Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Draci aplaudaci

October 10, 2011 One Comment

Spre ştiinţa aplaudacilor, a superdemocraţilor şi a lătrătorilor la democraţie: de la 1 octombrie a.c., a intrat în vigoare un nou Cod civil.

Sub semnătura lui  Andreea Stefan, dailybusiness.ro publică articolul

Jurnalismul, dupa noul Cod Civil

Mai poate fi viata privata subiect de stire?

din care vă supun atenţiei, lecturii şi înţelegerii (cei care pot, evident! ceilalţi riscă să înveţe … contracost!), un paragraf, aplicabil la mass-media şi, implicit, şi la bloguri:

Difuzarea de stiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viata intima, personala sau de familie, fara acordul persoanei in cauza, tinerea vietii private sub observatie sau interceptarea fara drept a unei convorbiri private, devin fapte sanctionate de legislatie, odata cu intrarea in vigoare, de la 1 octombrie, a noului Cod Civil.
De asemenea, mai sunt interzise difuzarea de imagini care prezinta interioare ale unui spatiu privat (N.B.: strada, parcul, câmpul, etc., nu este un spaţiu privat!) fara acordul celui care il ocupa in mod legal, difuzarea sau utilizarea corespondentei, manuscriselor ori altor documente personale, fara acordul persoanei careia acestea ii apartin sau care, dupa caz, are dreptul de a dispune de ele.

In aceeasi categorie intra si captarea sau utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane intr-un spatiu privat (N.B.: strada, parcul, câmpul, etc., nu este un spaţiu privat!), fara acordul acesteia.

Toate acestea sunt incluse intr-o serie de prevederi ale noului Cod, care reglementeaza, in premiera, “Respectul datorat fiintei umane si drepturilor ei”, respectiv drepturile fundamentale ale omului, a caror aplicare in viata cotidiana genereaza implicatii pentru domeniul mass-media.

Astfel, dreptul la libera exprimare, dreptul la viata privata, dreptul la demnitate, dreptul la propria imagine, recunoscute deja prin tratate si conventii internationale, precum si de jurisprudenta instantelor europene primesc o consacrare legislativa expresa”, a explicat Cosmina Simion, coordonatorul practicii de proprietate intelectuala, media si tehnologie din cadrul companiei de avocatura DLA Piper Romania.

Citiţi mai departe pentru a vă lămuri şi alte aspecte.

Deci, ca şi până acum, fotografierea unui individ, oricât de lătrător la democraţie ar fi el, într-un parc este “interzisă” numai de … nesimţirea respectivului. În schimb, tot ca şi până acum, numai de aceeaşi nesimţire este “permisă” referirea la viaţa personală, aspecte referitoare la finanţe sau sănătate, ca să dau numai două exemple de crasă încălcare a regulilor de bun simţ şi, mai nou, din Codul civil.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Blogoreala

Trackbacks For This Post

  1. Draci aplaudaci | Stiri Bloggeri Din Romania - 7 years ago

    [...] the rest here: Draci aplaudaci This entry was posted in Uncategorized and tagged andreea, arieş, cazare, durgău, economie, [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line