcineva, ca să nu întrerup tratamentul – am probleme cu bila; nu aia, aialaltă! – şi să nu mi se taie mobilul! evident, eu va trebui să respect termenul de restituire a banilor, că nu-s … civilizat!). Mi-a tras şi una peste nas: “Ce vrei? Toată lumea îşi calcă cuvântul!” Deci, ea a făcut un act de normalitate prin nerespectarea cuvântului dat şi eu am fost, nici mai mult, nici mai puţin, ireverenţios la reverenţiozitatea ei.

Nu încap

Nu încap de oamenii care mă fură, mă mint, îmi cheltuie aiurea banii, îmi poluează aerul, pământul şi apa, …

Dacă mai mulţi repetă acelaşi lucru, trebuie să crezi. Numai eu nu vreau să cred, chiar dacă şi purcelul care locuieşte în casa rămasă de la mama mea şi consideră necesar, printre aburii de Unirea, să mă înjure de mamă, îmi ţine lecţii de … comportament civilizat! Are acest drept pentru că … mi-au zburat vreo două sute de kile de fier vechi din pivniţă! El are dreptul să vorbească cum vrea şi eu, nici mai mult, nici mai puţin, sunt ireverenţios la reverenţiozitatea lui!

Nu înţeleg că pe trotuar se merge democratic: Io, că-s sculă democrată, am obligaţia să merg pe unde vrea muşcii mei! Iar, tu, ai dreptul să mă ocoleşti! Nu ai dreptul să-mi baţi obrazul că stau ca balega în mijlocul trotuarului. Puteai să mă ocoleşti, puteai chiar să cobori de pe trotuar, printre maşini, puteai şi să stai acasă, că Io, democratul, am voie să merg ori să stau unde mi se scoală. Da’, democraţia nu se aplică şi la tine!


Nu încap nici de aiuritorităţile locale. Deşi, Primarul mi-a făcut un centru modernizat, eu cârâi pentru că e feştelit de mântuială, lucrările au avut doar scopul de a toca banii. Evident, că eu sunt ireverenţios la adresa efortului făcut de primar să taie panglica la un centru mântuit (adică, făcut de mântuială! vezi, imaginile de mai jos!) sau de viceprimar să se fotografieze în faţa Punctului de informare turistică … inexistent. Sau a celor de la salubritate care marchează locurile pe unde se opreşte maşina lor cu pete de ulei şi gunoaie scăpate la golirea obiectelor în care s-au depozitat gunoaiele în aşteptarea gunoierilor. Pentru că, la Turda, noţiuni ca eurotomberoane sau colectare selectivă …

Dovezi pentru acest ultim paragraf, aveţi mai jos:

Uite şi pozele cu murdara salubritate de pe la noi:

Puteţi remarca dâra de levigat ce se scurge din maşină, petele de ulei care marchează locul instalaţiei hidraulice şi resturile rămase pe zebră! Ca marcaj al trecerii gunoierilor!

V-aţi convins? Par, om bun. Impar … îmi par, doar! Nici vorbă!

Notă ulterioară: Îmi retrag toate acuzele formulate mai sus: dacă până şi în şedinţele de la CNA se porcăişete fără reţinere, între “demnitari” fără pic de demnitate, … recunosc că sunt un a-normal!

—————————————–

Nu uitaţi:

Pe Blogurile zamfiriene găsiţi actualitatea de pe la noi,

viaţa în glumă, imagini faine şi file de istorie,

precum şi opinii personale

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Gânduri Zamfiriene

28 Comments → “Par, om bun. Impar, aşa îmi par!”

 1. ZamPop 8 years ago  

  # Petre: Cine mai poate şti? Zolty zice că aş fi bun. Alţi câţiva zic ca el. Animalele botezate zic că aş fi ne-bun. Cine să mai ştie care o fi fiind adevărul? Voi afla la intersecţie: dacă voi fi împins în jos ori în sus!

 2. Petre 8 years ago  

  Amu esti bun ori rau?

 3. ZamPop 8 years ago  

  # silavaracald: Este anormal să te înscrii într-un Club al anormalilor. Dar, când anormalitatea înseamnă vechiul bun simţ, bine ai venit! Pentru acceptarea definitiv (acum eşti numai candidat!), la vară, dacă va fi cald şi vei cotcodăci cu nădejde, poţi spera să te acceptăm definitiv!

 4. silavaracald 8 years ago  

  Înscrie-mă atunci și pe mine printre anormali, turdeanule! :D

 5. ZamPop 8 years ago  

  # se-cret: Sper că … nu le ştiu chiar pe toate! N-ai mai fi interesant! Nu m-aş mai putea bucura când îmi faci surprize!

 6. se-cret 8 years ago  

  :D tu știi toate secretele mele

 7. ZamPop 8 years ago  

  # se-cret: Am să-ţi spun un se-cret: aşa am înţeles şi eu!

 8. se-cret 8 years ago  

  „dăți” era dă-ți seama :)

 9. ZamPop 8 years ago  

  # Gabriela: Iartă-mă! Nu puteam face altfel. Este un Om minunat şi are nevoie de ajutorul nostru ca să compensăm – un pic – handicapul, de care nu este el vinovat.
  Pe de-altă parte, sunt un ticălos pentru că nu vorbesc frumos cu nesimţiţii, cu nemernicii, cu mitocanii, …

 10. Gabriela 8 years ago  

  Nu pari, ci esti un om bun, pentru ca ai sarit sa-l ajuti de atatea ori pe Zolty.

