Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Profesionişti, nuca .. mine!

August 30, 2012 3 Comments

Într-o vreme, se scremea unu’ să-mi scoată ochii, cum că “n-aş fi jurnalist”! Am recunoscut că nu sunt. Sunt NUMAI un om cu ceva cultură generală (nu prea ştie el ce-i aia!), cu ceva experienţă de viaţă (când umblam eu prin lume, el mergea din gară-n … haltă!), … ca să nu mai spun că sunt omul corectitudinii (oricât aş pierde, la mine, albul nu este verde sau … porcotaliu!). În cele din urmă, a înţeles că nu-i sunt concurent – trăim şi lucrăm în lumi paralele!, că nu-i iau … caşul de la gură, că nu-i dau din coate (în burtă, cum i-au dat alţii!) la pita albă a bugetelor, … Nici nu am mai urmărit frecvenţa cu care … seamănă pozele ori filmuleţele realizate şi publicate de mine cu cele postate, ulterior, de el! Dumnezeu să-l ierte!

Nu-s decât un simplu blogger amator, care, scriu. Cum ştiu, când pot, pentru cine vrea să citească. De-aceea, nu mai aprob comentariile nesimţiţilor care, la articolul despre mocăniţă, se referă la … barba mea!

Atunci, unde ni sunt jurnaliştii? Că, visătorii ştim pe unde-s! Zilele acestea m-am împiedicat de realizări jurnalistice … deosebite! Nu-s “de excepţie”. pentru că-s la tot pasul.

Pe un “ziar online“, găsesc:

Curs – Cameraman fotoreporter

un articol de Elena Kovacs

… şi citesc comunicatul … copiat de pe blogul APIS! Deci, ce a scris marea jumăralistă, care îi este contribuţia, ca să justifice acel “de”? A transcris, doar! Nici măcar nu a comentat comunicatul! Dar, a adăugat, încă o dată, şi la final: un articol de Elena Kovacs.

Deci, este jurnalistă profesionistă (conform definiţiei: face bani din jurnalism!), ca Ionel Ignat ori Horea Hudrea ori … ca şi marele, unicul, primul, al doilea şi al treilea şi singurul jurnalist adevărat (… din închipuirea lui), Gelu Florea.

Pe hârtie, e şi mai distractiv! Am, în faţă, un ziar. Nici mai mult, nici mai puţin, decât … “popular”! Atât de popular încât zace pe mese, în teancuri, şi … nu-l bagă nimeni în seamă! De ce l-ar băga, de vreme ce, bănuiesc,  singurul său rol este … să mai justifice nişte bani tocaţi de la buget. Măcar, “Un sfert de oră” … dar, şi el … habar n-am dacă ia, că are cine … să-i toace!

Hai, să ne distrăm, cu ZIARUL POPULAR nr. 24 (74), august 2012, anul IV (deci, jmekeria ţine de patru ani!):

Pe fruntea marelui ziar po-pul-ar (mă tem că am greşit la despărţirea în silabe?!) scrie că

Slow Food Turda, prezentă la Terra Madre Balkans cu dulceaţă de ceapă şi miere de rapiţă Pagina 2

… chiar aşa, dar, … în numărul trecut!

Tot pe prima pagină, în stânga jos, articolul despre transportul în comun este ilustrat cu o imagine de pe vreme bunicii lui D.D. (Dan Diaconescu – bănuiesc!).Un articol foarte bine scris, documentat, din care aflăm că … nu se ştie ce s-a hotărât: se ridică preţul biletului la 2,20 sau 2,70 lei … De când?! … S-a amânat pentru o dată … care se va amâna ulterior!

Iar, pe pagina a doua avem o informaţie preluată: “scrie clujam“. Probabil, un alt ziar de profesionişti!

O veste bună apare pe pagina 4: turdenii de peste 14 ani vor putea vizita Salina gratuit. Vai, de puştime! Ăia au bani, desigur!

Pe pagina 5 apare o veste tristă: “Cheile Turzii şi Cheile Turenilor vor fi puse în valoare pe bani europeni”. NUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!! Dacă se vor pune în valoare ca Salina … Spune-le, Ovidiule, să le lase în pace!

Tot despre fonduri europene se face vorbire şi pa pagina 6, unde aflăm că CAA va accesa alte zeci de milioane de euro ca să implementeze bla-bla-bla şi în localităţile unde s-a implementat pe plan local cu bani de la buget. De la cel naţional, deci, probabil, se vor scoate conductele puse, anul trecut, pe lei şi se vor pune altele, anul viitor, pe euro.

Pe ultima pagină aflăm … ce bine e că Zilele Turzii se vor derula în Parcul Teilor.

