Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Ziarul Turda Online

October 25, 2011 17 Comments

Nu stiu astia ce e un blogger. Spune-i blogului tau “ziarul Turda Online” Iti faci si o sigla si o legitimatie la imprimanta si te prezinti la organe. Sa vezi cum se schimba treaba. Bafta! – mă sfătuieşte Răzvan. Îi mulţumesc de sfat şi mă gândesc că … am o legitimaţie de membru în PPR (Partidul Proştilor din România!). Poate, o voi folosi.

Turda are, deja, o mulţime de „ziare online”, numite chiar aşa, ori „portaluri informative”.

Cu riscul de a provoca o furtună – pentru că “nu le-am cerut voie să-i bag în seamă“, să-i analizez şi nici, chiar, să-i critic, cum ar fi „normal” în anormalitatea normalităţii de astăzi -, să facem o trecere în revista … blogului:

Cel mai …, de fapt: singurul!, profesionist, obiectiv, deontologic, vizitat de j’demii de IP-uri în fiecare zi şi comentat doar de cam … câţiva, imposibil de stabilit dacă sunt trei în unu’ ori mai mulţi, este turdanews.net (nu trimite bani, proprietarule bătut, pentru că nu este o reclamă, nici o prezentare exhaustivă, ci, doar o prezentare in-house- stivă! când am fost îmbrâncit de un ţigan, pe stradă, clama că “toţi te dispreţuiesc“; acum, este … “agresiune”, pentru că nu a fost lovit un om, ci, unicul, inegalabilul, marele, … maistru jurnalist profesionist! departe de a admira gestul sau de a afirma că ar fi vorba de … merit!). Postează Gelu Florea şi cei doi jurnalişti, creaţi virtual de el. Mai nou, şi alţii. Conţinutul abundă în informaţii seci, citate din comunicate de presă, multe cu temă sportivă. Mai sunt şi obişnuitele ameninţări cu dezvăluiri incendiare cu adresă, urmate de tăceri … tip apă de ploaie. Evident că nu (sic!) este vorba de şantaje mediatice ori de linsuri de cururi portocalii. Aşa cum nu (sic!) este vorba de preluări de informaţii, imagini ori filmuleţe de la alţii, cu “omisiunea”, deontologică, evident!, a precizării sursei. Mascarea adevăratului autor al acestora fiind deja de notorietate. Dar, … la “politicienii” şi “demnitarii” locali, dă bine.

Ziarul 21 are şi el o ediţie online, pe lângă ediţia pe hârtie – rămânând singurul ziar în format tradiţional din zonă. Ca şi ediţia de pe hârtie, are o ţinută şi o valoare. Chiar dacă nu ieşită din comun. Marele merit este că are o politică editorială de oareşce sobrietate, cu articole peste linia comunicatelor de presă, încercând să surprindă ceva din actualitatea locală, dincolo de litera oficială (cât îşi poate permite, risca, …). Are o ţinută! Cam aceeaşi, de mai mulţi ani. Timp, în care, multe şi sforăitoare (cuvânt ce derivă, deopotrivă, de la sforăit nocturn şi de la sfori trase ziua!) şi valoroase (cuvânt care derivă de la … valouri!) “proiecte jurnalistice” au apărut şi dispărut.

Realpress (fost Erospress) – este forma de concretizare a ambiţiei celei care crede că ar fi prins ceva meserie, de la cel cu care s-a culcat câţiva ani. Se vrea a părea un ziar şi se intenţionează a fi, nici mai mult, nici mai puţin, decât … un ziar online naţional! Cu nişte informaţii, postate din când în când, despre subiecte bine amestecate, …

TurdaINFO – portalul lui Ionel s-a vrut mult mai mult de cât a reuşit. A pornit cu o redacţie formată din jurnalişti de la defunctul “Jurnalul de Arieş” şi a produs un mare fâââââs jurnalistic. Ionel s-a reorientat, pragmatic, spre PRO-TV şi Ziarul 21 (că-i trebuie pâine pentru familie), colegii de “afacere” s-au risipit.

InfoTurda s-a vrut a fi tot un portal informatic. Dar, fără cheltuială. Astfel, a înjghebat o dantelărie din informaţii preluate de peste tot, fără indicaţii privind surse, şi … există pe net. Utilitatea … Sub un nume asemănător, apare un blog: http://infoturda.blogspot.com … dar, este secret! Informaţii publice, numai pentru cei trei sau opt mii ori patru sute de catralioane, care s-au înscris pe blogul respectiv!

