Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Codul bunelor manele

December 29, 2011 3 Comments

Vă amintiţi că un “cititor” revoltat În cazul în care sunt domnişoare că nu poate spune că nu am dreptate în cele scrise şi filmate, m-a îndrumat că citesc Codul bunelor manele?!

Este tipic românesc actual să-ţi impui tâmpenia sub numele de lege, de normă, de ordin, măcar. Fără să ai habar de adevăratele legi sau norme de comportament, măcar. Dincolo de aceasta, a replica, atrăgând atenţia asupra mitocăniei comportamentului descris anterior, devine “crimă” şi este imediat corectată cu ridicare a mâinii şi … călcarea articolelor din Codul penal (concret: lovire şi alte violenţe – art. 180 alin.1,2 Cod penal; ameninţare – art. 193 Cod penal; distrugere – art. 217 al.1 Cod penal, cu aplicarea art. 33 lit.”a” şi art. 40 Cod penal; explicaţie pentru uzul celor îmbrăcaţi în haine de poliţist! vezi: Serial poliţist: episodul cel mai nou). Totul, culmea!, în numele „bunului simţ”, a „manierelor”, a „dreptăţii”, a “legalităţii”!

Un exemplu minor, banal, din păcate: la bibliotecă, la BiblioNIET am fost admonestat, pentru faptul că, atunci când merg între computer şi toaletă, trag din drumul meu, scaunul „uitat” (de fapt, lăsat, din lipsă de educaţie!) în mijlocul îngustei zone de trecere. Toar’şa este revoltată, nu de faptul că eu trebuie să ocolesc scaunul respectiv sau să-l mişc din locul unde stătuse sub augustul funduleţ de bugetivoră în serviciul comunităţii, ci, de faptul că ea trebuie să se obosească să şi-l aducă în poziţia în care îi era comod să stea! Aş fi avut loc şi să mă frec de perete pe lângă scaun şi să … sar peste el. Aşa cum îmi atrag “oprobiul” nesimţiţilor care vorbesc la mobil, ca şi cum ar fi la cafebar. În timp ce fetele, plătite să supravegheze şi coordoneze activitatea din sală – ca să nu trebuiască eu să fac observaţii acestora -, tăifăsuiesc dincolo, mai tare decât telefoniştii. Aş putea (trans)scrie o culegere de nuvele, numai din ce aud, prin căşti, de la ele.

Nu ştiţi ce e aia „bibliotecă”? Este un serviciu, aflat la dispoziţia Cetăţeanului, zilnic, de la 7,30 la 19,30, cu excepţia zilelor în care fetele participă la şedinţe sau alte activităţi la primărie, a zilelor de ajun de sărbătoare, a zilelor în care … nu au chef de orar integral. Evident, fără a afişa aceste „îmbunătăţiri” ale programului pe uşa de la intrare. Pur şi simplu, mergi la biblioteca publică şi constaţi, la ora 12 sau la 16 sau la 18,30, după cum îţi este (ne)norocul, că  e privată. Adică, uşa este închisă, ca la … privată!

Partea proastă este că utilizatorii bibliotecii se jenează să pretindă un serviciu corect şi complet. La care au dreptul prin donaţia lui Bill şi impozitele plătite de ei-înşişi. Înghit şi mă felicită, după ce iau perdaful. Dar, româneşte, nu se bucură că „de gura mea” (spurcată, zic unii), vor avea un serviciu mai bun la dispoziţie, ci, pentru că „le-am zis-o”!

Şansele de îndreptare sunt cvasi inexistente. Mesajul meu adresat şefei de la biblioteca judeţeană (o fi şi aia tot “bibliotecară responsabilă”?!) nu a primit nici un răspuns. Aşa cum nici cele adresate poliţiei loyale primarului (după derapajele de la acelaş Cod penal!, menţionat mai sus; vezi: Curat murdar, coane tudorică) nu au fost onorate, nici măcar cu un răspuns formal de genul „cele scrise nu se confirmă”. Pentru că nu vrem!

Am fost de râsul Europei că „mămăliga nu explodează”. Acum, nici măcar nu mai râd de noi. Ne dispreţuiesc, pur şi simplu. Nu ştim, de ce, oare?! Cred că din cauza basmelor ce „emană” (cuvânt des utilizat de revoluţionarianul Iliescu!) din poporul nostru.

Să vă povestesc un basm, apoi, vă las să mergeţi la culcare. Pe-o ureche!

