Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Dragă Ucenicule (11)

May 24, 2011 6 Comments

Am fost certat pentru că mi-aş fi uitat ucenicii şi nu le-am mai dat lecţii. Nu este adevărat, pentru că, chiar dacă nu am continuat seria cu articole Dragă Ucenicule, am împărţit sfaturi oricui a cerut. Aşa cum am primit, am colectat, chiar şi de la foarte începători! Dar, Vox Ucenicii, Vox şi Zamfir!

Cum urcăm în ZeList
Este visul oricui, indiferent dacă recunoaşte sau nu. Ca în orice domeniu, sunt două căi:

1. prin muncă;

2. prin şmecherii.

Pentru că cea de-a doua variantă nu-mi este suficient de cunoscută ca să dau lecţii (aş putea da multe exemple, dar, nu asta îmi este intenţia), rămânem la treaba serioasă. Nu voi spune că părerea mea este literă de lege, pentru că nu m-am aplecat exhaustiv asupra subiectului. Vă scriu, doar, percepţia mea asupra fenomenului.

Mai întâi, ce contează pentru ZeList este interactivitatea, relaţia dintre bloguri.

Interactivitatea în blogosferă este contorizată prin blogroll-uri, vizite, like-uri, comentarii, ping-uri, etc.

Vizite

Vizitaţi-vă colegii, preponderent, pornind de la blogroll, de la link-uri. Astfel, se contorizează, şi punctează, evident, faptul că de pe blogul X s-a accesat blogul Y.

Like

Blogurile bazate pe wordpress au butonul “Like”, de regulă, sub articol şi înainte de Comentarii. Dacă eşti autentificat în wordpress, se contorizează faptul că titularului blogului X îi place articolul de pe blogul Y.

Blogroll

Este lista de bloguri despre care se presupune că îţi plac şi le recomanzi şi altora. Pentru ZeList este foarte important câţi ai în blogroll şi, mai ales, ce poziţie au aceştia în blogosferă. Plus că face comparaţie între blogroll-uri şi se punctează asemănarea blogroll-ului tău cu cel al “fruntaşilor”.

Comentarii

Sunt încurajate Comentariile. Acestea sugerează că s-a deschis o discuţie, o dezbatere asupra temei postării. Contorizarea şi compararea lor aduc cărămizi pe care să vă cocoţaţi în top.

Ping

Este o legătură între bloguri, între articolele din bloguri. Automat, existenţa acestor conexiuni induce vizite reciproce între bloggeri. Cu urmări în poziţia în clasament a ambelor bloguri: cel cu ping şi cel spre care este îndreptat ping-ul.

Cam acestea ar fi principiile de bază. Dar, de-aici au apărut, în goana după poziţia în ZeList, cooperativele. Like-uri la orice articol, ping-uri cu rost şi fără rost, dar, mai ales, reciproce, schimbul de link-uri în blogroll, comentarii false, de faţadă, … toate acestea falsificând adevărata competiție.

Aşa s-au cocoţat, bloguri fără valoare, pe poziţii fruntaşe. Aşa s-a ajuns la obligativitatea de a da ping zilnic (şi cu reversul: supărări groaznice pentru nerespectare pactului încheiat!). Aşa s-a ajuns ca bloguri amorţite să crească spectaculos în top.

Nu comentaţi numai de dragul comentariului. Jigniţi gazda şi vă dovediţi (non-)valoarea proprie. Nu vă jenaţi să prezentaţi adaosuri la cele scrise în articol, plusuri, remarci, corecturi, … Nu vă jenaţi să prezentaţi opinii diferite, contrare celor expuse de autor. Din discuţie, pot apărea lucruri valoroase, apreciate chiar şi de autorul pe care l-aţi contrazis. Dar, “nu vă jenaţi” să aduceţi argumente serioase. A propos: la un articol despre ceva din oraş, a comenta că “ai barbă“, este dovadă de obrăznicie (chiar dacă, chiar, am barbă! dovadă că am şi obraz, pentru că pe bucă, cum ai tu, nu creşte barba!). Iar, argumentul “mie, aşa-mi place“, dovedeşte că ai ochelari. De cal!

Ca să nu mai menţionez faptul că ZeList nu are nici o legătură cu valoarea blogului. Blogurile cu substanţă densă, proză ori poezie, stau alături de bloguri care fac publicitate deşănţată, bloguri de nişă, scrise cu trudă, cu bloguri copiatoare (unde “contribuţia personală” se limitează la copy+paste!), bloguri cu reţete culinare cu bloguri cu sfaturi sexuale, acoperite sub eticheta de “psihologice”, bloguri de scandal cu bloguri de susţinere civică, de modă sau de istorie documentată temeinic, de ecologie cu cele de horoscopeală, cele ştiinţifice cu cele religioase ori de divertisment, … Astfel, ZeList vă spune “cam pe unde vă aflaţi”. De-aceea, am afirmat adesea că nu mă deranjează că aş fi pe poziţia 2.156 sau pe 5.348. Important e că sunt în primii 10% şi nu în primii 60% din 63 de mii .

