Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

De unde am atâtea informaţii

April 21, 2011 3 Comments

Pornesc, iar, de la o întrebare care mi se pune mereu: De unde am atâtea informaţii, de unde am atâtea imagini şi filmuleţe?

Se pare că mai mulţi au sesizat că am informaţii, imagini şi filmuleţe, de la alte chestii sau altfel prezentate decât în mass-media profesionistă şi oficială, pe hârtie, online ori on(e)-tv, că nu transcriu numai comunicate de presă (acelea se trimit exclusv celor care ştiu să mulgă autorităţile de bani şi să scrie … portocaliu!), ci, aduc şi multe aspecte sau puncte de vedere inedite.

Răspunsul meu este foarte simplu: de pe drum!

Bat drumul şi el îmi dă şi informaţii şi imagini şi filmuleţe şi păţanii! Bat drumul şi aflu. Bat drumul şi văd. Nu stau acasă, să ronţăi banii luaţi pe reclamă de la primării sau partide. Vorba unuia duhnind a obiectivitate şi deontologie: am ajuns să apelez la mila prietenilor, pentru că nu ştiu să ciordesc de la autorităţi sau firme şi să-mi ilustrez materialele cu imagini, capturi de ecran şi filmuleţe postate de neprofesionişti pe youtube! .

Mai sunt şi abordat de diferite persoane (mă bucur de oarece notorietate prin zonă), care îmi prezintă fel şi fel de situaţii, probleme, … Unora, sunt nevoit să le explic că nu sunt jurnalist profesionist, deci, nu am cum să le public în ziar necazurile. Altora, sunt nevoit să le explic că mie nu trebuie să-mi plătească pentru sfaturi ori pentru publicarea pe blog, pentru că … nu sunt jurnalist profesionist!

Să vă dau un exemplu concret:

Astăzi, pe la orele 16, am fost sunat şi mi s-a spus că la Băile Sărate Turda, canalizarea curge bine-mersi în zona cu nămol. Astfel, nămolul sapropelic, ce s-a format în mii de ani, …

Dacă eram un jurnalist profesionist, aş fi fost obligat să mă gândesc că, prezentând acest aspect, minor, banal, normal în Turda (şi în România, din păcate!) „dau” în Compania de apă Arieş, care gestionează canalizarea, „dau” în firma care a construit-o, „dau” în Primăria care nu vede ce se întâmplă, … „Toţi aceştia îmi dau bani pe reclame, cum să-i supăr arătând mizeria? Vreau salariu şi, dacă se supără, canci publicitate plătită!”. Şi i-aş fi lăsat în pace. Să dea ei în mine prin lucrări de proastă calitate, plătite din banii turdenilor, să dea ei în rezervaţia naturală de la Băile Sărate, că … nu-i a mea!

Dar, nu sunt jurnalist profesionist, ci, sunt, doar,  un Om, doar, un Cetăţean, doar, un Ecologist şi, doar, un blogger amator!

De-aceea, mi-am luat colegul de hoinăreală (şi de blogoreală!) şi am purces la drum.

Nu voi publica, aici şi acum, tot ce am văzut, tot ce am auzit, tot ce am păţit, pentru că aş avea prea mult de scris şi de inserat (imagini şi filmuleţe). Un sumar, ar arăta cam aşa:

1. De-acasă la Bradu’

Am urcat grăbiţi pe str. Dealului, am înghiţit reproşul unei „doamne civilizate” pentru că mi-am permis să-i bat obrazul când a trebuit să ocolesc pe onor nesimţitul ei flăcău, ce trona cu bicicleta în mijlocul trotuarului pentru că aveau de povestit, apoi, impertinenţa unei Denise care mi-a ordonat să-i fac o poză şi să i-o pun în ziar (ştia Sarkozy de ce a semnat decrete de expulzare!), am văzut un căţel acolo, o pisică dincoace, un avion pe cer, un copil într-un căruţ cu bidonul de aluminiu pentru lapte lângă el,

2. Bomba ecologică

La Băi, parcă o aud pe „aia de la mediu de la primărie”: “nu-i mare lucru, doar, canalizarea curge bine-mersi în zona cu nămol sapropelic, distrugând ce s-a format în mii de ani, da’, nu-i pericol, s-a făcut analiza, da-i secret!”! Iată filmuleţul demonstativ:

3. Băi – Durgău

Pe drumul de întoarcere, am avut parte de o mostră de omenie românească altoită pe rachiu. După ce că, de la mare distanţă, ciobănaşul, cu trei sute de neuroni şi cu nasu’ roşu ca al lui Moş Crăciun, observând că vin pe DJ (care este moşia lui de nesimţit!) cu aparatul foto în mână, mi-a strigat tariful de pozare – 10.000 de lei (dar, nu mi-a precizat dacă de-ăia noi ori de-ăia vechi!) – şi a crezut că mă sperie dacă asmute câinii. Se pare că ciobanii devin tot mai „civilizaţi” (dacă scriam „tembeli”, ar fi fost explicabil prin cantitatea mare de alcool cu care combat frigul … Primăverii!).

4. Fum şi Aleea Elevilor

La revoluţionistul Zăhan, am găsit foc, fum şi … foste gunoaie transformate în mormane de cenuşă. Dar, „o să aducă pământ ca să le acopere”! Aşa mi-a promis. Era cu securea în apropiere, deci, era un fel de securist!, aşa că l-am crezut. Mi-a început şi o poveste despre alţii, care, ceva cu canalizarea de la blocurile din staţiune, cu fosa septică din care mizeria se scurge mai departe, prin Durgău, … dar, pentru că s-a dovedit prea curajos ca să mă ajute să aflu tot adevărul (era dispus să-mi spună numai partea care loveşte în duşmanii de clasă! el făcând parte din clasa muncitoare!), am renunţat.

Pe Aleea Elevilor de la Agricol, m-am bucurat, iarăşi, tot româneşte: de la liceu în jos creşte gradat cantitatea de gunoaie! Nici vorbă de mizeria mare din anii trecuţi. Acum, e doar o mizerie mai mică. Deci, ar trebui premiaţi!

Cam asta a fost o scurtă poveste despre vreo patru ore din viaţa mea de blogger. Mult peste opt ore îmi va lua prelucrarea materialului cules, pe care îl voi răspândi prin mai multe postări de pe blogurile mele. Prima este deja online: Mândruţ Papă-Lapte Dacă vreţi mai multe detalii, imagini şi filmuleţe, veniţi şi în zilele următoare pe ZAMPObloguri.

Pour la bonne bouche, aveţi în album, o selecţie de 50 de imagini, culese astăzi, după-masă.

Tot ce am descris mai sus, va fi detaliat şi ilustrat!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Blogoreala

3 Comments → “De unde am atâtea informaţii”

  1. ZamPop 7 years ago  

    # Mariana: Mă bucur că ai înţeles. Acesta este secretul pe care îl ştie toată lumea!

  2. Mariana 7 years ago  

    De multe ori m-am intrebat si eu de unde ai atatea informatii. Dar, te-am vazut mereu prin oras, prin Campia Turzii, pe la Mihai Viteazu si Bogata, si peste tot te vad sau mi se spune ca ai trecut si pe-acolo.

Trackbacks For This Post

  1. De unde am atâtea informaţii | Stiri Bloggeri Din Romania - 7 years ago

    [...] link: De unde am atâtea informaţii This entry was posted in Uncategorized and tagged a-alte-chestii, alte-chestii, mai-mul, [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line