Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

E uşor a scrie ... proteste

February 7, 2011 11 Comments

Sunt la modă campaniile, mai ales, cele virtuale. Pentru cele din lumea reală, e mai greu pentru că trebuie … muncit. În online e mai simplu. Mă băşesc că a dat Boc ori altcineva un ordin sau o hotărâre, îmi iau costumul de Gică-contra şi strig, de pe fotoliu, dintre ceştile de cafea şi paharele cu bere ori cu cola: Pe baricade, băieţi!
Nu contează temeinicia hotărârii. Eu lupt contra ei! Nu mă interesează că ideea e falsă. Eu lupt contra ei! Habar n-am dacă e nevoie de drumul ori de podul acela, că sute de oameni ar parcurge, zilnic, cu 32 de km mai puţin. Eu lupt să-l apăr pe Vasile, care pierde 12 de ari de grădină. “Amu’ îi dimocraţie! Că-i dreptu’ lu’ Vasâle să aibă ăia 12 ari de gredină şi nu mă interesează folosu’ ălor două sate cu peste o mie de suflete! Şi oi mere să-i dau în cap la premare. Da’, io-s creştin!“.

Primesc şi eu fel şi fel de invitaţii să mă alătur la Campania X ori Y. Nu ştiu la ce foloseşte tam-tam-ul acesta. La cele cu tematică pe care o înţeleg şi o sprijin, mă alătur. De exemplu, am semnat ca Roşia Montană să fie inclusă în patrimoniul UNESCO sau că nu mai vrem gunoaie aruncate pe stradă (deşi, cei care aruncă gunoaie pe stradă sunt nişte gunoaie care nu citesc protestul meu!).

Doar la chestii de-alea, ecologiste, de patrimoniu, serioase, nu ne băgăm, nu ne înghesuim, nu-i aşa?! Ce tot îi daţi cu Roşia Montană? E la 100 de km de-aici. Ce-mi veniţi cu Delta Dunării. Acolo-s ţânţari. Lăsaţi-mă cu Bucovina. Ce-am eu cu mănăstirile?

De curând, se vorbeşte despre comasarea Spitalului Municipal din Câmpia Turzii cu cel din Turda. Cei mult prea dăştepţi, văd deja implozia care va distruge clădirea siptalului ghirişan. Un bun motiv să pornim la luptă.

Comunicat de Presa

(De fapt, protestul nu vine de la Asociatia pentru Promovarea Incluziunii Sociale, ci, de la Association for Promoting the Social Inclusion – APIS, care are sediul pe “Tebea Steet, no 11, Campia Turzii town, Cluj County“! dacă ar fi avut sediul pe str. Ţebea nr. 11, în oraşul Câmpia Turzii, jud. Cluj – ar fi tuşit! ca suntem europeni, nu mai suntem romani!)

Ce e bine şi ce e rău în faptul că două unităţi se comasează. Chestia cu distanţa pică pentru că e vorba de zece kilometri. La Câmpia,poate, va rămâne o secţie de tratare a bolnavilor, iar, pentru cel care vine din Frata, cu maşina fiului sosit din Spania, nu prea contează Turda ori Câmpia. Oricum, tot la Cluj Napoca îl ducea pe tata, nu-l lăsa la Câmpia! Ca să nu mai vorbim de cei transportaţi cu ambulanţa pentru că-i doare o unghie.

Ce e bine? Concentrarea fondurilor: nu se mai alocă o sută de lei pentru un aparat radiologic la Turda şi altă sută pentru alt aparat radiologic la Câmpia. Cu 150 se cumpără unul mai bun și se folosește pentru toată lumea. Care, astăzi, merge la cabinetul privat al medicului de la spital, pentru radiografie, pentru că la Câmpia nu există aparatul necesar. Am dat doar un exemplu de logică.

Ce e rău? Aici e problema. Vor rămâne un director, doi directori adjuncţi, precum şi nişte şefuluţi, fără franzelă!

Să lăsăm analiza comasării pe seama celor care au datele statistice necesare şi să disecăm ultima dintre afirmaţiile mele.

De fapt, aici e buba!

Turda are 60.000 de locuitori. Câmpia de-alături are 30.000. Dacă am mai lipi de oraşe şi comunele şi satele din imediata apropiere, lipite geografic, Viişoara, Luna, Mihai Viteazu şi Copăceniul, am avea un oraş cu peste 100.000 de locuitori. Cu totul altfel se alocă fondurile naţionale şi europene către un oraş cu peste 100.000 de locuitori, faţă de unul cu sub 60.000 ori cu sub 30.000. Amintiţi-vă problema apei şi canalizării. S-au alocat 80 de milioane de euro abia când s-a vorbit de CUA, cu peste 120.000 de locuitori! Nici Turda, nici Câmpia, nu putea accesa fonduri atât de mari.

