Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Dragă Ucenicule (n)

January 4, 2012 7 Comments

Nu mai ştiu a câta postare din serie ar fi aceasta. De fapt, nici nu contează. Important este că nu te-am uitat şi îţi scriu din nou. Tot nişte recomandări pentru a-ţi face blogul mai frumos, mai interesant, mai atractiv.

Emoticon împrumutat

În primul rând, te felicit, Ucenica mea cu nume de floare, pentru cea de-a o suta postare pe blog! Nu ţi-ai îndeplinit mult prea îndrăzneţele teluri de la început, dar, a ieşit un blog interesant, citit, comentat, apreciat. În fond, acesta este scopul unui blog: să placă cititorilor!

Principala recomandare, ce ţi-o fac la început de an, Dragă Ucenicule, este să te împaci cu Gramatica şi cu Ortografia. Apoi, şi cu tehnoredactarea textului. Dacă prima parte a recomandării ţine, numai, de tine, pentru cea de-a doua, îţi dau câteva sfaturi:

Titlul postării – trebuie să fie scurt, dar, incitant. Un titlu lung face ca şi linkul să fie lung. Tot ce-i lung, înglobează mai multe şanse de a fi … greşit la transcriere. Omul modern nu are timp să verifice şi să corecteze ce a greşit şi va renunţa să-ţi acceseze postarea. Eşti primul care pierde. Un cititor. Titlul trebuie să-l facă curios, să se-ntrebe: ce a vrut să spună bloggerul şi să acceseze pagina respectivă pentru edificare. Titlurile kilometrice, gen: “Vă povestesc cum s-au inventat spaghetele prin umplerea  găurii macaroanelor cu aluat proaspăt“, stârnesc, mai degrabă, râsul, nicidecum, curiozitatea! Mult mai incitant ar fi, în acest caz, un titlu scurt, gen: “Ţevi de mâncat“. Cititorul va fi, imediat, intrigat: să văd cum vrea ăsta să mâncăm … ţevi?! şi va vrea să citească!
Articolul trebuie scris într-un ritm alert. Mai trebuie să conţină şi ceva substanţă, ceva ce să rămână în mintea cititorului, după ce a plecat de pe blogul tău. Evită postările copiate, transcrise, iar, dacă, totuşi, consideri necesar să faci aşa ceva, adaugă opinia ta, consideraţii pe marginea temei în cauză, adaptări la situaţia locală sau la timpul actual.
Împarte textul în paragrafe logice, eventual, cu subtitluri. Uşurezi cititul şi orientarea cititorului în text. Şapoul (un paragraf iniţial, unde scrii o scurtă „justificare”, iniţiindu-l pe cititor în tema abordată) sau concluzia (finală, evident, unde ajuţi cititorul să înţeleagă, mai bine, ce ai vrut să spui) nu sunt obligatorii, dar, binevenite. Evidenţiază cu italice şi/sau blod cuvintele, frazele mai importante din textul tău.
Pune link-uri spre blogurile cu conţinut asemănător sau care ar aduce o mai largă înţelegere a problemei. Pune link-uri pe cuvintele de specialitate restrânsă, pentru a ajuta cititorul să se documenteze. Pune link-uri pe orice citat sau imagine, preluate, înspre sursă. Este foarte important ca să setezi ca link-urile să deschidă alte pagini de pe web, într-o altă fereastră, pentru a nu obliga cititorul să revină cu back la postarea ta. Nu e sigur că va reveni! N.B.: Imaginea cu emoticonul împrumutat o găsiţi la diversediversificate.
Imaginile – vorbesc mai mult decât cuvintele scrise. Încearcă să contribui cu imagini proprii. Nu este foarte important să excelezi în tehnica fotografierii, dar, este foarte importantă originalitatea. Prelucrează imaginile. Există siteuri care îţi oferă editarea, gratuită şi online, a imaginilor. Cel mai important este să le micşorezi (latura cea mai mare să nu depăşească 800 de pixeli) pentru că, astfel, imaginea de peste 3 MB va avea sub 300 de kB. Nu-ţi umpli spaţiul alocat blogului şi, cel mai important, la vizitare, blogul tău şi imaginea în cauză se vor încărca mai rapid. Operaţia nu scade calitatea imaginii, la vizualizare. Dar, cel care o va prelua nu o va mai putea edita cu uşurinţă … spre a şi-o însuşi.
Filmuleţele (clipurile, cum se numesc pe romamericăneşte!) – vin să adauge şi mai multă autenticitate postării tale. Astăzi, poţi realiza filmuleţe cu aparatul foto digital şi, chiar, cu telefoane mobile. Descarcă-le şi uploadează-le pe youtube. Cu codul obţinut de-acolo, le inserezi în postarea de pe blogul tău.
Watermark-ul – este aplicarea unui însemn personal pe imagine sau filmuleţ, pentru a evita furtul, ce practică, cu neruşinare – numită, culmea!, profesionalism jurnalistic!, – pe internet.
Preluările – Nu este grav, uneori, este chiar meritoriu!, să preiei de la alţii. Texte – cuvinte, expresii, paragrafe, imagini sau filmuleţe. Dar … nu te „jena” să menţionezi sursa. Onorezi munca respectivului şi îţi onorezi, în acelaşi timp, şi blazonul. Astăzi, este uşor să depistezi de unde s-a copiat şi cititorul serios te va desconsidera, va renunţa să mai vină pe blogul “hoţomanului”.
Comentariile ce le faci pe alte bloguri să fie pertinente, la obiect. Nu sunt apreciate cele de complezanţă, gen: “frumos”, “bine scris” sau “îmi place“. Precizează, de ce îţi place, de ce crezi că e bine scris, eventual, adaugă ce ţi se pare nu tocmai bine, argumentat, în aşa fel încât comentariul tău să fie util celui care îşi pierde vremea citindu-l. Nu uita să treci adresa ta de e-mail (care nu va apărea public, dar, va fi utilă titulariului ca să converseze cu tine) şi, mai ales!”, adresa blogului tău. Vei da, astfel, posibilitatea, tuturor, să-ţi cunoască blogul. Te promovezi, devii cunoscut, te integrezi în masa bloggerilor.
ZeList-ul nu este un top al valorii blogului, dar, este foaret util în situarea ta, undeva, în aceeaşi masă de bloggeri din România. Nu este obligatoriu să te înscrii, dar, este foarte util pentru ca blogul tău să nu fie, doar, un turn de fildeş, unde, tu scrii şi, tot, tu citeşti!

