Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Week-end lung la mănăstire

June 8, 2012 3 Comments

Întors de la Mănăstirea Măgina, să vă povestesc, pe scurt, cum a petrecut aceste patru zile:

Sâmbătă a fost o zi în care am dat o raită primprejur, salutând dealurile şi acăţii de pe vale, savurând frăguţele, dar, şi admirând grădina de verdeţuri a obştii mănăstireşti, tăifăsuind cu Părintele Serafim, egumenul şi cu Părintele Cleopa, care are şi preţioasa funcţie de … bucătar. Prin grija celor doi, am avut parte de un sejur liniştit în colţul de Rai pe care îl reprezintă multiseculara mănăstire a Măginei.

Am găsit şi lucruri schimbate. Se sapă şanţul pentru introducerea cablului electric în subteran, ca să dispară inesteticul stâlp din mijlocul curţii. Din păcate, reclădirea casei vechi, viitorul Muzeu al Icoanei, stagnează. Din motive tehnice şi pecuniare, deopotrivă.

Într-una dintre discuţii, mi-a vorbit despre curăţirea trupului printr-o hrană sănătoasă, cu alimente naturale, tradiţionale pe masa românului. Mi-a arătat, cu nedisimulată mândrie, grădina unde-şi cresc şi de unde-şi iau zarzavaturile necesare hranei, grădină îngrijită, săpată, de ei-înşişi. Egumenul insista pe faptul că folosesc procedeele tradiţionale, neapelând la modernele chimicale, care sporesc şi … intoxică plantele. Rezultatul se vede în farfurii.

Ca să urmez sfatul bun primit, zilele acestea am făcut o cură de … frăguţe! Pe tăpşanul de deasupra mănăstirii, acolo unde am plecat în căutarea semnalului pentru păstrarea relaţiei cu lumea, telefonic şi online, am găsit, nu chiar un strawbery field, ca alţii, mai norocoşi, ci, doar, … un câmp cu frăguţe. Mari, rumene, apetisante, te obligau la tot pasul să te apleci pentru a le onora cu … devorarea!

Album cu câteva din imaginile zilei de sâmbătă.

Duminică a fost sărbătoarea săptămânală a duminecii.

La slujbă venind doar câţiva săteni, Să-l asculte pe Părintele Serafim, să îndeplinească ritualul ce se săvârşeşte, aici, de mai bine de patru secole.

Album cu câteva din imaginile zilei de duminică.

Luni, Mănăstirea Măgina şi-a sărbătorit Hramul “Sfânta Treime”.

Citiți relatarea mai amplă a evenimentului aici. Am avut plăcerea să-l întâlnesc si pe Părintele Ilie, fostul egumen al acestei mănăstiri, timp de vreo șapte ani.

Album cu câteva din imaginile zilei de luni.

Marţi a fost ziua de după furtună.

La figurat, după curtea plină de popor la Hram, dar, şi la propriu, după aversa de noaptea ce a urmat, cu tunete, fulgere, potop şi grindină. Electricienii au fost nevoiţi să intervină ca să facă să curgă, iar, curentul prin sârme.

Am umblat prin sat, să-mi încarc traista cu poveşti din trecut, precum şi acumulatorii, al aparatului de fotografiat şi al laptopului. Apoi, între două reprize de picureli, am urcat dealul pentru zilnica vânare de frăguţe şi semnal pentru online.

Album cu câteva din imaginile zilei de marţi.

Miercuri dimineaţa a revenit vremea bună, dar, tot prin bunăvoinţa părintelui Serafim, am ajuns la Turda.

Notă: mai detaliat despre Sărbătoarea Hramului: De Hram, la Măgina

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Gânduri Zamfiriene

3 Comments → “Week-end lung la mănăstire”

 1. ZamPop 7 years ago  

  # Biblioteca: A fost un sejur odihnitor. Deloc … aventură.

 2. Biblioteca 7 years ago  

  Frumos pe acolo la Mănăstirea Măgina. Am căutat pe la bătrânul Gugăl şi mi-a arătat mai multe imagini.
  Ce pot să zic, frumoasă ”aventură”

Trackbacks For This Post

 1. Week-end lung la mănăstire | Stiri Bloggeri Din Romania - 7 years ago

  [...] link: Week-end lung la mănăstire This entry was posted in Uncategorized and tagged a-petrecut-aceste, cleopa, gânduri zamfiriene, [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line