Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Scrisoare deschisă adresată unui Ciurdaru de la oraş

April 14, 2011 5 Comments

Ca urmare a postărilor Incredibil, dar, trist şi adevărat şi următoarele de pe blogul Fotoreporter de mediu al Asociaţiei Ecologiste “Floarea de Colţ” şi postarea Berze şi copii” de pe blogul meu cu imagini faine, s-a umflat curajul într-un Anonim, care a introdus un comentariu:

“Inainte de toate,ar fi trebuit sa vedeti ce face BARZA…!!!Toti acesti ecologisti si oameni de bine uita de mizeria facuta de pasari,de gunoaiele aruncate din cuib(pot sa iti pun la dispozitie poze),de faptul ca nici unul dintre aceia care il blameza pe propietar nu au miscat un deget in ultimii 3 ani sa faca curat in jurul stalpului.Sa nu mai vorbim de faptul ca de-a lungul timpului,contactele bransamentului au ruginit iar echipa de la ELECTRICA a remediat neajunsul.As fi curios daca la poarta dvs.sau a celor care il blameaza pe propietar v-ati trezi intr-o buna dimineata cu o groapa de gunoi …CE ATI FACE?.Culmea este ca daca s-ar intampla ceva din cauza unui scurtcircuit,ar sari toti oamenii de bine din sat sa il ajute pe propietar????…Sigur nu …pentru ca asta este tipologia omului de la tara….sa blameze,sa cleverteasca si daca primeste ceva este de bine daca nu este impotriva tuturor.
…Si nu un ultim aspect…barza nu a parasit Ciurila ci si-a facut un cuib in centru…Sunt curios daca cei care fac reclamatii la Politie,Primarie sau in alte medii vor intretine comuna curata pe parcursul sederii pasarilor…
ca sa nu mai vorbim de dulcele grai romanesc…va citez…JMEKER…
Un anonim ce a privit cu dezinvoltura petrecerea faptelor”

Răspunsul meu la problemele ridicate de un nimeni, într-un comentariu semnat, cur-a-jos, cu … Anonim:

Nici nu ştiu cum să mă adresez: domnule sau doamnă, Anonim sau Anonimă?
Şi, cu asta am încheiat discuţia, nu-i aşa?!

Doar, nu o să mă apuc să vorbesc cu un Nimeni!? Tu ai vorbit cu Zamfir. Eu … cu cine să vorbesc?!

Totuşi, încerc să-ţi explic:

Eu sunt Zamfir POP, doamna direcor al şcolii din Ciurila are şi ea nume. Primarul şi Poliţistul sunt identificaţi prin organele pe care le reprezintă, … Tu, cine eşti, Domnule Bă?! Un nimeni, care se trezeşte să vorbească din tufe?

Mi te adresezi, când la singular, când la plural. Eu, cum să-ţi răspund, de vreme ce tu nu ai aflat cine eşti, dacă ai un nume sau … îţi este prea ruşine de el (sau de faptele tale!?) ca sa să-l rosteşti?

Dacă îţi vorbesc despre tradiţii româneşti (tu, de ce naţie eşti, jmekerule?), înseamnă că clevetesc, că blamez? Mă confunzi cu lelea mă-ta de pe laiţa de la poarta din … satul din care ai plecat ca să te faci orăşan?

Prin stricarea cuibului, ai jignit comunitatea locală, ai adus atingere onoarei satului care te-a primit! De-acum încolo, se va şti: Ciurila?! Ştiu! E satul ăla unde se strică cuiburile berzelor!

Sunt foarte multe localităţile din ţară, unde berzele nu deranjează (vezi cum e pe la Crăeşti! la vreo cinci km de la Ciurila! pe-acolo nu s-au format gropi de gunoaie la nici unul dintre cele două cuiburi ale berzelor! gunoiul se află, mai ales, în modul în care gândeşti, deci, dacă vrei să-l vezi, pune mâna pe oglindă!).

Sunt foarte multe localităţile din ţară, unde chiar Electrica a montat pe stâlpi un fel de pre-cuibare, ca să evite scurt-circuitele (nu a distrus cuiburile, nesimţitule!).