Se zice că la curtea lui Oranj Împărat, fiul acestuia, Orănjel Prinţ, ar fi făcut o schiţă unde arăta cam cum i se pare lui că ar trebui să arate un centru de „oraş european”. Taică-su, a mobilizat o armată întreagă de dregători, care au mobilizat mai multe armate de supuşi, precum şi visteria împărăţiei, ca să feştelească un centru nemaivăzut nicăieri oraşului respectiv într-un hal … portocaliu. Supuşii, conduşi de dregători unşi (cu toate alifiile de jmecheri!), au făcut pe dracu-n patru şi zbici din rahat, dar, au terminat “la timp” o caricatură de „centru”, pe unde maşinile se chinuiesc şi să stea, darmite să meargă, unde pietonii se împiedică de dalele, ori puse aiurea, ca ţestele de capre din povestea lui Păcală!, ori crăpate … din cauza porumbeilor care mişună toată ziua pe ele ori a vrăbiuţelor care ţopăie. Stâlpii de iluminat, cei care nu au fost doborâţi încă de vântul 4×4, sunt aliniaţi ca urma de pişat al boului pe uliţa modernizată. Se povesteşte, din bătrâni, că, după ce s-a gătat „minunea” de centru, după ce a venit o turmă de dregători ca să taie tenia, adică, panglica, Oranj Împărat i-a pus pe cei de sub el să întocmească papirusuri justificative, care să rămână, pe vecie, cu semnături de vel-arhitecţi, ca dovadă că … mizerabila treabă e bună. Ei, nepoţii moşului, după ce a sugrumat afacerile din centru, ba cu limită de două tone, ba cu orar de aprovizionare (nici una dintre reguli nu se mai aplică!), după ce s-au terminat de tocat banii şi tocătura s-a acoperit cu poşuşuri, s-a răzgândit Oranj Împărat şi şi-a jurat în barbă (chiar dacă are numai mustaţă!)la anu’ o să facă un centru mai mare, mai frumos, cu circulaţie maşinală în ambele sensuri, fără asemănare în … tratatele de arhitectură. Adică, se vor săpa, distruge, schimba şi înlocui, se vor toca alte parale, se va face praf tot ce s-a pus în operă în vara ce s-a scurs cu mult praf. Că, tocmai a dat şfară-n ţară că va mări birurile.

Morala: acum, înţelegeţi de ce s-au pus dale de proastă calitate, dar, sfinţite, de la firma de lângă mănăstire şi de ce nu este nici o problemă că put gurile de canal ca haznalele (în basme, haznalele depozitau tezaurul împărăţiei!)?! Cât este adevăr şi cât este pur basm, din basmul de mai sus, vom afla în următoarea … guvernare. De va fi galbenă ori roşie.

Ş-am încălecat pe-o curmătură şi v-am spus un basm de adormit fraierii.

Noapte bună, ale(r)gători contribuabili!

Dacă v-am plictisit cu chestii locale, citţi lista de mai jos, ca să vedeţi că nu suntem decât parte din ce se-ntâmplă în toată ţara:

http://stiri.rol.ro/principalele-evenimente-din-lume-in-2011-759106.html

http://stiri.rol.ro/limita-de-la-care-bautul-la-volan-devine-infractiune-scade-la-0-5-grame-de-alcool-in-sange-759116.html şi tot pentru şoferi:

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/221840/atentie-cum-vorbiti-cu-politistul-s-ar-putea-sa-va-inregistreze.html

http://www.evz.ro/detalii/stiri/isteria-pastilelor-pentru-tiroida-de-ce-se-epuizeaza-stocurile-959489.html

http://stiri.rol.ro/zeci-de-cadavre-de-caprioare-au-fost-gasite-pe-un-camp-din-judetul-arad-759107.html

http://stiri.rol.ro/sapte-rapitori-care-au-luat-ostatici-la-xinjiang-ucisi-in-china-759098.html

http://stiri.rol.ro/traian-basescu-va-participa-la-rachitele-la-funeraliile-lui-ioan-boc-759100.html - mâine vom afla că băse şi miniştri au fost în timpul lor liber, s-au deplasat cu trotineta lor personală şi nu au închis guvernul  ca pe o bibliotecă!

Ca-n basme!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Viata ca o gluma

3 Comments → “Codul bunelor manele”

 1. ZamPop 7 years ago  

  # Daurel: Păstrează vopseaua: nu ea este vinovată!

 2. Daurel 7 years ago  

  Am inteles: asteptam urmatoarea guvernare.
  Io zic sa pastram vopseaua…

Trackbacks For This Post

 1. Codul bunelor manele | Stiri Bloggeri Din Romania - 7 years ago

  [...] more: Codul bunelor manele This entry was posted in Uncategorized and tagged arieş, bancorex, cele-scrise, deontologie, [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line