15 minute – se vrea a fi considerat tot ziar. De fapt, este un fel de amalgam, între un ziar de informare, de reclame şi de … nu am înţeles prea bine ce e. Important e că … e şi, implicit, aduce profit. Cuiva.

N.B.: Ordinea intrării în scenă nu are nimic cu valoarea, reprezentabilitatea, partidul, etnia culoarea sau culoarele, regiunea sau raionul, compania sau detaşamentul, nu(ti)litatea sau religia ori regia organelor respective. Lista nu este un top sau o judecată de valoare, rămânând doar ceea ce am vrut să fie: percepţia mea, strict personală, asupra entităţilor respective.

Update: De Ziua Regelui, mascată sub Ziua Armatei RPR, RSR, României (succesiv!), am avut parte de jalnice „lămuriri” din partea jurnaliştilor profesionişti. Astfel, am fost informat că, pe salopeta mea de blogger foarte activ, nu aş fi pus steagul şi stema oraşului al cărui Cetăţean sunt, ci, nici mai mult, decât … “steagul şi stema primăriei, deci, s-ar putea s-o păţesc pentru “utilizarea neautorizată a însemnelor unei instituţii”! În consecinţă, dă-o dracului de Constituţie, care vorbeşte despre libertate, … Sau, vorba aia, din strămoşi: ştiu ori habar n-am de realitate, ştiu ori habar n-am despre legi, norme sau principii, dacă mă doare-n cotul portocaliu de adevăr, sunt jurnalist profesionist!
Mult stimaţi şi iubiţi colegi întru mass-media, cu oroare vă contrainformez că:
- pe capa mea de reporter – blogger se află steagul municipiului Turda – deci, poate, oricine, să-l arboreze;

- pe capa mea de reporter – blogger se află stema municipiului Turda – deci, poate, oricine, să o arboreze.

Singura restricţie în utilizare – şi aceasta este dictată, doar, de bunul simţ – este să nu ofensez comunitatea, prin modul de arborare, de utilizare a însemnelor respective.

Am spus: „comunitatea”, adică, norodul, nu „partidul”, „primarul” ori vreun „căţeluş portocaliu” sau tagma jefuitorilor!

- / -

Bonus: Definiţia noţiunii “european“, pentru uzul puştilor teribili:

Dacă-ţi sugerez să te uiţi un pic prin Gramatica Limbii Române, ca să afli că “european” poate avea şi rol de atribut (cu sensul “în mod european”), aşa cum poate fi considerat şi ca substantiv (cu sensul de “cetăţean al continentului”), nu numai ca adjectiv, te superi?!
Dar, dacă-ţi spun că Gramatica şi politica nu au nimic în comun, mă crezi?! Prima evoluează conform regulilor, a doua, se bazează mai mult pe … ne-reguli!
La întrebarea: Cum ar trebui să mă tund pentru ca frizura mea să aibă un aspect european?, răspunsul este dezarmant de simplu: Cum vrei tu!
Iar, eu nu aş avea dreptul – europeneşte, adică, democratic! – să te arăt cu degetul pentru că te-ai tuns cu creastă ori te-ai vopsit violet. Doar în România eşti arătat cu degetul pentru aspect. Între Paris, Leverkusen, Istanbul şi Leningrad (!), nimeni nu m-a arătat cu degetul. Să fie românii mai cu moţ decât ceilalţi? Sau am rămas cu sechele comuniste: cine nu-i tuns ca mine, este duşmanul meu!?
A bon entendeur, salut! sau Vale et me ama!

http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=gramatica%20limbii%20rom%C3%A2ne%2C&source=web&cd=9&ved=0CGoQFjAI&url=http%3A%2F%2Fro.wikipedia.org%2Fwiki%2FGramatica_limbii_rom%25C3%25A2ne&ei=CAynTpn-BsrPhAeUo4GBDg&usg=AFQjCNGSgirFD4Vh8OEvg8Sse6572FeEaA&sig2=x6tCN7YaLB3epbVOTrfuqA&cad=rja

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Viata ca o gluma

17 Comments → “Ziarul Turda Online”

 1. ZamPop 7 years ago  

  # petre: Vrei să o postez? Poate, în curând. O am de dinainte de anul 2000, deci, e din secolul trecut!

 2. petre 7 years ago  

  Nu am gasit legitimatia de la PPR.

 3. ZamPop 7 years ago  

  # petre: Nu gândi ca un jurnalist! Dacă scriu că un poliţist a fluierat într-o intersecţie, înseamnă că am ceva cu poliţia? Dacă scriu că primaru’ a tăiat o panglică, înseamnă că am ceva cu primaru’? Dacă scriu că îţi mulţumesc pentru că-mi citeşti blogul, înseamnă că am ceva cu tine?

