Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Serial poliţist: episodul 5

August 8, 2011 10 Comments

Mă simt protejat într-un oraş european,

dintr-o ţară democratică, în al doilea deceniu al secolului XXI

O nefericită inspiraţie, a făcut să vreau să vizitez un fost coleg de serviciu.

Am recunoscut deja că Par, om bun. Impar, aşa îmi par!, dar, Nu ştiu vorbi frumos şi, de-aceea, primesc mereu bobârnace. V-am mai explicat că nu ştiu să mă port, nu ştiu vorbi frumos, … cu nemernici. Nu înţeleg că democraţia noastră originală este a lor.

Am fost în vizită la un fost Coleg de serviciu (îl voi numi, în continuare: Coleg). Împreună cu un amic de-al lui (Amic), lucrau la maşină. Încercau să o repare. Pe scenă, mai era un personaj, care a dorit să fie, neapărat, personajul principal. Era beat (Beţiv). Încă mai putea vorbi. Şi, chiar vorbea. Urăt. La adresa amicului.

I-am cerut să se potolească pentru că respectivul nu merita jignirile ce curgeau, fluviu, din curu’ care-i ţinea loc de gură. Evident, că a schimba ţinta: am devenit eu obiectivul numărul unu. Când s-a apropiat ca să fie sigur că-i aud mai bine inepţiile, m-am retras din faţa lui şi i-am cerut să nu mai sufle spre mine pentru că-s sensibil şi ameţesc la dampful de cramă. Vorba Colegului: Cu asta l-am jignit!

“Jicnit”, derbedeul nu a mai ţinut cont de faptul că eu m-am depărtat, ca să opresc incidentul. Lui îi era foame de scandal. Sete nu-i mai era pentru că băuse şi o parte din propriile-i minţi. A venit după mine şi m-a hăţit de mână. Gazda a venit, timid, ca “să mă scape” (timid, ca să nu-l supere pe Beţiv!). Încercând să mă apăr de hăţeală, l-am atins. A luat foc. “Am dat în el”! Am profitat de un moment în care Colegul îl ţinea şi am plecat din curte, în stradă. “Ca un laş”! Nu am stat ca să-şi continue el împulăiala.

A venit după mine pe stradă şi am făcut slalom, trecând de câteva ori de pe un trotuar pe altul. Nu am reuşit să trec spre casă şi … am apelat la 112. În sistemul clasic deja, după ce am vorbit cu operatoarea şi cu un poliţist de nu-ştiu-unde (deşi am precizat că sunt în Turda), am vorbit şi cu un poliţist din Turda. Apoi, am fost sunat de un (alt?!) poliţist din Turda şi am confirmat apelul la ajutor. Mi s-a spus că “a plecat un echipaj spre mine”.

După ÎNCĂ un sfert de oră de joacă de-a hoţii şi vardiştii, dictată de Beţiv, am sunat din nou la 112. Mi s-a spus că “a plecat un echipaj spre mine”.

După ÎNCĂ un sfert de oră de hăituială, am sunat din nou la poliţistul de la Turda care-mi spusese că “a plecat un echipaj spre mine”!

În tot acest timp, a trebuit să suport porcăielile beţivului, ferindu-mă, încercând să păstrez distanţa dintre noi. Spre deliciul multor cetăţeni care au ieşti la porţi să se distreze cum “sunt pus la punct” de către derbedeu. El era cunoscut în zonă şi le-a împuiat tuturor capu’ cu cât este el de cinstit şi corect şi cum l-am “jicnit” eu! E-adevărat că se cam bălăngînea …

Ei, în cele din urmă, a sosit şi poliţia. Şi, din vorbele unuia dintre poliţişti, am înţeles că aş cam fi pasibil de o amendă, pentru că … nu am înghiţit porcăileile şi îmbrânceala beţivului şi mi-am permis “să vorbesc urât cu el” (vă reamintesc că i-am cerut să nu sufle spre mine că ameţesc la dampful de alcool! aşa ceva nu se face: trebuia să rabd că suntem în Rrrrrromânia! cum să nu rabzi când eşti împorcăit?!) şi chiar “am dat în el” (vă reamintesc că v-am povestit că încercând să mă apăr în timp ce mă hăţea de mână şi mă porcăia, l-am lovit! nu conta că el hăţea de zor de mâna mea! aşa ceva nu se face: trebuia să rabd că suntem în Rrrrrromânia! cum să nu rabzi că un Beţiv te hăţeşte de mână?!) Nu contează că nu eu am dat în el, ci, că l-am atins pe Alteţa sa Beată, încercănd să mă eliberez din strânsoarea lui! Am omis că specia Beţivus spurcatus este cea mai protejată în ţara noastră!

