Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Stângacele drepturi

November 12, 2011 3 Comments

Am mai atins subiectul “drepturile în democraţia originală”, pe care ne-a dăruit-o tembelismul nostru de-al alege pe tătucul Ilici, de mai multe ori, chiar. În România actuală, în perioada de tranziţie spre viitoarea … Rrrrromânie, societatea se bazează pe doi piloni, ca sistemul de pensii, în perfectă prăbuşire: dreptul la fofilare şi dreptul la intimitate. Cum, despre primul am scris deja, mai ales că este un drept inalienabil, respectat de absolut oricine, de dorelul săpător de şanţuri pe mijlocul trotuarului, de floarea ce vinde flori în piaţă ori de florea ce vinde gogoşi în presă, de tov. soldat la o paradă în faţa monumentului ascuns de magnolii, de poliţistul nevăzător de nereguli, dar, harnic purtător de mapă,  de jmekerul care-şi parchează hârbul pe roţi hăăăpt în mijlocul staţiei de autobuz, … şi să-l analizăm şi balizăm pe hăl de-al doilea, mânca-ţ-aş!

Dreptul la intimitate în spaţiul public

Motto: legea nu-ţi dă voie să mă fotografiezi în piaţă; cum, care lege? habar, n-am!

Mă lovesc mereu de acest motto, în cele mai răstite exprimări. Aceeaşi, care îţi respectă dreptul la fofilare, sunt şi cei care-ţi impun respectarea acest … drept! Câştigat, nu prin jertfe revoluţionare, ci, prin uciderea a ceea ce avea societatea noastră umană mai valoros: morala.

Nu-mi mai pierd vremea cu salutul. Formulele de politeţe au devenit desuete. Bunul simţ l-a aruncat gunoierul în malaxor. Dreptul este impus, spre respectare, de absolut oricine, de la dorelul săpător de şanţuri pe mijlocul trotuarului, la floarea ce vinde flori în piaţă ori la florea ce vinde gogoşi în presă, la tov. soldat la o paradă în faţa monumentului ascuns de magnolii, la poliţistul nevăzător de nereguli, dar, harnic purtător de mapă,  lajmekerul care-şi parchează hârbul pe roţi hăăăpt în mijlocul staţiei de autobuz, …

După cum se vede, cele două categorii, care apără cele două drepturi, sunt identice. Din păcate, şi mult mai largi, mai curprinzătoare. I-am omis pe altruiştii ascultăreţi de manele – cei care vor ca toată lumea să asculte ce vor ei!, ca şi pe aşternătorii de coji de seminţe pe … oriunde trec ori adastă ei!, pe funcţionarii pe care-i doare în cotul de la cur…entul pe care -l ard de pomană în computerele de care nu se ştiu folosi, dar, deţin diplomă de supercalificare în materie!, pe vânzătoarele, pe încasatoarele de oriunde, pe şoferii de autobuz, … Toţi cu mobilele sudate de ureche. Toţi, călcaţi de streche dacă vii tu, un oarecare, şi le ceri ceea ce … sunt plătiţi să-ţi dea.

Am avut, zilele trecute “plăcerea” unei conversaţii cu un jmekeraş. Nu conta că excroca trecătorii, mimând colectarea de fonduri pentru un copil bolnav ori că avea printre “studii” vreo trei ani de facultate de drept, pentru tâlhărie. Conta numai faptul că avea chef să nu fotografiez în oraşul în care descinsese.

A dus tupeul până la a mă ameninţa că mă duce la poliţie. Am acceptat. După trei paşi, s-a răzgândit. Fără să mă întrebe dacă accept. Atunci, … i-am adus poliţia la botic.

I-am acceptat scuzele ipocrite, aşa cum şi poliţiştii i-au acceptat minciunile.

A fost unul dintre cazurile cu rezolvare … mai puţin penibilă. De regulă, … care strigă mai tare şi mai împulăit este admirat de opinia pu-b-lică.

Normal: are meritul de-al pune la punct pe cel care strică anormala normalitate!

Dacă nu poţi face ca jurnalistul profesionist (autodeclarat!) să înţeleagă normele democraţiei, cum poţi pretinde, acelaşi lucru, lui Gheorghe Ascroafei, care … tocmai a citit ziarul scris de jurnalistul profesionist (autodeclarat!)!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Gânduri Zamfiriene

3 Comments → “Stângacele drepturi”

 1. ZamPop 8 years ago  

  # cleo: Exact aceasta este diferenţa dintre mentalităţile latină şi anglo-saxonă: ultima se bazează pe respectarea normelor.

 2. cleo 8 years ago  

  In Helsinki, intrebam un prieten cum de este atata civilizatie, mi-a raspuns ca civilizatia isi are originea si in respectarea legilor. Increderea este atat de mare in autoritati, incat, atunci cand li se cere sa respecte ceva , finlandezii nu se intreaba ‘de ce’, au incredere ca acea masura de restrictie are un scop, au incredere in cei care au decis si vor respecta decizia lor chiar si cand nu-si bat capul sa afle ‘pentru ce’.
  Sigur, nu au creierele spalate, se informeaza, insa asta e atitudinea: respect pentru ca, cu siguranta, are un rost.

Trackbacks For This Post

 1. Stângacele drepturi | Stiri Bloggeri Din Romania - 8 years ago

  [...] is the original post: Stângacele drepturi This entry was posted in Uncategorized and tagged care-ne-a, doi-piloni, gânduri zamfiriene, [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line