Va trebui să vă gândiţi bine la rostul pe care-l atribuiţi blogului: vreţi un blog frumos, cu valoare artistică, sentimentală ori documentară, un blog unde să aşterneţi ce aveţi mai frumos, în suflet şi în minte, sau un blog vedetă în top? Sfaturile mele sunt doar pentru prima variantă. Dar, să nu luaţi sfaturile mele, nici ca norme, nici ca … obligatorii. Fiecare face cum doreşte şi obţine stima … celor care le seamănă.

În funcţie de ce vă doriţi, alegeţi varianta 1 sau 2, din cele enumerate la început.

Dacă alegeţi varianta 1, va trebui să trudiţi din greu, cu “sudoarea inteligenţei” şi, mai ales, să nu vă faceţi icoană din ZeList!

Foarte important: în blogosferă nu există nici o Constituţie, Lege sau OG ori HG. Singurele norme aplicabile sunt cele ale bunului simţ, ale decenţei, ale civilizaţiei. Atâta cât (mai) avem!

Concret: ZeList spune că urc în top din cauză că aş fi susţinut de interactivitatea cu articolele şi blogurile de mai jos:

aefcfoto.blogspot.com , arcadia-solum.blogspot.com bobbytincu.blogspot.com , Bomba ecologica: Baile Sarate Turda , catilupascu.wordpress.com, colectionaramodoro.wordpress.com, Conflictul, coolnewz.info, cuplutapearies.blogspot.com , daurel.wordpress.com , Despre comentarii. Ii raspund lui… , Despre leustean…, dumuraru.wordpress.com , florinapacuraru.wordpress.com, ganduripebigudiuri.blogspot.com , Inca o poezie, infoturda.blogspot.com , Invitatie la cafea , La multi ani, Zamfir Pop! , Zamfir a vrut sa plece cu pluta pe Aries , Mesaj , MIERCUREA FARA CUVINTE , mirelapete.dexign.ro , nabadaiosul.wordpress.com , O noua carte pentru copii, semnata Aurora Georgescu si ilustrata de Mirela Pete , Prietenul nostru… , Probleme tehnice , Recunosc… , recuzita.blogspot.com , Romanii au talent , Sarbatori fericite , se-cret-blognotes.blogspot.com , stropidesuflet.wordpress.com , teonegura.wordpress.com , turdainfo.ro/ionel , Vedere de pe Str.Portocalelor , zoltybogata.wordpress.com

N.B.: am eliminat din lista, creată de ZeList, ZAMPOblogurile. Ca să vadă până şi maistru atoateştiutor că mai sunt şi „câţiva” alţi bloggeri care mă susţin (de curând, jeluţu lansase ideea că „am creat mai multe bloguri numai ca să urc prin clasamente”! dacă el s-a coborât să zică că aşa e, … aşa e!  în mod obiectiv, deontologic, profesionist, etc., el nici nu mai trebuie să dovedească; de-aceea, dovedesc eu … contrariul, cam ca de fiecare dată!). Dar, nu am eliminat bloguri cu care nu sunt de-acord ori în dispută!

Notă: imaginile nu au decât rol decorativ, cu atât mai mult cu cât Mihai VASILE, autorul lor, nici nu are blog propriu.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Blogoreala

6 Comments → “Dragă Ucenicule (11)”

 1. ZamPop 8 years ago  

  # Florina: Plăcerea e de partea mea. Ca de fiecare dată.

 2. Florina 8 years ago  

  Mulţumesc … Profesore! Tot ce ştiu, de la tine am învăţat. Mulţumesc pentru că m-ai împins spre blogoreală: am descoperit o lume minunată.

 3. ZamPop 8 years ago  

  # Aurora Georgescu: De la prima postare de acest gen, am constatat că foarte mulţi avansaţi recunosc că sunt … începători. Ca şi mine. Lucrez de vreo 13 ani, zilnic, pe computere şi, tot, zilnic mai învăţ ceva. Uneori de la reali începători.
  A propos: dacă îmi mai spui maestre, îţi spun urâtă!

 4. Aurora Georgescu 8 years ago  

  Dragă maestre, mă întreb ce ar mai fi de adăugat afară de faptul că mi-am însuşit lecţia şi subscriu total la tot ce ai scris! Semnează un ucenic conştiincios presărând stropi de suflet printre rânduri.

Trackbacks For This Post

 1. O stiu si p-asta, asadar… « Daurel’s Blog - 8 years ago

  [...] cu tema, A  11-a lectie pentru  bloggeri onesti, oferita, si de data asta gratis, de catre Zamfir; sper sã nu se supere ca i-am rastalmacit titlul si n-am pus diacritice…;  intentia [...]

 2. Dragă Ucenicule (11) | Stiri Bloggeri Din Romania - 8 years ago

  [...] reading here: Dragă Ucenicule (11) This entry was posted in Uncategorized and tagged eveniment, frigider, le-am-mai, lista, [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line