Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Îs ori ba

December 19, 2010 16 Comments

Problema aparteneţei bloggerilor la tagma jurnaliştilor este la fel de dificil de rezolvat ca şi cea a cuadraturii cercului. La Turda, problema a fost dezbătută de cei patru jurnalişti, care au fost trei: Marian şi Gelu.

N-aş fi abordat subiectul, dacă nu aş fi luat peste nas – de două ori în ultimele două zile: De ce nu ai scris despre noi?

Să derulăm, agale, algoritmul:

- uneori, lumea îşi aduce aminte de mine şi îmi trimite semnal referitor la un anumit eveniment; comunicatele de presă (de la primărie, poliţie, jandarmi, pompieri, spital, Casa de cultură, etc; Poliţia comunitară este o onorant excepţie!) nu-s pentru mine pentru că bloggerul nu este jurnalist!

- uneori, reuşesc să fiu prezent la eveniment; cu titlu personal, acolo mai în spate, de multe ori sub priviri crunte încărcate de reproşul: ce te bagi în faţă să pozezi/filmezi (da’, să-mi dai şi mie pozele, filmele! că, doară, nu costă! se fac singure!), pentru că bloggerul nu este jurnalist!

- uneori, la împărţirea darurilor spre mass-media (agende, calendare, broşuri, mese festive, etc.), mi se dă şi mie; ca o mare favoare; de regulă, nu, pentru că bloggerul nu  este jurnalist!

În schimb, nu se face economie, nici chiar pe vreme de criză!, la reproşuri: De ce n-ai scris despre evenimentul nostru, la care ai fost prezent? Pentru că bloggerul … este tot un jurnalist!

Guru al presei locale, a explicat că esenţa definiţiei de jurnalist este succesul financiar. Deci, dacă mulgi bugetul, dacă încasezi pentru publicitate, eşti jurnalist. Implicit, ai obligaţia să răsplăteşti cu osanalele tale activitatea celor care te ţin în viaţă prin perfuzii financiare.

Dacă nu ne iei banii şi îţi mai şi permiţi să ne critici nerealizările, … nu eşti jurnalist şi, implicit, nu ai drepturile meseriei. Doar obligaţiile!?

Nu contează că tu eşti singur, că te descurci cum poţi, că nu te ajută întotdeauna tehnica sau conexiunea de internet (pe care nu ţi le poţi permite la nivel calitativ de profesionist), că nu-ţi permiţi rabat de la calitatea scrisului şi de la adevărul pe care îl cunoşti şi îl prezinţi, … cu profesionalism, respectând deontologia meseriei.

Să vă dau şi ceva exemple ca să înţelegeţi:

- cum să scriu şi, încă, laudativ!, despre un eveniment cultural, desfăşurat la un “centru pentru democraţie”, unde … toaleta este încuiată pe perioada evenimentului? Dacă mi s-ar fi plătit participarea la eveniment, aş fi fugit peste drum, la crâşmă, mi-aş fi plătit o cinzeacă şi, implicit, dreptul la vizitarea toaletei, apoi, m-aş fi întors la eveniment şi aş fi putut scrie osanalele de rigoare! Am preferat să nu scriu nimic, decât să reliefez proasta organizare.

- am stârnit furtună într-un grup de artişti pentru că, referitor la un vernisaj comun, am scris despre cel pe care îl admir şi … despre care au acceptat şi alţii să-mi vorbească! Cum să scriu, şi, încă, laudativ!, despre un artist care … dincolo de problemele pe care mi le-a creat în timp, nu vrea nimeni să-mi vorbească despre el?!

Dacă tragem linie, singura concluzie pertinentă la care putem ajunge este că bloggerul nu este jurnalist, dacă ne referim la drepturile sale, dar bloggerul este jurnalist!, deci are obligaţiile meseriei!

Prezenţa mea la un eveniment ţine strict de cheful, dorinţa, alegerea mea. Nu mi-am asumat nici o obligaţie. Scrisul despre un eveniment ţine de cheful, dorinţa, alegerea mea. Nu am nici un contract cu vreo clauză care să mă oblige. Maniera în care scriu despre un eveniment ţine numai de cheful, dorinţa, alegerea mea. Ţine de ceva ce eu, ca blogger, am: conştiinţa proprie. Nu a organului de presă la care sunt salariat, nu a altui organ care să mă conducă, să-mi impună, să mă oblige. Eu nu am groaza că, dacă nu scriu cum îi place primarului, nu mai pup reclamă de la primărie! De-aceea, descrierile mele au reliefat multe probleme, carenţe, defecţiuni, şi la salină şi prin centru, … Răsfoiţi presa profesionistă, dacă vreţi să aflaţi cât de perfect merg treburile prin Turda!

Mai are careva vreo nelămurire?!

