Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Omul nou al capitalismului în zbor

December 17, 2010 6 Comments

În ultimii ani ai “Iepocii de aur”, Ceauşescu se scremea să făurească Omul nou. Cu mâncare de la cantină, cu curentul şi aripile tăiate, cu adidaşi şi fraţii petreuş, cu 20 de litri de benzină şi circulaţie duminicală alternativă, dar, cu două ore de televiziune despre Şuşterică şi SIDA (Savant Inginer Doctor Academician) lui.

Acum, după Marea Aglomeraţie din Decembrie, Iliescu, Constantinescu şi Băsescu au format glorioasa echipă care construieşte Omul nou al capitalismului în zbor.

Care sunt caracteristicile acestuia? Prin ce se deosebşte de omul … normal?

Lipsa de bun simţ

O găseşti la tot pasul. Fiecare face ce vrea, merge pe unde vrea, se opreşte şi stă unde vrea, fără să ia în considerare că şi celălalt are dreptul să meargă liniştit, fără să fie obligat să ocolească falusul uman ce stă proţăpit în mijlocul drumului. Acest comportament de repetă şi dacă eşti la volan.

Lipsa de respect

Democraţia are ca bază respetul. Reciproc. Toţi ne plângem că nu suntem respectaţi, dar, câţi oferim, a priori, respectul nostru?! V-am povestit, de curând, incidentul cu jmekerul în uniformă de poliţist. Era revoltat pentru că i-am explicat că nu vreau să vorbesc cu el şi, mai ales, nu accept să pună lăbuţa pe aparatul meu de fotografiat. Nici o clipă nu i-a trecut prin minte să mă salute, să se prezinte şi să-mi spune ce doreşte! Deşi, aceste minime cerinţe nu i le impuneam numai eu, ci, din start, statutul lui de om de ordine. Ce autoritate vrea să aibă, dacă nu mă respectă?!

Lipsa de comunicare

Aceasta este racila principală a vieţii cotidiene. Nu-ţi spun ce-mi trebuie, dar, tu, dă-mi! Nu mă interesează ce spui, dar, tu, să faci ce zic eu! Nu mă interesează că tu ai afirmat că mă suspectezi, dar, eu îţi dau în cap pentru că mă acuzi? Nu contează că a suspecta şi a acuza sunt două noţiuni cam … diferite.

Lipsa de cultură

E doar un mizilic pe lângă cele de mai sus. Sălile unde se desfăşoară evenimente culturale sunt pline … dacă se transmite la TV. Oamenii plătiţi ca să sprijine cultura sunt ca aracii, la ei în birou. De curând, colindele s-au cântat, în Parcul Teilor, tot în beznă. Casa de cultură nu poate asigura un iluminat de minimă decenţă unui spectacol. Dacă ar fi fost prezent şi primarele …

Lipsa de … civilizaţie!

Corolar la toate de mai sus, …

Să facem totul, Domnilor, ca să fim altfel decât lumea civilizată!


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Gânduri Zamfiriene

6 Comments → “Omul nou al capitalismului în zbor”

 1. ZamPop 7 years ago  

  # nwebun: Chiar aşa! Mi-e tare frică pentru că eram la magazia serviciului de asistenţă socială a oraşului (deci, un loc foarte secret!) şi nu e nici o problemă să fii beat mangă şi să manevrezi utilaje de ridicat printre oamenii care aşteptau la uşa depozitului … să-şi termine de băut cafeaua cei dinăuntru! De vreme ce eşti un aşa de priceput cunoscător al legilor, pot conta pe tine la proces?

 2. newbun 7 years ago  

  Betivu era la serviciu, nui asa? Deci, te poate da in judecata.

 3. ZamPop 7 years ago  

  # Teo Negură: Noi, musai să fim altfel, pentru că suntem (vrem să fim!) un popor deosebit!
  Apoi, tov. Iliescu ne-a promis o democraţie originală. E atât de originală încât … nici nu se mai observă democraţia din anarhie!
  Apoi, trebuie să dovedim adevărul lui Brucan: stupid people!

 4. Teo Negura 7 years ago  

  Uneori, stau si ma-ntreb daca chiar e nevoie sa mai facem ceva pentru a fi altfel decat cei civilizati. Si-mi pare fireasca ciudatenia noastra, aceea de a ne fi nascut, se pare, cu vocatia acelui “a la legere” in toate, inclusiv in normele bunului simt…

Trackbacks For This Post

 1. Poveste de vis (18) « Blogul lui Teo Negură - 7 years ago

  [...] Theodora, Trilema, Ulise, Umograf, Vania, Virtual Kid, Vis si realitate, World of Solitaire, Zamfir Pop, Zamfir Turdeanu’ şi Ziarul de la [...]

 2. Cascadă de gânduri « Cristian Dima - 7 years ago

  [...] Theodora, Trilema, Ulise, Umograf, Vania, Virtual Kid, Vis si realitate, World of Solitaire, Zamfir Pop, Zamfir Turdeanu’ şi Ziarul de la [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line