Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Serial poliţist: episodul 2

June 11, 2011 3 Comments

Mă simt protejat într-un oraş european,

dintr-o ţară democratică, în al doilea deceniu al secolului XXI

O nefericită inspiraţie, m-a împins să ies la plimbare, cu puţin înainte de orele opt ale serii. O nefericită inspiraţie, m-a împins să trec pe lângă clădirea Teatrului, pe-colo pe unde este un cuib de ţigani agresivi. Să nu-mi spuneţi că exprimarea mea ar fi jignitoare pentru respectivii. Pentru că, de fiecare dată, musai, măcar unul dintre cei care mişună pe-acolo, indiferent de vârstă, să mi se adreseze răţoit şi să-mi pretindă (nu să-mi ceară, pentru că aia ar fi altceva!) să-l fotografiez, cu dorinţa reală sau doar de a provoca.

Actul trei: plângere scrisă

Începusem să vă povestesc că, fără plângere scrisă, Poliţia nu mişcă un degeţel, într-un oraş european, dintr-o ţară democratică, în al doilea deceniu al secolului XXI

Am fost la Poliţie ca să depun plângerea. Ceva s-a mai schimbat şi pe-aici. La “informaţii” am avut plăcerea să nu-l mai găsesc pe “plotoneru’” plictisit care, ca să scape de tine, îţi spune că cel pe care-l caut nu ar fi în birou, ci, ar fi ieşit “pe teren”. Doar aglomeraţia de la intrare, unde-i ghişeul de “caziere” este aceeaşi. Cu nesimţirea tipic românească de a bloca trecerea, dacă tu ai de stat la o coadă, într-un oraş european, dintr-o ţară democratică, în al doilea deceniu al secolului XXI.

Am scris plângerea. Am dat şi cu subsemnatul pe o declaraţie. E-adevărat că m-am speriat de uruitul din hol. Am crezut că din fosta Policlinică, ar fi rămas freza de la stomatologie în funcţiune. Pe hol, cineva se juca cu aspiratorul. Am vrut să dau fişierul cu captura de ecran în care apare agresorul, ca să-şi scoată la imprimantă mutra lui. Dar … “Nu avem nimic. Nici măcar e-mail unde să ne-o trimiteţi!“. Aşa că, m-am dus în oraş şi le-am adus, pe o coală de hârtie, mutra “rrromului discriminat” care m-a agresat democratic, pentru că … în democraţie, fiecare face cum îşi taie capu’!, într-un oraş european, dintr-o ţară democratică, în al doilea deceniu al secolului XXI.

În timp ce-mi scriam lăcrimaţia, la cealaltă masă, un alt cetăţean scria că nu mai suportă cheflii care i-au ales poarta ca sediu de repetate agape zgomotoase. Nu-mi amintesc dacă şi cheflii lui erau tot bronzaţi, tot discriminaţi, …

Circuitul birocratic pe care trebuie să-l parcurgă până Onor Poliţistul începe să lucreze, seamănă cu pornirea unui motor diesel pe ger, de altă-dată! Focăreşti, dai cu spray, tragi la ştangă, … În mod normal, la petrecerea unui eveniment, parcurgi 50 – 100 de metri şi vezi un poliţist. Îi comunici informaţia şi el ia măsurile de acţiune imediată, într-un oraş european, dintr-o ţară democratică, în al doilea deceniu al secolului XXI.

Acum, voi merge luni (de fapt, abia marţi, că luni este sărbătoare) la medicina legală, ca să scot un certificat pentru julitura din cot, şi să mă pregătesc să … aflu peste vreo două luni că respectivul, fie nu era în Turda când m-a agresat, fie că eu l-am jicnit refuzând să-i fac o poză la ordin. Deci, NUP! Ca în orice oraş european, dintr-o ţară democratică, în al doilea deceniu al secolului XXI.

Se apropie ora din noapte la care orologiul din turnul bisericii va bate de douăsprezece ori. În tăcerea nopţii, se aude sirena unei maşini care trece în viteză pe stradă. Nu este Ambulanţa, pentru că ei nu au voie să utilizeze sirena după orele 22. Este Poliţia. Legl, nici ei nu au voie, dar, … să nu uităm unde trăim: într-un oraş european, dintr-o ţară democratică, în al doilea deceniu al secolului XXI.

Acum, înţelegeţi titlul postării?! Dacă nu, reveniţi ca să aflaţi alte detalii, în episodul următor!

Singura şansă ca să fii allways protejat în Turda, oraş european, dintr-o ţară democratică, în al doilea deceniu al secolului XXI, … este să ai aripioare!

Pentru edificare completă, citeşte toată seria de postări:

Serial poliţist: episodul 1 Serial poliţist: episodul 2 Serial poliţist: episodul 3

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Viata ca o gluma

3 Comments → “Serial poliţist: episodul 2”

 1. ZamPop 8 years ago  

  # silavaracald: De-acord.
  De la bun început am recunoscut că îmi asum vina de a fi vrut să mă plimb în cartierul rău famat numit: “Centrul Turzii”, chiar pe lângă bomba mizerabilă numită: “Teatru municipal”, la o oră atât de târzie din noaptecum este ora 20.
  De astă-dată, nu l-am putut ocoli pe nemernic, pentru că era … haită!
  Dacă aplicăm principiul atât de românesc, pe care îl enunţi la final, e normal absolut toate lucrurile anormale ce se întâmplă. Că un ministru plagiază sau dă banii statului la firma cumnatului, că la spital eşti ca la …, că şcoala …, că …
  Curios: când e vorba de impozite, taxe, accize, lucrurile merg perfect! Orice neîndeplinire duce la penalizare imediată şi fără discuţii că … ţi-ai luat salarul sau …

 2. silavaracald 8 years ago  

  Ba nu. Cred că singura modalitate de a te proteja este să-i eviți. Și în America, ”campioana democrației”, există cartiere prin care poliția te sfătuiește să nu te încumeți singur!
  Iar de polițiști, ce se mai zic! Atâta timp cât vor fi plătiți ca niște cerșetori, nu te aștepta să-ți ofere performanță, protecție și alte cele. Precizez că nu am rude în Poliție, ca să le iau partea.

Trackbacks For This Post

 1. Serial poliţist: episodul 2 | Stiri Bloggeri Din Romania - 8 years ago

  [...] more: Serial poliţist: episodul 2 This entry was posted in Uncategorized and tagged bogata, cetatean, doilea-deceniu, minune, [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line