Nu contează că în timpul discuţiei cu poliţiştii, Beţivul mă porcăia în continuare, nu contează că s-a repezit de câteva ori spre mine. Poliţiştii, oameni fini!, au înghiţit toate acestea şi, vorba (neoficial!) a unuia dintre ei, dacă sunt martori că l-am lovit, o păţesc. Da, sunt martori că l-am lovit, în timp ce hăţea de mine. Suntem patru persoane implicate: Beţivul, Colegul (care şi el era cam parfumat!), Amicul care era mai treaz şi Subsemnatul, mult prea treaz. Din ce am înţeles,

fiind vorba de cuvântul Beţivului şi al Colegului parfumat, contra cuvintului Amicului treaz şi cuvântului meu … nu au valoare!

Pentru că m-a acuzat că nu am fost tolerant (faţă de beţivul care l-a jignit pe Amic şi pe mine, care m-a îmbrâncit, din cauza căruia am plecat fără să rezolv problema pentru care îl vizitasem!) i-am scris Colegului un SMS: Ai dreptate: nu sunt tolerant cand cineva vorbeste urat unui prieten (Amicul imi este mie prieten; tie …NU!?), cand cineva imi vorbeste urat (ai tolerat acest lucru pentru ca eu nu-ti sunt prieten!?) si cand cineva ma hateste (ai tolerat acest lucru pentru ca eu nu-ti sunt prieten!?). Daca iti este mai draga bautura decat omenia, ramai cu prietenul tau betiv. Dumnezeu sa va ierte pe amandoi!

La miezul nopţii am primit un apel de la fostul coleg, fost prieten. Probabil că, trezindu-se din băutură, a început să înţeleagă mişelia comportamentului său faţă de Amic şi faţă de mine.

Acum, suntem convocaţi pe miercuri seara, la poliţie, ca să discutăm … un pic mai treji! Dacă nu iau amendă (după mintea poliţistului), voi rămâne cu plăcerea unei ore de fugăreală pe care mi-a oferit-o Beţivul?! Oricum, am pierdut un prieten, cum îl consideram pe fostul coleg de serviciu.

În justiţie, un răspuns provocat de o acţiune, este altfel cântărit decât acţiunea care l-a indus!

În justiţie! Doar acolo?!

- – - – - -

Acum, înţelegeţi titlul postării?! Dacă nu, reveniţi ca să aflaţi alte detalii, în episodul următor!

Singura şansă ca să fii allways protejat în Turda, oraş european, dintr-o ţară democratică, în al doilea deceniu al secolului XXI, … este să ai aripioare!

Pentru edificare completă, citeşte toată seria de postări:

Serial poliţist: episodul 1 Serial poliţist: episodul 2 Serial poliţist: episodul 3 Serial poliţist: episodul 4

P.S.: Avem Poliţie locală! Aceasta munceşte din greu … în raportul săptămânal!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Viata ca o gluma

10 Comments → “Serial poliţist: episodul 5”

 1. ZamPop 8 years ago  

  # Mariana: Deocamdata, am inteles ca s-a intocmit proces-verbal cu amenda pentgru tulburarea linistii publice. Urmeaza sa discut cu avocatul atunci cand se intoarce din vacanta.

 2. Mariana 8 years ago  

  Cum s-a rezolvat?

 3. ZamPop 8 years ago  

  # Mircea Vladut: Sper că nu-ţi place … realitatea exprimată de mine.
  Nu eşti deloc “învins”. Eu am exprimat o idee mai aproape de realitate, iar, tu ai recunoscut acest lucru. În felul acesta, eşti chiar victorios!

 4. Mircea Vladut 8 years ago  

  Cu toate ca nu-mi place, trebuie sa ma recunosc invins (caci trebuie sa recunosc): ai dreptate! :) )

 5. ZamPop 8 years ago  

  # Mircea Vladut: Ce naiv eşti: lipsa bunului simţ este interpretată, mai nou, ca … virtute!

 6. Mircea Vladut 8 years ago  

  Bunul simt este interpretat de multe ori drept slabiciune.

Trackbacks For This Post

 1. Poveste amuzanta cu P… « Opiniile mele - 8 years ago

  [...] vine de la “politist. Aceasta poveste este scrisa pentru Zamfir Pop (si el are ceva cu “P”, dar e altceva , sper sa nu se supere de gluma [...]

 2. A crack in space…. « androxa - 8 years ago

  [...] rokssana incaunipocrit cristi theodora0303 ivanuska linkping lunapatrata papornitacuvorbe mirelapete roxana teonegura verovers zamfirpop [...]

 3. Joc: cine eşti tu, cine sunt eu? « VeroVers - 8 years ago

  [...]  Androxa, Theodora, Caius, Carmen, Shayna, Teo, Vania, Mirela Pete, Clipe de Cluj, Napobloghia, Zamfir Pop, Ulise al II-lea, Filumenie, Teologul, Ana Usca, [...]

 4. Serial poliţist: episodul 5 | Stiri Bloggeri Din Romania - 8 years ago

  [...] rest is here: Serial poliţist: episodul 5 This entry was posted in Uncategorized and tagged arieş, carmen, casirom, comunitară, [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line