Dacă toată lumea (nu) ar gândi ca tine, te-ar fi dat afară din sat pentru că le împuţi aerul cu gazele de la eşapament! Şi cu aerele … de orăşan!

Hai, să-ţi mai spun nişte amănunte care-ţi scapă, democratule!

1. Stâlpul se află pe trotuar, deci, NU PE PROPRIETATEA TA! Cum ţi-ai permis, civilizatule, să te atingi de ceva ce este proprietatea satului, nu a ta?! Pentru că ai ceva bani?!

2. Stâlpul este proprietatea Electrica, deci, NU ESTE PROPRIETATEA TA! Cum ţi-ai permis, civilizatule, să te atingi de ceva ce este proprietatea altcuiva, nu a ta?! Pentru că ai şoric gros?!

3. Nici barza NU ESTE PROPRIETATEA TA! Cum ţi-ai permis, civilizatule, să te atingi de ceva ce este proprietatea comună a poporului, nu a ta?! Pentru că nu ai ruşine?!

Este ca şi cum aş da cu pietre în maşina ta pentru că nu-mi place culoarea sau pentru că mă deranjează fumul ce iese pe eşapament ori … nesimţitul de la volan. Dacă (nu) aş gândi ca tine, aş avea dreptate să fac acest lucru, fără să mă deranjeze că maşina este a ta (sau … a firmei de unde ai ciordit-o, temporar, ca să vii să strici cuibul de barză!?).

Când vorbeşti despre curăţenia străzilor, parcă te şi văd cum … mănânci seminţe şi scuipi cojile pe trotuar, cum arunci pachetul de ţigări pe rondul cu flori, cum schimbi uleiul la motor lăsându-l pe cel vechi în şanţul de la marginea drumului,  …

A propos de ecologişti:

NOI, eu şi copiii care iubesc berzele, suntem cei care am curăţat, de nenumărate ori, gunoaiele din natură, …

… lăsate, nu de berze, ci, de tine şi concitadinii tăi, pentru care natura este un loc unde se face grătar, se bea bere, se bubuie boxele şi … se lasă gunoaiele pe iarbă sau în râu!

Ai dreptate: nu noi trebuia să te reclamăm, ci, Primarul trebuia să te întrebe ce faci pe spaţiul public, Poliţia trebuia să îţi explice legile ţării.

Noi, doar încercă să le amintim că au obligaţia să te tragă de mânecă. Noi, doar ţi-am bătut obrazul. Degeaba, din păcate!

P.S.: Jmekere, mă tem că ai privit cu mult prea multă dezinvoltură petrecerea faptelor! Ţi-am răspuns ca şi cum ai fi împricinatul CIURDARU pentru că… nu am nici o garanţie că nu eşti tocmai el. Oricum, după cele scrise, tot un fel de ciurdar eşti. Să mă ierte ciurdarii adevăraţi, cei pentru care am toată stima. Îi întâlnesc mereu în drumurile mele şi aflu multe informaţii de la ei. Sunt oameni civilizaţi, chiar dacă nu au maşină! Dar, au bunul simţ al ţăranului!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Viata ca o gluma

5 Comments → “Scrisoare deschisă adresată unui Ciurdaru de la oraş”

 1. ZamPop 7 years ago  

  Victor: Vă sugerez să recitiţi materialele scrise de mine şi să remarcaţi puzderia de întrebări pe care le-aţi ocolit, omiţând răspunsul. De-aceea, nu-mi voi pierde vremea răspunzându-vă.
  Eronat apreciaţi că aş avea ceva cu Ciurdaru. Eu am ceva cu … berzele!