 11. ZamPop 8 years ago  

  # se-cret: Mulţumesc. Ai un FOARTE bun spirit de observaţie. Nu mulţi reuşesc să sesizeze ceea ce ai observat tu, de mai multe ori, chiar!

 12. ZamPop 8 years ago  

  # se-cret: Mulţumesc. Ai un bun spirit de observaţie.

 13. se-cret 9 years ago  

  nu o dată ci de mai multe dăți

 14. se-cret 9 years ago  

  Dar un Pop este totdeauna mai de nădejde,după cum am văzut nu odată!!!

 15. ZamPop 9 years ago  

  # se-cret: Nu ştii că, în loc de-un pop, poţi folosi şi un par?

 16. se-cret 9 years ago  

  Zamfir ești „Par” deşi nu pari ? Io știam că ești Pop :D

 17. ZamPop 9 years ago  

  # Daurel: Mai simplu ar fi sa se infiinteze … Politia!

 18. Daurel 9 years ago  

  Orasele sunt cucerite deja de niste oameni ciudati…
  Ar trebui sa se revina la regulile bune, cand erau bariere si cei ce intrau primeau drept de sedere…

 19. ZamPop 9 years ago  

  # newbun: E OK! Poţi merge să-ţi încasezi berea!

 20. newbun 9 years ago  

  Tu esti nebun bine zice gelu

 21. ZamPop 9 years ago  

  # Mircea: Iarăşi, ne pierdem în ceaţă: ce e bun şi ce e rău, ce e moral şi ce e imoral, care-s deciziile bune şi care-s cele rele, …
  Părinţii m-au crescut într-un cod, pe care l-am găsit a fi valabil peste tot în lume, şi de care mă ţin cu dinţii. De-aici încolo, totul e arbitrar. Hotărâri care păreau bune, m-au făcut să sufăr. Decizii pe care le-am regretat imediat, s-au dovedit a fi salutare. Atunci?
  Continui ce m-au învăţat părinţii. În felul acesta, chiar dacă pierd, sunt mulţumit că îmi pot ţine capul sus, în faţa mea, în primul rând!
  Cel care ieri mă lăuda exagerat şi astăzi mă înjură la fel de exegerat, … nu cred că doarme aşa de liniştit cum dorm eu. Cel care îşi freacă mâinile de bucurie că m-a fentat, la fel.
  Singur greşeală, pe care am repetat-o mereu, a fost să acord oricui încredere nelimitată. O dată, de regulă. Dar, sunt câţiva care s-au mai bucurat şi ulterior de acest privilegiu. Culmea, majoritatea dintre ei îmi sunt astăzi Prieteni!
  Avea dreptate cel care spunea că viaţa e greu de trăit!

 22. Mircea 9 years ago  

  Deciziile cu adevarat importante care le iei in viata spun totul despre ce fel de om esti. Bun sau rau. Zicea Arcadia ca nu exista oameni buni si oameni rai. Exista si buni si rai! Singura diferenta e cand iei o decizie importanta intr-un mod corect din punct de vedere moral.
  Cel putin asta-i parerea mea espre oameni in general…

 23. ZamPop 9 years ago  

  # arcadia: Mulţumesc! La fel îţi doresc!

 24. arcadia 9 years ago  

  Fie-ţi de bine şederea oriunde te-ai afla si in oricare dintre adolescenţe :D

 25. ZamPop 9 years ago  

  # arcadia: Et in Arcadia ego … în prima adolescenţă! Acum, am picat, înapoi, în Turda, că-s în a treia!

 26. arcadia 9 years ago  

  Vezi? De aia m-am mutat eu in Arcadia! :P

 27. ZamPop 9 years ago  

  # arcadia: Dacă toată lumea ar gândi ca tine (şi ca mine!), aş crede că nu sunt în România, ci, în … Arcadia

 28. arcadia 9 years ago  

  Nu exista oameni buni si oameni rai, exista oameni diferiti. :)
  Iar daca toti am constientiza ca “normalitatea” si “frumosul” si “binele” sunt niste conventii si nimic mai mult, am fi mai toleranti si implicit mai fericiti. Poarta-ti linistit barba, pipa, vorbeste cum vrei. Cand nu-mi place, te las in plata Domnului si-am plecat, cata vreme imprejurarile nu ne silesc sa relationam. Iar daca suntem siliti la relationare, negociem buna convietuire si facem concesii pana semnam tratatul de buna colaborare sau vecinatate. Deocamdata este loc pentru toti sub soare.

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line