 4. petre 7 years ago  

  Nai putut sa-i lasi in pace? Acuma toti or sa-ti sara in cap. Nu te potolesti.

 5. ZamPop 7 years ago  

  # Aliosa: Nu am sunat. Îţi răspund pe blogul domniei tale.

 6. Aliosa 7 years ago  

  Zamfir Pop,
  Bună ziua !
  Ai sunat la redactorul șef al Revistei ROMÂNIA EROICĂ ?
  Ți-a expediat nr. cu „ MONUMENTE ÎN UITARE ” ?
  Poate îți faci un pic de timp și imi răspunzi pe http://aliosapopovici.wordpress.com/
  O zi bună !
  Alioșa.

 7. ZamPop 7 years ago  

  # Aura: Ai perfectă dreptate. Doar că … nu am înţeles: cine pe cine vezi, tu, că ia la pumni?!
  În afară de Radu pe gelu!
  Noi, discutăm, doar. Ne duelăm în opinii, fiecare cu ce e capabil sau cap abil. A avea păreri diferite nu înseamnă, deloc!, a avea aceeaşi părere!
  Dragă Aura: lipsa disputelor nu înseamnă acord perfect! O controversă, bine susţinută cu argumente, este benefică pentru ambele părţi.
  O persoană cu care ne-am disputat la cuţite, verbale şi ştiinţifice, evident, mi-a spus: La despărţire, amândoi am plecat mai bogaţi. Eu, cu argumentele tale. Tu, cu argumentele mele.
  Numai unul limitat în gândire poate fi fericit că nu-l “ceartă” nimeni. Mama m-a învăţat să plâng de ciudă, când nimeni nu este împotriva mea: înseamnă că nu sunt băgat în seamă!

 8. Aura 7 years ago  

  Am o nelamurire.Daca democratia inseamna ca fiecare poate sa-si sustina ideile,parerile bune sau rele,de ce trebuie sa va luati” la pumni “ca aveti pareri contra?

 9. ZamPop 7 years ago  

  # Mariana: Vai, cum vorbeşti despre un “redactor şăf”! al unuia dintre organele (rinichi, plămâni, fudulii, etc.) din presa turdeană!?
  Nu ai înţeles că ca şi jeluţu, iese în faţă cu succesurile financiare în opoziţie la … inteligenţă, cultură generală şi alte chestii de-astea, insignifiante?!
  Uită-te câţi “parteneri” are fiţuica, pardon: “ziarul” printre primăriile din zonă şi vei înţelege multe.
  Cineva îmi explica modul de funcţionare a jmekeriei: cică, te duci la oricare primar şi îi permiţi să aleagă între “dai banii” sau “scriu că ai o amantă”! Care nu are?! Şi, primarul alege în mod liber, democratic. Apoi, lunar, primăria varsă preţul reclamei şi comunicatelor pe care i le publici şi tu decartezi pe masa primăriei o sută de exemplare din foarte cititul tău organ. După care, te lauzi cu “peste o mie de exemplare” … tipărite. Înmulţit cu doi virgulă şase cititori per exemplar te afirmi ca un ziar citit de “peste trei mii de cititori” din zonă!
  Nu am spus că aşa ar proceda puştiul! Este o … fix-ţiune!

 10. Mariana 7 years ago  

  Pustiului, cum ii spuneti voi, ii este rusine sa-si decline numele? Se jeneaza sa spuna numele ziarului pe care il conduce?
  Am citit si eu articolul la care ai comentat. Tu spui ca sunt mici inexactitati? Acolo sunt mari enormitati! Pustiul iti este dator cu o bere pentru ca nu l-ai desfintat. Sunr tare curioasa ce ar fi putut comenta la ce ai scris tu. Doar niste enormitati mai mari.
  Iarta-ma Zamfire. Ma doare burta de cat am ras la ideile lui. Uite cine iti da lectii tie! Esti un norocos.