 2. Victor 7 years ago  

  In primul rind vreau sa precizez faptul ca sunt localnic al comunei Ciurila, nu am nici o legatura cu domnul Ciurdaru, poate ca sunt mai tinar si nu sunt destul de “copt” la minte, dar sincer nu mi se pare ca ar trebui spinzurat acest domn Ciurdaru. Nu inteleg, domnule Zamfir Pop, de ce vorbiti si jigniti aceasta persoana din moment ce nu a-ti avut ocazia sa stati 5 minute de vorba cu dansul sa vedeti ca nu este tiparul “jmecherului de oras care vine la sat sa isi etaleje masinile si banii”. Eu am avut ocazia sa stau de vorba cu dansul si nu mi-a lasat o impresie rea, inca o data repet nu sunt nici Ciurdaru si nici vreun apropiat pus sa il sustin, pur si simplu am privit povestea din afara si mi se pare ca il huliti prea mult, el neavind dreptul la replica pentru a-si motiva gestul.
  Din discutia mea cu acest domn pot sa va confirm ca; a facut o adresa la electrica prin care cerea sa se gaseasca o solutie convenabila pentru rezolvarea acestei probleme, una dintre solutii era sa monteze cei de la Electrica pe stilp acea oala sau pre-cuibar despre care a-ti vorbit si dumneavoastra, dar Primaria (datorie ce ii revine) nu a vrut sa aloce bani pentru montarea ei. Acest domn nu s-a urcat pe stilp sa strice cuibul, (proprietatea Electrica) ci chiar oameni de la Electrica au facut-o. Stilpul nu se afla pe trotuar, deoarece acestea sunt inexistente in sat, pamintul din fata portii este proprietatea domnului Ciurdaru, din moment ce tot el il curata, iar mortaciunile, excrementele si resturile din cuib care ii cade-au in curte banuiesc ca nu le-ati observat si fotografiat fiindca acest “jmecher” le-a strins.
  in privinta berzei, din moment ce si-a mutat cuibul pe un alt stalp din apropiere, nu inteleg unde a fost cruzimea exercitata asupra ei. In alta ordine de idei, sper sa nu ma intelegeti gresit, eu nu va critic initiativa dumneavoastra de a proteja animalele si mediul inconjurator (lucru laudabil) ci mi-am expus punctul meu de vedere. Tot odata, consider ca lipsa de comunicare dintre comunitatea locala si acest domn, a dus la crearea unei stari conflictuale in zona… Si apropo, inca am unele dubii despre modul in care l-ati caracterizat pe acest orasan ca “jmecherul ce arunca seminte si pachete de tigari pe jos si polueaza aerul cu masina sa”, din moment ce dumneavoastra nu l-ati intalnit vreodata.
  Nu am putut sa nu remarc ca si dumneavoastra v-ati deplasat pana la locul intamplarilor, tot cu masina, deci ar trebui sa va condamnam si pe dumneavoastra? consider aceasta forma de poluare ca fiind ceva greu de evitat.
  Este atat de usor sa critici, dar este mult mai greu sa ajuti la rezolvarea problemei… Cu respect, un localnic pe nume Victor, de sex masculin, student, in virsta de 22 de ani iubitor al naturi si al animalelor, (sa stiti minimum de informatii despre mine, in cazul in care ve-ti raspunde la comentariul meu), si imi cer scuze pentru eventualele greseli…

 3. ZamPop 7 years ago  

  # Florina: Aşa cum am scris: eşti sigură că anonimul nu este chiar Ciurdaru?!

 4. Florina 7 years ago  

  Nu-mi vine sa cred ca cineva s-a gasit sa dea o „explicatie” pentru o fapta cel putin josnica.
  Eu am invatat la scoala sa tac, daca sunt vinovata, si sa nu ma adincesc mai tare in „groapa” sapata cu vorba sau cu fapta mea.
  Chiar nu-mi vine sa cred ca un „anonim” s-a gasit sa-l apere pe „domnul” care a stricat cuibul berzelor.
  Din fericire, berzele au fost destepte si au tinut la sateni, nu i-au parasit.

Trackbacks For This Post

 1. Scrisoare deschisă adresată unui Ciurdaru de la oraş | Stiri Bloggeri Din Romania - 7 years ago

  [...] post: Scrisoare deschisă adresată unui Ciurdaru de la oraş This entry was posted in Uncategorized and tagged 4 ecologie, a-umflat-curajul, autostradă, [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line