Deci, cam aşa se scrie în presa “profesionistă”! Tot cam aşa şi pe pagini web.

Vă rog să mă ajutaţi să dezleg un … mister!

La adresa (URL): http://www.manastireacheileturzii.ro/?page_id=56 Am găsit:

Mănăstirea astăzi
text de Părintele Teofil. Stareţul Mănăstirii Cheile Turzii
Desi trecuse aproape o jumatate de secol, cei care au stiut de existenta si importanta acestei manastiri n-au uitat-o, si în adîncul sufletului lor, voiau sa o vada din nou ridicata, cu turlele spintecînd cerul si sa-i auda dangatul de clopot ce cheama spre împreuna rugare. Asa se face ca în 1997 preotul Vasile Stiopei de la Parohia Oprisani II Turda, ctitor a trei locasuri sfinte în oras, se hotaraste sa refaca vechea manastire de la Cheile Turzii, secondat de doi tineri studenti teologi: Rares Moldovan si Horatiu Borza. …

Mi s-a părut a fi un text cunoscut.  Am căutat şi am găsit că la adresa (URL): http://zamfirpop.wordpress.com/2009/06/30/manastirea-petridului-2/
Am găsit, publicat (în 30.06.2009) de subsemnatul şi precizam sursa textului:

Mănăstirea – astăzi
de părintele Dorin Sas, care a scris un capitol despre mănăstire în lucrarea sa de licenţă
Deşi trecuse aproape o jumătate de secol, cei care au ştiut de existenţa şi importanţa acestei mănăstiri n-au uitat-o, şi în adâncul sufletului lor, voiau să o vadă din nou ridicată, cu turlele spintecând cerul şi să-i audă dangătul de clopot ce cheamă spre împreună rugare. Aşa se face că în 1997 preotul Vasile Ştiopei de la Parohia Oprişani II Turda, ctitor a trei locaşuri sfinte în oraş, se hotărăşte să refacă vechea mănăstire de la Cheile Turzii, secondat de doi tineri studenţi teologi: Rareş Moldovan şi Horaţiu Borza. …

Ce să înţelegem?! Cine a copiat şi şi-a asumat, în mod fals!, paternitatea textului: Părintele Teofil sau Părintele Sas?! Sau … Părintele Sas de la cine a … transcris? Că nu-i prim-ministru să plagieze!

Am încercat să aflu opinia celor doi:

Părintele Sas, mi-a răspuns: “Da, asa e, am acceptat fara rezerve sa-l preia sub semnatura dînsului”.

Părintele Teofil … tace! Probabil, nu are timp de prostii de-astea!

Judecaţi singuri. Poate că s-a schimbat deontologia şi manierele şi bunul simţ, poate că … aşa o fi prin Spania! Habar n-am! Eu m-am plimbat numai între Paris şi Leningrad, numai între Leverkusen şi Osijek. În zona aceasta, un text, o operă, se semnează de autor. Nu este un copil pe care îl naşti sub numele mamei şi-l botezi sub cel al noului tată cu care s-a căsătorit mama!

Să-i lăsăm, pe amândoi, în plata Domnului!Mie, nu mi-a plăcut nici când mi-am găsit imaginile şi filmuleţele prezentate sub altă semnătură.

E-adevărat că … NU am acceptat fara rezerve!

P.S: era păcat să nu vă aduc şi o mostră din textele de pe fakebuk;:

_|_ Muie AMP_|_ Dute u zdreamta pe camp Unde iti ie loku!fa un bine tuturor clUjenilor Pleaaaaacaaaaaaaaa!

Presupun că este vorba despre cultura terenului … de folbal!

, , , , , , , , , , , , , Gânduri Zamfiriene

3 Comments → “Profesionişti, nuca .. mine!”

 1. ZamPop 7 years ago  

  # Cuibus: Eu nu pot fi “vândut” pentru că “nu am preţ”! Şi nu-mi pot păta obrazul pentru că mi s-ar murdări … barba!

 2. Cuibus 7 years ago  

  Respect! Nu va lasati la vandutii din presa de la noi, e bine ca si la noi incet si sigur se cerne piata…jurnalistii super profi vor disparea ca nu stiu decat sa copy-paste de la bloggeri.
  La cat mai multe posturi interesante!

Trackbacks For This Post

 1. Profesionişti, nuca .. mine! | Stiri Bloggeri Din Romania - 7 years ago

  [...] original here: Profesionişti, nuca .. mine! This entry was posted in Uncategorized and tagged -mi-scoat, a-din-gar, ce-i-aia, ceva-cultur, [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line