Dragă Ucenicule, despre oricare din aspectele de mai sus, aştept să mă contactezi ca să detaliez explicaţiile.

Să bloguim sănătoşi, ucenici sau, pretinşi, maeştri!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Blogoreala

7 Comments → “Dragă Ucenicule (n)”

 1. ZamPop 7 years ago  

  # patzanie9: Evident că astfel de sfaturi nu se pot da fără a avea în cârcă nişte ani de lucru efectiv în domeniu. Mă bucur că sfaturile mele te-au ajutat, fără a fi rubicond, să treci Rubiconul. Contează pe sprijinul meu!

 2. patzanie9 7 years ago  

  Recunosc, postul asta m-a cucerit si chiar m-a determinat sa o pornesc si eu la drum….si asa am pornit. Foarte la subiect sfaturile….si cred ca au luat si ceva ani pana au fost formulate pe baza experientei.

 3. ZamPop 7 years ago  

  # Mariana: Asa cum am precizat la finalul postării: oricând și pentru oricine, stau la dispoziție cu alte detalii sau lămuriri.

 4. ZamPop 7 years ago  

  # SoriN: Multumesc, dar, un salut prietenesc, cald, din inima ar fi si mai bine primit!

 5. Mariana 7 years ago  

  Daca m-as apuca de blog nu as avea nevoie decat de sfaturile ce le-ai scris in serialul acesta. Ma mai gandesc.

 6. SoriN 7 years ago  

  Mă înclin cu respect şi nu din complezenţă !

  Salutări şi un An Nou mai bun !

Trackbacks For This Post

 1. Dragă Ucenicule (n) | Stiri Bloggeri Din Romania - 7 years ago

  [...] here: Dragă Ucenicule (n) This entry was posted in Uncategorized and tagged atac, caine, cariera, curiozitate, eveniment, [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line