Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Ce contează? Tot!

December 27, 2011 No Comments

nr. 54, pag. 1

Tocmai când mă pregăteam să mă şi vă delectez cu “ziarul” (aşa se pretind!) 15 minute, am găsit pe fakebuk un chestionar:

Ce’ar trebui sa contina webste-ul “15 minute” pentru a fi mai pe gustul tau?

Speriat de ortografia specială a întrebării, am declinat oferta de a mi se cunoaşte opinia:

Nu risc un răspuns, ca să nu fiu iarăşi taxat ca defăimător, denigrator, … pentru că mi-aţi demonstrat că nu suportaţi o opinie care să nu vă avantajeze. Dar, veţi afla foarte curând “admiraţia” mea pentru “publicaţia” voastră!

Pentru că, am constatat – răsfoind “săptămânalul gratuit de informare nr.54“, cel ce acoperă perioada 23 dec. 2011 – 6 ian. 2012 (deci, ar veni, cam un număr dublu!) că “tot ce contează“! – este mulgerea bugetelor primăriilor, în numele gâdilării orgoliilor primarilor!

nr. 54, pag. 8 - 9

Să vedem:

- nu pot vorbi despre “calitatea imprimării“, pentru că este … jalnică. E foarte clar că e criză, ce mai!;

- imaginile sunt “prelucrate” de cel mai … începător dintre ucenici: ca să încapă în pagină, unii – cotizatori, din imagini – sunt lăţiţi, alţii, dimpotrivă! probabil, s-a mizat pe latura distractivă a cititorilor, care, între două sarmale, au mai gustat şi din sucurile de fructe … fierte de două ori, ca să moară microbii!

nr. 54, pag. 16

pag. 1: masajele către cetăţeni ale primarilor de municipii;

pag. 8 + 9: masajele către cetăţeni ale primarilor din patru comune;

pag. 16: masajele către supuşi ale şăfilor de la CAA şi SLCIAS

deci, 4 pagini umplute cu ce s-a putut scurge de la 8 gestionari de fonduri publice!

A propos, către cetăţeni, şăful de la CAA a supralicitat, pe teren: exact în amiaza mare, astăzi, când lumea forfotea prin piaţă, s-a găsit nevoie mare să cureţe canalul, blocând trecerea şi, mai ales, ca bonus!, împrăştiind – peste fraierii plătitori de dări – miasmele … cu care ne-am obişnuit de la gurile de canal de pe zona, cu dale sparte, de vis-a-vis de hotel!

În rest, “ziarul” abundă de informaţii extrem de necesare cetăţenilor din zona de adresabilitate: comunicate politice (pag. 4), despre o expoziţie de la Cluj (Napoca, omis) (pag. 6), valoroasa informaţie “România nu este expusă la criză” (aia pe care o cărăm în cârcă de vreo doi anişori) – sub semnătura unui acad. dr. dipl. ing. econ. expert în economia interplanetară (pag. 7), folclor şi tradiţii (pag. 5 şi 11), magistrala soluţionare a unei alte păruieli, pardon: probleme politice (foarte probabil, un articol plătit de cel ale cărui opinii sunt subliniate de aserţiunea finală: “într-un sondaj realizat de www.ziar15minute.net, (n.n.: prin departamentul specializat în cultura culturală a culturismului, din cinci repondenţi, trei or au zâs “ba”!) … are peste 40 de procente … ” – asta costă, dom’le!, pag. 10). Părerea că articolul de la pag. 10 este plătit cu multă … unsoare, o argumentez cu articolul de la pag. 12, semnat de însuşi redactorul şăf al “ziarului”, care, face o “analiză profundă, adâncă şi detaliată” a … ce a spus ăla în pag. 10!

Pe pag. 12 şi 13, mai sosesc banii de la primăria Moldoveneşti şi un supliment, în numele viceilor de la municipii.

La pag. 14, avem o surpriză-surpriză: un anunţ care ne invită la un concert, ce se va desfăşura … cândva. Este treaba cititorilor să afle data şi ora de desfăşurare. Ei, marii jurnalişti profesionişti, v-au informat!

Pag. 15 este plină cu “Tradiţii şi superstiţii pentru Revelion şi Anul Nou”.

Mai este şi pag. 2 cu trei informaţii scrise cu caractere bloduite şi inutil de  mari şi, …

poiezia lu' Ghiuriţă Ascroafe

crème de la crème, pagina a treia!, unde, zace o bomb(oan)ă publicistică:

sub titlul “Poezia Crăciunului” de OVIDIU BUCUR, apare, în premieră mondială, chiar interparlamentară!, o poezie … furată.

Din informaţiile ce mi-au parvenit de la Acadermie, poezia a fost căpiată din caietul de şcoală a lu’ Ghiuriţă Ascroafei din cartierul de rudari Muciidindeal a satului Bârnanchetrită de pe Valea Gheogârţului din Moldova, caietul în care, păstorul de vaci păştea şi oi negre pe imaşuri albe. În felul acesta, ovidiu bucur (scuze: am uitat să capitalizez! de-aia nu am succesuiri financiare! şi nu port cămăşi fine!) se ridică la genunchiul broaştei la Mihai Şolohov cu Donul liniştit!

Cu ce susţin afirmaţia mea? Cu puzderia de versuri care-ncep cu străvechiul neologism de sorg inte daco-gotică “Căci“! Una la mână.