Dar … ar fi jale!

Gândiţi-vă că mai mulţi primari şi vice primari ar rămâne, bieţii de ei!, fără cozonac! Şi conţăleri locali. Pe lângă ei, ar mai suferi şi directori de spital municipal (unul din doi ar dispare!), comandanţi de Poliţie municipală (unul din doi ar dispare!), șefi de pompieri municipali, inspectori comerciali municipali, şefuluţi de fel şi fel de servicii, birouri, departamente, … municipale (cel puţin, unul din doi ar dispare, la fiecare nivel!), ar plânge şi directori de bănci – filiale municipale, de servicii municipale, de birouri municipale, de secţii municipale, … La toate, cel puţin, un scaun din două, ar dispare!. Deci, vă daţi seama de tragedie: câteva sute de bugetari, de şefuluţi, de mâncători de franzelă pe degeaba, ar suferi! Unii s-ar spânzura de disperare: o viaţă întreagă au fost şăfi şi amu’ …

Faptul că organizarea unei activităţi la nivel mai mare este mai puţin costisitoare, nu cred că are vreo importanţă.

Nu-i aşa, tovarăşi? De suferinţă!

, , , , , , , , , , , , , , , Gânduri Zamfiriene

11 Comments → “E uşor a scrie … proteste”

 1. ZamPop 8 years ago  

  # Razvy: Dacă iei în calcul numai distanţa, ai dreptate. Când eşti bolnav, chiar şi din Oprişani este departe spitalul din Turda Nouă.

 2. ZamPop 8 years ago  

  # Teo Negura: Şi,din acest motiv, cei care protestează serios nu mai sunt băgaţi în seamă.

 3. Razvy 8 years ago  

  Eu consider ca distanta este o problema mai ales pentru cei din satele de pe langa campia daca au o problema mai grava ar dura prea mult pana ar ajunge la spital mai ales ca este aproape la iesire din Turda (Turda Noua).

 4. Teo Negura 8 years ago  

  Unii doar asa simt ca sunt vii, protestand :)

 5. ZamPop 8 years ago  

  # bibabum: Deci, hai, să protestăm numai în spaţiul virtual! Să nu mai blocăm străzile, să nu mai sparegm geamurile, să nu mai incendiem maşinile de poliţie (că, tot noi plătim 70.000 de euro pe alta nouă!), …

 6. bibabum 8 years ago  

  pai in viata reala e pe baza de strigat, de stat in strada si implicit in frig.. daca mai pui ca tre sa stai si in picioare… ahaa poate la anu’

 7. ZamPop 8 years ago  

  # Bogdan Tincu: Eu am scris despre oameni, nu despre politicieni.

 8. Bogdan Tincu 8 years ago  

  e crize domn’le… ar zice un politician… da e criza si promovarea pe net e aproape gratis… adica oricum pentru ei trebuie sa coste mult… sa acopere cheltuielile…

Trackbacks For This Post

 1. E uşor a scrie … proteste | Stiri Bloggeri Din Romania - 8 years ago

  [...] original post here: E uşor a scrie … proteste This entry was posted in Uncategorized and tagged ambiţii, autobuz, cele-din, cele-virtuale-, [...]

 2. Trafic cu Hituri (runda 54) « Blogul lui Teo Negură - 8 years ago

  [...] Ulise, Umograf, Vania, Veronicisme, Virtual Kid, Vis si realitate, World of Solitaire, Zamfir Pop şi Zamfir [...]

 3. Pentru tine, Lisa! (1) « Cristian Dima - 8 years ago

  [...] Achilianu, Ada Pavel, Adrian Voicu, Alex Mazilu, Altcersenin, Ana Usca, Anca,  Arcadia, Blog Simplu, Blogolumea, Buimacii, Bogdan Onin, Caius, Carmen Negoiţă, Cati Lupaşcu, Cristi, Cristian Dima, Călin Hera, Consiliu, Daniel Urda, Hai la Plimbare, Flavius Obeadă, Florin Moroşan, G1b2i3, Gabitzu, Gabriela Elena, Gabriela Ilieş, Gabriela Neagu, Gând licitat, George Valah,  Giana, Incertitudini, Ioan Sorin Usca, Link Ping, Lora, Maria Popart, Madi, Manole, Melami, Mirela Pete, Nabadaiosul,Nice, Adela, Photographis, Laura Driha, Secret, Simion Cristian,  Theodora, Verovers, Vania, Victor, Vis şi realitate,  World of Solitaire,Umograf, Zamfir Pop. [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line