Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Vinovate victime inocente şi colaterale

September 19, 2012 One Comment

Am fost abordat, ieri, de un tânăr, care, îmi cerea să şterg o poză publicată pentru că are probleme la serviciu. Aşa cum un derbedeu îmi cerea să şterg filmuleţul de pe youtube, ca să creadă lumea că … are obraz!

Nu era momentul cel mai potrivit pentru o discuţie, apoi, lucrurile au evoluat de aşa natură încât nu l-am mai reîntâlnit pe tânăr pentru a obţine detalii. Tot ce am înţeles, din ce-mi spuse, pe fugă, ar fi că, apare, el sau maşina lui, parcată aiurea, în faţa Primăriei. Din Câmpia Turzii.

Hai, să stabilim reperele:

- Primăria este un local PUBLIC! Chiar dacă nervosu’ paznic de-acolo nu ştie, poate fi fotografiată de oricine, oricând.

- strada este un spaţiu public! Deci, chiar dacă nu toţi pooliţiştii ştiu, poate fi fotografiată de oricine, oricând.

- prezenţa oricui în spaţiul public – adică: în afara spaţiului privat! – anulează orice pretenţie de “intimitate”. Vorba pooliţistului crăcănat de ştiinţă: nu ai voie să-l fotografiezi pe cel pe care, Tu – Cetăţeanul, îl plăteşti să păzească parcul şi el se ocupă de … proprii-i nervi sau bâzdâcuri. Deci, după ce îl plăteşti pentru treaba pe care nu o face, mai trebuie să-i suporţi şi hachiţele?! Sub protecţia … Poliţiei!

Conform spuselor unui avocat, mai hâtru în exprimare, dacă sub talpa ta este spaţiu public, poţi să-l fotografiezi pe Vasilică, la el în casă, îmbrăcat în … costumul lui Adam! El, fiind la el în casă, pe proprietatea lui privată, dacă nu vrea să fie fotografiat nud, de pe spaţiul public, are o mulţime de drepturi: să se îmbrace, să închidă fereastra, să-şi facă gard înalt, … Abia, dacă te atingi de gardul proprietăţii lui, pentru a face poza, intervine în discuţie vreun drept real de-al lui.

Dreptul la “intimitate pe spaţiul public” este specific democraţiei originale implementate de tătuca Ilici.

Chiar şi derbedeul care se împulăie în gura mare pe stradă, cerşetorul care te deranjează în mersul tău pe trotuar, nesimţitul care, având obrazul mai gros decât tabla caroseriei, parchează acoperind bordura înclinată pentru a facilita trecerea căruciorului celor cu dizabilităţi, … Toţi ştiu că nu ai voie să-i fotografiezi pentru că le lezezi dreptul la mitocănie, la nerespectare legilor, nici a celor scrise, nici a celor ale bunului simţ,

Revenind la flăcăul a cărui cerere a prilejuit acest text, îmi pare rău pentru el! Nu prea am în intenţie de a face rău cuiva – nici chiar celor care merită cu prisosinţă! – dar, nu este vina mea faptul că, fotografiind un spaţiu public, apari şi tu în posturi jenante, în care nu eu te-am pus.

Intri, automat, la … vinovate victime inocente şi colaterale!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Gânduri Zamfiriene

Trackbacks For This Post

  1. Vinovate victime inocente şi colaterale | Stiri Bloggeri Din Romania - 6 years ago

    [...] the original here: Vinovate victime inocente şi colaterale This entry was posted in Uncategorized and tagged a-momentul-cel, campia turzii, colateral, [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line