Doi, trei, patru, … nu mă-ncumet să despic versu-n patru, pentru că (n-)am atâta şcoală, cât are tot cătunul, plus autodeclaratul poet, la un loc. Dar …

“Salut! Ovidiu…te-am rugat sa recitesti inainte de a posta…sper,iar,sa nu te superi pe mine! Faptul ca detectez cate o greseala ar trebui sa te bucure,inseamna ca citesc cu atentie ce scrii!” - acest citat sugerează că nu sunt eu chiar răul răilor şi mai văd şi alţii calităţile jurnalistului profesionist scriitor al “ziarului” 15 minute. Rugămintea este adresată unui “redactor şef”!!! Rezultă că este un “obicei al casei” să se supere, dacă-i sesizezi vreo greşeală. Chiar aşa, vii, tu, să-i arăţi, unui jurnalist profesionist, ditamai redactor şef de “ziar”, că ar fi greşit. Partidu’ şi Şăfu’ nu greşeşte, bă, dom’le!

Atunci, să fie, numele publicaţiei, o mărturie a timpului în care … se dă gata?! De către redacţie, pentru că, cititorului, timpul necesar “citirii” îi este mult mai scurt!

Ca să nu spuneţi că am ceva cu ei, vă ofer, pour la bonne bouche, încă un citat, din ediţia online a magistralei opere numită, vai, atât de modest, 15 minute:

In ciuda nemultumirilor cetatenilor … Compania de Apa Aries … a demarat un amplu proiect de cercetare si verificare a potentialelor surse de apa … Aşa le trebuie cetăţenilor! Să le facă CAA în ciudă!

- – -

N.B.: Această postare este pamflet, pe-acolo pe unde nu este scrisă serios. Este dreptul şi obligaţia Măriei Sale Cetitoriu, să discearnă că care parte de care feliu iaste! Dixit!

Ovidiule, nu trimit factura pentru că reclama ce ţi-am făcut-o, ca pretenar, ca coleg de breaslă jurnalistică (ştiu că expresia asta te va durea până-n măduva oaselor tale goale!, dar, nu găsesc alta acum!), ca concetăţean, este gratuită! Eventual, accept un mic şi şoptit … mulţumesc! Dar, nu te obosi!

Update: am deschis fakebuk şi era să leşin! în mărinimia lui, redactorul şăf de 15 minute îmi lăsase un coment:

Stimate coleg [:)] faptul ca ai postat acel articol “Ce conteaza? TOT!” pe blogul dumneavoastra, nu ne deranjeaza chiar deloc. Va uram Sarbatori cat mai fericite si cat mai pline de bucurii. Cu drag, Ovidiu Bucur

Înainte de a leşina, am răspuns: E-te-te!? Acum, am (re)devenit “stimate coleg”?! ptui, să nu te deochi! şi, dacă te-ar fi deranjat, ar fi avut vreo importanţă? pentru cine? mulţumesc pentru urări şi ţi le întorc întreit!!! Ovidiule, cel mai mult îl stimez pe cel care mă critică, argumentat, pentru că este cel care vrea să mă ajute să fac mai bine treaba! Dacă ai minte, reciteşte de câteva ori articolul meu şi … sigur vei găsi ceva soluţii ca să faci mai bine … 16 minute!!!

Ce m-au distrat, întotdeauna caporalii făcuţi la apelul de seară! urmăriţi cuvintele subliniate de mine din textul lui: “ai postat”, apoi, “blogul dumneavoastră”! Păi, bă, dom’le, alternanţa asta se traduce, în termeni tehnici, cam aşa: “zup, cu mucii-n fasole”!

Hotărăşte-te: ori îs TU, ori îs DUMNEAVOASTRĂ! Dacă-mi zici “mă, Zamfire” e OK! Dacă-mi zici “Dumneavoastră” – mă deranjează, dar – e OK! Dacă mă iei, când cu singular, când cu plural, dovedeşti, ori că nu ai habar de maniere, ori că … faci mişto de mine!? Ca să nu mă îndoiesc de ultima variantă, ai trântit şi acel “cu drag”. Să fim serioşi, că, mari, unii – suntem, alţii – măcar! – ne pretindem! Oricine ştie că “funcţia doboară … educaţia“!

La final, cu speranţa că cei de la “ziar” nu vor citi, numai pentru cititorii blogului meu, dezvălui un mic secret jurnalistic: ar fi trebuit să-i deranjeze foaaaaarte tare critica mea, ar fi trebuit să analizeze textul cuvânt cu cuvânt şi să modifice … prea mult din felul în care arată publicaţia (zău, îmi vine greu să-i zic ziar!). Dar, sunt sigur că nu o vor face, sub considerentul enunţat de Cîniparu, când i-am criticat “Realitatea”, condusă de marele profesionistul onestul obiectivul şi valorosul jeluţu: nu pot da deoparte echipa, chiar dacă ai foarte multă dreptate în ce ai spus în analiza ta. “Realitatea” a mai rezistat câteva săptămâni, apoi, echipa – în frunte cu omul de bază! – a plecat in corpore, lăsându-l, pe cel care avusese încredere în ei, cu buzele drâmboiate! Gestul face parte din tehnicile care aduc succes financiar, ca să te poţi autointitula: jurnalist profesionist!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Viata ca o gluma

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line