Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Parfum de cafea rememorată

February 26, 2012 11 Comments

Este foarte la modă să deschizi, pe blog, o temă şi să acumulezi link-uri spre blogurile unde se scrie „la temă”. Chiar dacă, de multe ori, … pe-alături, aşa cum la rubrica Poşta redacţiei de la Rebus, astfel de reuşite se încadrau la: “tragere (de păr!) la temă “!
Mirela Parfumul poveștii parfumate
CARMEN Parfumul povestilor parfumate
Florentina Povestea povestii parfumate
Daurel Parfumul modelelor de viata
Lili Parfum de poveste
Doru Punerea genunchiului in pietre
Vanessa Poveste Parfumata
Sara Parfumul povestii parfumate
Lolita Povestea povestilor parfumate la multi ani
Dictatura justiției Parfumul povestii parfumate
Aurora Povestea poveştilor parfumate

Citiţi şi voi şi vedeţi dacă, nu cumva, am dreptate în afirmaţia de mai sus. Dar, moda-i modă şi trebuie (sic!) să mă încadrez şi eu. Cu o postare … trasă la temă, evident! Vă voi povesti despre cafelele cu care mă delectam prin anii teenager-iatului meu. Primul! Deşi, îmi plăcea foarte mult cafeaua lui Prevert, foloseam alte reţete:

Parfum de cafea rememorată

Clasa a XI-a era pe terminate. Un grup de şmecheri, am constituit “colectivul redacţional al ziarului clasei Tort de fire“, pentru că revista (oficială) a LMV-ului se numea Fire de tort! Dar, acolo se publica numai cu aprobarea profilor şi, cu drastica supervizare a partidului. Am scos trei numere, apoi, a venit vacanţa şi, la începutul clasei a XII-a, în faza terminală … a liceului, am devenit mai serioşi, mai preocupaţi de alte orizonturi. Ne întâlneam, la mine acasă, în camera mea, concepeam ediţia, apoi, unul dicta şi ceilalţi 3 – 4 mai scriam un exemplar. Evident, trebuia să ne stimulăm şi răsplătim … munca! Cu o cafea, preparată de subsemnatul.

Cafeaua parfumată era un nes. Puneam în ceaşcă două linguriţe de nes şi una de zahăr, plus câteva picături de apă (savant dozată, pentru că, altfel, ratam efectul de spumă!). Frecam – cu linguriţa cu coadă lungă şi cu nădejde – amestecul, până se forma o cremă albă. Apoi, greşeala fatală: în loc să completăm, în ceaşcă, cu apă, turnam … coniac Zarea (marcă de prestigiu, în epocă!). Efectul era dublu: cafeaua ne revigora şi ne sporea energia adolescentină, iar, coniacul aduce un spor de veselie pe feţele jurnaliştilor-multiplicatori, a truditorilor pentru a asigura apariţia săptămânală a ziarului clasei! După mai mulţi ani, mama mi-a mărtusit că ştia exact ce făceam în clandestinitatea camerei: dampful de coniac şi fumul de ţigară persistau, în ciuda aerisirii forţate ce o efectuam la … încheierea ediţiei!

Frape a la Zamfir era o altă reţetă pe care o inventasem. Într-un pahar sondă puneam tot două linguriţe de nes şi una de zahăr, plus, una de rom, apoi, adăugam apă minerală. Încet, ca să dau timp spumei abundente să se formeze şi să se liniştească. Adăugam şi două cubuleţe de gheaţă, furnizate de Fram, bătrânul frigider. La final, presăram nes şi nucşoară. Înfigeam un pai şi … trai, neicuşorule! Un barman de la un bar din Eforie Sud (prin ’77), după ce mi-a preparat o cafea, conform preţioaselor indicaţii de mai sus, m-a întrebat “cum se numeşte reţeta” şi i-am răspuns: “Cafea după gustul meu“.  Mi-a cerut permisiunea să … nu uite reţeta şi să o folosească. Desigur, mărinimos, am acceptat, fără nici o altă plată, decât că … în fiecare zi îmi oferea o astfel de cafea. Ca să mă conving că a memorat bine reţeta!

Kaiser melange este o reţetă pe care am găsit-o pe borcanele de nes provenit din Austria (în deceniul VIII al secolului trecut, vienezele cumpărau, la orele dimineţii, roşii proaspete, de la Arad, culese în noaptea precedentă! şi balanţa comercială se echilibra şi cu nes! acum, arădencele cumpără roşii stătute din Turcia!). Se punea într-un shaker: două linguriţe de nes şi una de zahăr, un gălbenuş de ou şi o lingură de coniac, plus doi decilitri de apă. Se scutura bine, se turna într-un pahar sondă, se adăuga paiul de rigoare, …

Şi, iarăşi, viaţa era frumoasă!