Să aveţi un Crăciun Fericit!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Blogoreala

16 Comments → “Îs ori ba”

 1. ZamPop 8 years ago  

  # se-cret: Azi merg la chirug să mă taie. Dar, îl voi ruga să nu mă omoare de tot pentru că deseară voi fi un om important: Ajutor al lui Moş Crăciun. Vei afla mâine de isprăvile noastre!

 2. ZamPop 8 years ago  

  # se-cret: Prietene, corect ar fi fost să spun că sunt … Zamfir!
  Niciodată nu m-au interesat funcţiile şi, din păcate, nici “succesul financiar”. Decât o friptură înghiţită cu nodurile spaimei că voi fi dat în gât, am preferat un coltuc de pită mâncat în tihnă şi un somn liniştit.

 3. se-cret 8 years ago  

  Bine că ești numai blogger și nu ești înjurnalist.

 4. se-cret 8 years ago  

  Totuși fi atent să nu ajungi la durerile tale…prea târziu.

 5. ZamPop 8 years ago  

  # Teo Negură: Sunt “jurnalist” doar dacă trebuie etichetată axctivitatea ce o desfăşor. De fapt, sunt doar un blogger amator. Şi scriu pentru că îmi face plăcere, scriu pentru cei care găsesc ceva interesant în ce postez, cei care vin şi revin la blogurile mele din prietenie, din curiozitate, ştiind că nu cobor ştacheta. Dacă nu am ce, dacă nu pot, dacă … mai bine nu scriu. Nu “umplu” paginile.
  Dacă citesc comentariul tău, pot adăgua: exact ca şi tine!
  Sărbătorile ne sunt frumoase, cât suntem în stare să ni le facem. Ieri am fost la Zolty şi m-am împărtăşit din bucuria lui. Mâine duc scrisoarea şi pachetul, de la Moş Crăciun!, unui copil sărac şi bolnav. Sunt deja foarte fericit că am reuşit să adun pe lângă mine un grup de Zâne şi Spiriduşi şi sunt mai emoţionat de cum va fi prichindelul amărât!
  De problemele şi durerile mele mă voi ocupa când voi avea timp.

 6. Teo Negura 8 years ago  

  “Jurnalist” e o eticheta, stiu multi “jurnalisti” ale caror texte zac prin sertarele corectorilor, mai stiu si “jurnalisti” ce-au fost in stare, intr-o zi, sa spanzure caini de copaci in cimitir, sa scoata-o stire despre satanisti, sa ia un ban…
  Eu nu sunt jurnalist, eu scriu, sunt liber, si o fac cand vreau, cum vreau, si, dincolo de toate, cum ma pricep :)
  Sarbatori frumoase, Zamfir!

 7. ZamPop 8 years ago  

  # Cristian Dima: 1. Pentru exprimarea unei opinii, nu trebuie să ceri voie.
  2. Exact aceasta ar fi concluzia articolului meu: Bloggerul este un Jurnalist din pasiune!
  Aşa cum am mai menţionat: Jurnalismul fără constrângeri are o altă calitate şi cititorii fac comparaţia. Nu întotdeauna în favoarea Jurnalistului profesionist cu succes financiar (culduşit, uneori, prin minciună).

 8. Cristian Dima 8 years ago  

  Dacă îmi permiţi, Zamfire, aş spune aşa: Bloggerul e un jurnalist… LIBER!

 9. ZamPop 8 years ago  

  # bibabum: Crăciun Fericit, tuturor!

 10. ZamPop 8 years ago  

  # Iulia Mihai: Nu m-am gândit că aş fi unic. Cu propunerea finală sunt de-acord!

 11. bibabum 8 years ago  

  craciun fericit si tie :D

 12. Iulia Mihai 8 years ago  

  Las’ ca din astia avem si noi :) Vba aia, toata lumea sa traiasca, numai noi sa nu murim!

Trackbacks For This Post

 1. Debut « Cristian Dima - 8 years ago

  [...] Ulise, Umograf, Vania, Virtual Kid, Vis si realitate, World of Solitaire, Zamfir Pop, Zamfir Turdeanu’ şi Ziarul de la [...]

 2. De Moş Crăciun « Blogul lui Teo Negură - 8 years ago

  [...] Theodora,Trilema, Ulise, Umograf, Vania, Virtual Kid, Vis si realitate, World of Solitaire, Zamfir Pop, Zamfir Turdeanu’ şi Ziarul de la [...]

 3. Manifest matinal « Cristian Dima - 8 years ago

  [...] Ulise, Umograf, Vania, Virtual Kid, Vis si realitate, World of Solitaire, Zamfir Pop, Zamfir Turdeanu’ şi Ziarul de la [...]

 4. Trafic cu Hituri (runda 47) « Blogul lui Teo Negură - 8 years ago

  [...] Ulise, Umograf, Vania, Virtual Kid, Vis si realitate, World of Solitaire, Zamfir Pop, Zamfir Turdeanu’ şi Ziarul de la [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line