Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

La Mulţi Ani, Române!

December 1, 2011 7 Comments

De Ziua Ţării Mele, am încercat să scriu şi eu ceva. Dar, am găsit, aceleaşi lucruri, spuse mai bine, de un adevărat jurnalist, care a încercat să afle de ce iubesc România străinii care au ales-o ca patrie adoptivă. Vitregă, uneori, dar, …

Cea mai mică bancnotă din lume (27,5 x 38 milimetri)

De ce NU iubim România de Florin NEGRUŢIU
… Foarte previzibil, întâlnirea cu cei care “nu iubesc România” s-a produs din primele minute ale campaniei. Fiecare are motivele sale de neiubire. Prin urmare, de ce nu iubim România?

emisă în 1917 de Ministerul de Finanţe al României

Nu iubim România pentru că e România lor. În primul rând a autorităţilor. Confuzia vine din faptul că ne-am obişnuit ca despre România să vorbească doar preşedintele, parlamentarul, ministrul sau primarul, în stil cazon şi în dulcea limbă de lemn. Pe vremuri, dacă iubeam România, îl iubeam automat şi pe Ceauşescu. Iubirea de ţară a rămas, aşadar, în conştiinţa noastră drept o afacere oficială iar neiubirea un gest natural de igienă socială.

Nu iubim România pentru că suntem săraci. Este o reacţie comună printre cei care au comentat nervos materialele despre străini. “Păi ăştia îşi permit să iubească România!” exclama cineva. Prin urmare, dacă avem valută putem iubi orice. Această revelaţie materialistă vine la pachet cu impulsul de a da vina pe ţară pentru că nu avem bani. Azi dragostea, inclusiv cea de ţară, trece prin stomac.

Alba Iulia, 1 Decembrie 1918

Nu iubim România pentru că e locuită. În primul rând de ţigani. Apoi de tot felul de români în cârdăşie cu ţiganii. Apoi de alţi români. O majoritate vrea să fugă din ţară din pricina unei minorităţi care oricum a luat-o la picior înainte. Imposibilitatea de a respira alături de cei din jurul nostru ne face alienaţi social, nervoşi, agresivi.
Nu iubim România pentru că aşa-i la modă. Patriotismul are o doză de romantism desuet. Entuziasmul paşoptist provoacă zâmbete din partea oamenilor subţiri. E de bonton să ne fie silă, să fim blazaţi, să nu mai credem în nimic bun. Sau cum se zice la noi, în Ardeal, să ne pută totul.

Cu riscul de a fi şi noi patetici, ne vom încăpăţâna să găsim, şi după 1 decembrie, poveşti exemplare, modele bune de urmat şi oameni excepţionali care trăiesc în România sau în afara ei. Îi vom căuta pe românii care au înţeles că cea mai mare dovadă de patriotism este să-ţi faci bine meseria, să-ţi respecţi profesia, să nu fuşereşti. Îi vom promova pe românii care nu-şi cer drepturile, ci şi le iau, pe cei care nu aşteaptă să li se dea, ci acţionează. Poate că vom iubi România cu adevărat doar atunci când nu ne vom mai întreba ce face ea pentru noi, ci ce facem noi pentru noi.

De ce iubesc eu România? Pentru că este Ţara mea! Pentru că numai aici râul, ramul, de pe toate coclaurile, îmi sunt Prieteni! Prea des uităm că România nu este a lu’ băse ori a ţiganilor (comportamental vorbind!), a bogaţilor ori a călcătorilor de legi (scrise ori nescrise), … ci, este a urmaşilor noştri, a urmaşilor urmaşilor noştri!
Pentru că aici sunt EU! Zamfir, Cetăţean al UE!
Pentru că, înainte de a fi bun sau rău, ocoş ori prost, sunt Român!
Dar, să nu uităm că pentru o afirmaţie similară, Lucreţiu Pătrăşcanu, ca şi foarte mulţi alţii, a plătit cu viaţa!

Notă: Fragmentul de text, ca şi imaginile cu bancnota şi momentul Unirii, sunt preluate de pe Gândul. Cu recunoştinţă.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Gânduri Zamfiriene

7 Comments → “La Mulţi Ani, Române!”

 1. ZamPop 7 years ago  

  # Daurel: În ’92, în gară în Koeln, un neamţ îmi explica: Să nu vă simţiţi jigniţi că nu avem încredere în voi. Ieri, când era rău în Germania, aici, eram eu cu celălalt neamţ. Azi, e bine în Germania şi suntem eu cu celălalt neamţ şi ai venit şi tu. Mâine, dacă va fi rău în Germania vom fi doar eu cu celălalt neamţ, că tu pleci în Canada. De vreme ce ţi-ai părăsit patria ta, vei părăsi şi patria mea!

 2. Daurel 7 years ago  

  Pai, asta-i !
  Iubim Romania fiindca suntem români! Asa se explica multe …; cine n-o iubeste e alta foaita…

 3. ZamPop 7 years ago  

  # tetris: Să fim sănătoşi, în primul rând, şi … să ne înţelegem imnul!

 4. ZamPop 7 years ago  

  # Rux: Suntem bogaţi, dar, nu ne ştim valorifica bogăţia. Titlul imnului naţional este foarte bine ales: Deşteaptă-te, Române!”. Fă ceva pentru ţara, mai mult decât să culegi căpşunile altora. Dacă am plivi, frăguţele noastre sunt mai aromate! Dar, …
  La Mulţi Ani, Române!

 5. tetris 7 years ago  

  La multi ani!

 6. Rux 7 years ago  

  La multi ani:)!
  Daca romanul s-ar destepta cu adevarat, ar vedea ca tara asta este o minune. Si daca s-ar destepta, ar intelege ca trebuie sa fie mandru de tara sa. Nu conteaza ce spun cei din afara… oricine ar putea fi invidios. Pentru ca suntem bogati.. Avem aproape toate formele de relief intr-un buchetel numit Romania. Avem atatia oameni nemaipomeniti.Si avem si buruieni…normal, cine nu are? Toti au!!!Doar ca am uitat sa avem timp pentru ce conteaza cu adevarat! Pentru noi. Am uitat ca suntem toti responsabili de ce se intampla, nu doar un om. Am uitat ca unde-s multi puterea creste si daca unul recicleaza si inca unul si inca unul.. pana la urma se va schimba ceva in bine. Alergam dupa investitori sa ne vindem tara pe bani putini, ne pacalim cu reclame si testimoniale …. si ne inveninam sufletul ascultandu-i pe unii si altii care ne dispretuiesc. Este drept ca doare cand lumea nu te vede asa cum esti si te pune la un loc cu “buruienile”. Dar asta nu inseamna sa iti pierzi identitatea, sa uiti valorile (ma refer la acel cuvant al carui sens e denaturat in acele “manele” care nu se sunt specifice deloc, noi avem muzica populara, apropo) si sa te transformi in cineva care isi dispretuieste tara si contribuie la distrugerea ei.

  La multi ani:)!

Trackbacks For This Post

 1. La Mulţi Ani, Române! | Stiri Bloggeri Din Romania - 7 years ago

  [...] the rest here: La Mulţi Ani, Române! This entry was posted in Uncategorized and tagged a-patrie-adoptiv, florin, foarte-, gânduri [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line