Am terminat cafeaua frecată, am terminat şi tutunul din căuşul pipei, … plec, la celălalt job: să dau de mâncare la mâţe!

, , , , , , , , , Gânduri Zamfiriene

11 Comments → “Parfum de cafea rememorată”

 1. ZamPop 7 years ago  

  # Aurora Georgescu: Te-nşeli amarnic, Doamnă! Tocmai că acum grijile sunt numai dintre acelea care pot fi trecute cu vederea. Atunci, era foarte grav faptul că ne-a dat extemporal, acum, nu e grav că am trecut a treia iarnă fără căldură. Sunt sigur că vei culege lauri, cu cafelele preparate după reţetele mele.

 2. Aurora Georgescu 7 years ago  

  Remarc umorul savuros şi totuşi fremătând de nostalgia vremurilor în care grijile erau numai dintre acelea care pot fi trecute cu vedere Ai oferit o lectură plăcută şi reconfortantă ca o cafea bună, după o zi istovitoare!Se cuvine să îţi mulţumesc.Reţetele le voi nota pentru când voi avea oaspeţi tineri şi am să le spun categoric şi povestea acestor reţete.

 3. ZamPop 7 years ago  

  # pandhoraa: Pe Prevert l-am descoperit prin clasa a X-a, la cercul de franceză. Petit dejeuner m-a şocat ca şi poezia Demain, dès l’aube, scrisă de Hugo la aflarea veştii morţii fiicei sale. În ambele poezii, optimismul, plăcerea de viaţă, iubirea, din prima parte a poemului, se face ţăndări, brutal, la final.

 4. pandhora 7 years ago  

  parfumate amintiri…

  si eu am lacrimat putin cand am citit (candva) Cafeaua de dimineata a lui Prevert…

 5. ZamPop 7 years ago  

  # lili3d: Nu este vorba de cafea cu coniac, ci, de aromatizarea cafelei cu o lingură de coniac. Este foarte plăcută. La fel, şi romul potenţează aroma unei cafele. Evident, totul porneşte de la cafea de calitate şi de la o fină completare a jocului senzaţiilor, care trebuie să fie plurivalent, să atingă privirea, mirosul, gustul şi … imaginaţia personală. Ai reţetele descrise. Încearcă! S-ar putea ca una să-ţi placă!
  Excepţie: cafeaua “revigorantă” pentru jurnaliştii de ocazie! Nu aveam red bull pe-atunci şi jucam noi acest rol! Am fost într-o clasă de elită şi mai făceam şi trăznăi, de bubuia LMV-ul, dar, aveam şansa spatelui asigurat şi eram pedepsiţi simbolic. Spatele ne era asigurat, pe de-o parte, de părinţi pezzo grosso, pe de-altă parte, eram cei mai buni la învăţătură din liceu. Noi am fost şi cei care l-am primit pe Nichita Stănescu în mod festiv, dar, şi cei care alergam prin curte cu morişti de hârtie în mână (în clasa a XII-a, toţi aveam peste 18 ani, deja!).

 6. lili3d 7 years ago  

  N-am băut niciodată cafea cu coniac. E bună?
  La mulţi ani poveştii!

Trackbacks For This Post

 1. Vechi scăpărări (260212) | Amintiri din filumenie - 7 years ago

  [...] ca “războinicul luminii” făcând Paşi în zăpadă pentru că Am pierdut avionul cu Parfum de cafea rememorată, cu tot Parfumul povestilor parfumate din Povestea Povestii Parfumate a Punerii genunchiului în [...]

 2. Alt joc cu poze – 26.02.12 « Florina Lupa Curaru - 7 years ago

  [...] ca “războinicul luminii” făcând Paşi în zăpadă pentru că Am pierdut avionul cu Parfum de cafea rememorată, cu tot Parfumul povestilor parfumate din Povestea Povestii Parfumate a Punerii genunchiului în [...]

 3. Pe chibrituri: Capra neagră « Blog de Filumenistă - 7 years ago

  [...] ca “războinicul luminii” făcând Paşi în zăpadă pentru că Am pierdut avionul cu Parfum de cafea rememorată, cu tot Parfumul povestilor parfumate din Povestea Povestii Parfumate a Punerii genunchiului în [...]

 4. Parfum de poveste | innerspacejournal - 7 years ago

  [...] Pop http://zamfirpop.com/blog/2012/02/26/parfum-de-cafea-rememorata/ Rate this: Share this:TwitterFacebookEmailLinkedInMai multStumbleUponPrintDiggRedditLike [...]

 5. Parfum de cafea rememorată | Stiri Bloggeri Din Romania - 7 years ago

  [...] the rest here: Parfum de cafea rememorată This entry was posted in Uncategorized and tagged acumulezi-link-uri, gânduri zamfiriene, [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line