 11. ZamPop 7 years ago  

  # nicu: Am făcut-o lată, ştiu. Am spus asta chiar din primele rânduri. Dar, ce să fac cu mintea, dacă să gândesc nu am voie?!
  Definiţia democraţiei: “Mă lupt cu dinţii ca să poţi avea altă opinie decât mine!“, nu a ajuns până în presa turdeană.
  Îmi place expresia “monştri sacrali”, pe care ai folosit-o. Dacă nu mă înşel, în structura corpului omenesc, zona sacrală ar fi cam pe la spate, mai jos, nu-i aşa?!
  Mă bucur că-mi confirmi veridicitatea părerilor mele (dacă ai fi avut păreri opuse, dar, mi le-ai fi detaliat, explicat, argumentat, aş fi fost la fel de bucuros!) despre actorii turdeni şi îţi dau dreptate: despre acel “infoturda” secret, nu putem comenta, pentru că ne muşcă … râsul!
  Hai, să-ţi spun ce surpriză mi-a făcut puştiul: “mi-am permis” (tot … fără aprobare!) două comentarii acide, referitor la “inexactităţile”, la “micile erori” de apreciere, pe care le înşiră într-un articol, şi … le- a aprobat! Nu cred că a înţeles mare lucru din ce am scris eu acolo, dar, nici nu a răspuns la comentariile mele.

 12. nicu (niku') 7 years ago  

  Vai Zamfire ce ai facut?
  Iar iti permiti sa gindesti fara sa ai aprobarea profesionistilor? Sa vezi ce-ti face Gelu. Pustiul ti-a oferit numai aperitivul.
  N-ai pic de rusine: sa te iei de monstrii sacrali ai presei turdene!
  (Felicitări! Ai descris aproape exact parerea mea despre fiecare dintre actorii presei noastre! Despre ilaritatea acelui “infoturda” secret, nu mai comentez!)

 13. ZamPop 7 years ago  

  # Un jurnalist: Nu am absolut nici o problema referitoare la ziarul pe care il conduci sau cu privire la toti colegii “TAI” din presa. Eu am prezentat, pe blogul MEU, parerea MEA despre un fenomen din mediul inconjurator, explicand CUM IL PERCEP EU.
  Mica ta scapare este ca IN DEMOCRATIE, chiar daca dovedesti ca habar n-ai ce-i aia si cu ce se mananca, eu pot avea, ca si tine, de altfel, o opinie personala. Corecta ori gresita, o putem discuta.
  Dar, daca “a avea o opinie” inseamna, pentru tine, “o iei razna şi să îngropi orice bună înţelegere pe care ai putea-o avea cu cineva“, de pe pozitia ta de pretins jurnalist, dintr-tara libera, democrata, … ma tem ca iti dai – total NEdemocratic! – cu dreptul (dreptul fiind un cod format din legi, norme, etc.; e drept că, se pare, nu ştii tu ce-i aia!) in stangul personal!
  Nu-l cunosc pe Radu Moisin, deci, amenintarea ta ramane fara obiect sau subiect!
  Pentru discutíi, iti stau oricand la dispozitie. Dar, nu uita ca eu nu fac parte din personalul ziarului pe care il conduci, deci, nu am obligatia sa gandesc cum vrei tu!
  Ma bucur ca-mi citesti cu atentie blogul. Daca vrei, te pot ajuta si sa intelegi ce scriu! Gratis! Fara succesuri in … vânzări publicitare!

 14. Un jurnalist 7 years ago  

  Nu înţeleg care este problema ta cu privire la ziarul pe care îl conduc şi cu privire la toţi colegii mei din presă, pe care îţi permiţi să-i etichetezi după bunul plac. Se pare că, odată la un răstimp, îţi place s-o iei razna şi să îngropi orice bună înţelegere pe care ai putea-o avea cu cineva.
  Mult succes în continuare. Cât despre ziarul pe care-l conduc, vreau să-ţi spun că nu este un amalgam, ci un ziar de informare. Faptul că avem vânzări publicitare nu degradează cu nimic nivelul informativ al ştirilor prezentate, dar dacă dumneata ai altă opinie, poţi să ţi-o manifeşti când şi cum vrei.
  Ştii c-ai făcut odată referire la Radu Moisin…acum îţi sună tie

Trackbacks For This Post

 1. Poz(n)e de decembrie « Ulise al II-lea cel Ocoş - 7 years ago

  [...] o găseşti în comentariul de la Ziarul Turda Online, unde “un jurnalist” îl confundă pe savantul Moisil cu politicianul Moisin şi [...]

 2. Logic, My Dear Watson « Ulise al II-lea cel Ocoş - 7 years ago

  [...] Zamfir cu “jurnaliştii profesionişti”, care latră la el cum că ar fi decât un biet blogger amator şi nu ar face parte din distinsa mass-media turdeană, ce dospeşte de deontologie, onoare, [...]

 3. Ziarul Turda Online | Stiri Bloggeri Din Romania - 7 years ago

  [...] more: Ziarul Turda Online This entry was posted in Uncategorized and tagged cazier, curiozitate, economie, femeie, guvern, [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line