Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Dragă Ucenicule (12)

July 29, 2011 10 Comments

Să continuăm seria Dragă Ucenicule, începută acum doi ani. În ultima postare vă precizam că sunt două căi de urcuş în top şi vorbeam detaliat despre cea corectă. Astăzi abordez cealalată cale.

Cooperativa „Ping-uinul”

Se frământă blogosfera pe penibila temă a obligativităţii ping-uirii reciproce. Adică, eu pun un ping pe un articol de pe blogul tău, nu pentru a-l recomanda cititorilor mei, ci, pentru a obţine un ping de reciprocitate.

Informaţie (im)pertinentă: creşte curul valutar al lati-fund-iarilor

Am refuzat, de regulă, schimbul de link-uri şi chestiile acestea reciproce pentru că ar îndepărta blogul de la menirea lui iniţial, cea de informare. De dragul avansării în topul ZeList, uităm că ne-am înjugat la o treabă de hobby şi ne considerăm con-jugaţi la plugul înălţării în top.

Supărări – pentru lipsa notării în blogroll (musai să mă treci şi pe mine că io te-am trecut!), vendete – pentru omiterea „obligaţiei de reciprocitate (io ţ-am pus trei pinguri şi tu, nerecunoscătorule”, numai’ unu!), ameninţări – dacă nu te conformezi ordinului meu, nu-ţi mai consider interesant blogul, … sunt tot mai dese în blogosferă.

Informaţie (im)pertinentă: să mori de râs, nu alta!

Creme de la creme este decretul dat de un „mare” blogger: nu voi mai pingui decât bloguri situate pe poziţii înalte în ZeList! Simpaticul, altfel, blogger uită că şi el s-a cocţat pe poziţii înalte pentru că a fost băgat în seamă de cei de sus. Uită cum m-a rugat să-l pinguiesc, atunci când era pe poziţie scrisă cu trei cifre, ca să ajungă pe una scrisă cu numai două.

Problema este fals pusă. De fapt, este denaturată.

Blogroll este o listă de bloguri pe care le recomand cititorilor mei. Deci, bloguri care îmi plac. Nu anunţ pe nimeni că l-am menţionat acolo. L-am adăugat pentru că aşa am considerat eu a fi necesar. Nu pretind nimănui să mă consemneze pe lista lui de preferinţe. Nu siluiesc preferinţele nimănui.

Ping-ul recomandă articolul care îmi place, sugerând cititorilor mei că ar merita să-l citească. Dacă nu-ţi place ce scriu, cum să te oblig să mă recomanzi cititorilor tăi?!

Nu am clară diferenţa dintre ping şi trackback, aşa că, habar n-am câte de-astea voi fi pus.

În concluzie. Vin cu o propunere în decenţă:

Să nu transformăm plugurile în săbii!

Să nu transformăm trackback-urile în trash-back-uri!

Notă: Un exemplu despre utilitatea blogurilor este postarea Pe adresa redactiei

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Blogoreala

10 Comments → “Dragă Ucenicule (12)”

 1. ZamPop 7 years ago  

  # Ana: Blogul este, prin definiţie: un jurnal personal afişat pe internet. De-aici. rezultă că toate regulile ce se aplică în interiorul blogului sunt la latitudinea proprietarului.
  Nu toţi bloggerii au absolvit cursurile de şapte ani, nu toţi au depăşit vârsta de 18 ani. Dacă discutăm despre comportament şi gândire.
  Deci, eu consider că nu am nici o obligaţie de reciprocitate şi, implicit, nu anunţ pe cei al căror blog îl adaug în blogroll. Cei care mă scot din blogroll o fac pentru că aşa simt ei în acea clipă. Cererile de includere le tratez, mai ales, după tonul cu care sunt făcute. La tonul dictatorial mă blochez!
  Concluzie: te blog frumos să mai treci pe la mine.

 2. Ana 7 years ago  

  Bravo, exact așa aș fi spus-o și eu. La început citeam câțiva pinguini până când am văzut că textele devin din ce în ce mai transparente și lipsite de esență.
  Cu blogroll-ul procedez și eu la fel: sunt oameni care merită recomandați din punctul meu de vedere și nu din alte puncte. Bineînțeles, îmi place să-i citesc iar dacă nu am timp întotdeauna, poate îi descoperă alții.
  O chestie ciudată care mi s-a întâmplat: cineva mă pune în blogroll, vine fuga și mă anunță cerându-mi reciprocitate. Dacă mie conținutul acelui blog nu mi se pare extraordinar, nu-l pun. Nu vreau să promovez ceva ce nu cred. Pasul 2: mă scoate din blogroll, ca la grădiniță când îți iei jucăriile :)

 3. ZamPop 7 years ago  

  # Peter: Acesta este spiritul adevărat al blogorelii.

 4. Peter 7 years ago  

  Mi se pare corect. Eu nu am cerut nimic de la nimeni, dar am mai răspuns câteaodată solicitărilor, poate vrea omul să câştige ceva. Nu am pretenţii de reciprocitate dacă fac un ping cuiva. Ce am în blogroll chiar citesc, dar nu din obligaţie, ci din plăcere.

 5. ZamPop 7 years ago  

  # Mircea Vladut: “Nu sunt un blogger in adevaratul sens al cuvantului”?!
  Te înşeli, prietene. Eşti blogger aşa cum Monsieur Jourdain făcea proză, ffără să ştie!
  Tocmai, cei ca tine sunt adevăraţii bloggeri. A folosi blogul pentru afaceri, şmecherii, … înseamnă deturnarea ideii de blog.
  În privinţa cererii tale, te anunţ cu regret că aşa aş vrea şi eu. Din păcate, înainte de a scrie pe bloguri, trebuie să trăiesc. Şi … e greu!

 6. Mircea Vladut 7 years ago  

  Eu pun in blogroll pe cei pe care-i citesc. Nu sunt un blogger in adevaratul sens al cuvantului, ci doar imi exprim ideile si fac schimb de idei. Despre ping-uri nu prea stiu mare lucru, deci nu fac asa ceva. Nu este importanta pozitia mea in ZeList. Nu cer sa fiu trecut in blogroll ca schimb, deci nu pot spune decat ca SUNT DE ACORD IN TOTLITATE cu tine.
  Am o singura cerinta: scrie si tu mai des! :)

 7. ZamPop 7 years ago  

  # Sorin: Eu vorbesc de pe poziţia de blogger normal, nu despre afacerea cu bloguri.

 8. Sorin 7 years ago  

  Corect ! O lecţie ce trebuie asimilată de fiecare blogger .
  Cei ce fac bani cu blogul ar putea un pic ridica ceva pretentii de “plată cu aceeaşi monedă (a se citi ping )”, în rest , moft.

Trackbacks For This Post

 1. Communication… « androxa - 7 years ago

  [...] lunapatrata papornitacuvorbe schtiel papornita teo harrylequin theodora0303 verovers vizualw zamfirpop filumenie [...]

 2. Dragă Ucenicule (12) | Stiri Bloggeri Din Romania - 7 years ago

  [...] here to see the original: Dragă Ucenicule (12) This entry was posted in Uncategorized and tagged acum-doi, autobuz, frigider, lista, locală, [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line