Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Existenţa unui român, nu se discută

January 27, 2013 2 Comments

Prin afirmaţiile mele, neconvenţionale – de multe ori, supăr! Pentru că, adevărul, ori opinia neconformă standardelor, deranjează foarte “democratic”!, culmea, tocmai pe cei care tocesc cărămida cu care se bat în piept pentru a-şi afirma … democratismul!

La postarea mea Bietul Dr. Ioan Raţiu nu ştia, am primit un comentariu “foarte supărat” al lui Ioan Gheorghe Ratiu, din Braşov. Ne cunoaştem de la diferite manifestări publice ale familiei Raţiu, la Turda. Iată, ce scrie:

Domnule Zamfir nu luati in deradere. Nu va inteleg pozitia. Sincer m-ati dezamagit. Ati participat de mai multe ori la actiunile organizate de diferiti membri ai familiei noastre. Una la care ati participat in calitate de invitat a fost organizata chiar de catre mine pe 28 Iulie 2011 la sfintirea pisaniei Bisericii Ratestilor si a monumentelor din curtea bisericii.
Daca doriti sa stiti mai multe despre familia noastra va stau la dispozitie. Inainte de a huli este bine sa va informati. Ma indoiesc de faptul ca nu stiti mai mult decat ati scris despre familia Ratiu.
Numai pe wikipedia sunt accesibile suficiente pagini referitoare la familia, membrii sau ctitoriile familiei Ratiu.
Dr. Ioan Ratiu, “bietul” cum ii ziceti dumneavoastra stia foarte bine ca “e de Noslac”. Canonicul Basiliu Ratiu de Nagylak a fost unchiul lui si cel care a romanizat numele familiei, cel care s-a judecat in 1828-1829 pentru a reatesta acest titlu nobiliar minor, care conferea insa un drept major, acela de a locui in Turda.
Ramura din Turda a ramas romaneasca pana in ziua de azi, de aia mai existam inca si acum. Celelalte ramuri ale familiei noastre s-au maghiarizat si au disparut demult din istorie.
Peste 600 de ani de romanism in Transilvania medievala, Habsburgica, Austro-Ungara si acum Romanesca (sper sa ramana in veci asa), spune ceva.
Rolul si locul Dr. Ioan Ratiu in istorie nu poate fi judecat de catre nimeni. Au incercat ungurii in 1894. El a luptat 50 de ani pentru drepturile romanilor ardeleni.
Cand vin la Turda va caut sa pun la dispozitie mai multe informatii despre familia Ratiu sau daca doriti va pot trimite pe e-mail.
Pana atunci il aveti mai aproape pe Indrei.
Cu respect, Ioan Gheorghe Ratiu, Brasov

Încerc să răspund, pe larg:

Hai, române, să clarificăm o mică chestie, legată de democraţie: Fiecare are dreptul la opinie personală, chiar şi … greşită! Circulă butada că, nu Hugo, ci, Ioan Raţiu ar fi spus că “democraţie este atunci când mă lupt ca tu să poţi avea o opinie diferită de a mea”!

Având acest principiu clarificat, să purcedem la lămuriri:
1. Am dreptul democratic de a lua în derâdere, chiar, dacă … nu aceasta îmi era intenţia! Afirmaţia că “aş huli” este mult prea dură şi … foarte departe de realitate sau de intenţiile mele!
2. Nu sunteţi primul pe care îl dezamăgesc şi, sper, că nu veţi fi nici ultimul! Emiterea de opinii personale, bazate pe adevăr, pe realitatea din jur, nu pe informaţiile servite prin comunicate, are inclus acest risc.
3. Nu am negat românismul nici unui Raţiu, ci, m-a distrat acea românească alternanţă Noşlac-Nagylak, precum şi munca de “a descoperi” că suntem urmaşii lui … Decebal! Sau, măcar, ai lui Scorilo! Despre rezultate, nu mă pronunţ pentru că regretatul Mircea nu a avut timp să-mi explice, iar, domnia voastră m-a ameninţat de multe ori cu e-mail-uri documentate. Eu cred că, mult mai important ar fi să facem ceva pentru … nepoţi.
4. Este o acuzaţie grosolană şi nemeritată a afirma că aş fi avut, măcar, intenţia de a judeca rolul vreunui Raţiu în istorie. Nici în cea locală, nici în cea naţională.
5. Despre Indrei şi rolul său prin Turda, … aş fi foarte curios să aflu mai multe detalii. Tot ce se ştie pe-aici e că este … soţul Pamelei.

6. Vă promit că, în mod “democratic”, vă voi contacta “democratic”, ori de câte ori voi vrea să mai pomenesc numele “Raţiu”, spre a vă cere aprobarea “democratică” şi a evita astfel de acuze “democratice”, dar, nefondate!

Domnule Raţiu, în primul rând, vă atrag atenţia că eu nu sunt “domnul Zamfir”, ci, eventual, dacă vă este greu să-mi spuneţi “Zamfir”, sunt “domnul POP”!

Eu, de pe poziţia mea, de deloc umil Cetăţean Turdean, nicidecum de fost-prezent-viitor nobil (singura urmă de nobleţe, ce mi-aş putea-o asuma, este fosta vecinătate a bunicii mele, Zamfira, cu familia celui care a rodit “Mirabila sămânţă“!), văd:

- un Centru Raţiu pentru Democraţie … cu poarta închisă bine,
- o sală de expoziţii greu accesibilă, chiar şi când sunt expuse lucrări acolo,
- un fost Centru de informare turistică … transformat într-o sală nefolosită,
- o creşetoare care îşi clamează, neinteligibil, dar, asurzitor!, nevoile, în faţa vitrinei de la casa familiei Raţiu,
- “văd” o mulţime de activităţi, desfăşurate la Cluj Napoca, la Londra, la Washington, … oriunde, în afară de Turda (notă: ca acel TurdaFest desfăşurat la Cluj Napoca!)! Nu mă încântă nici frecventele comunicate de presă, din care aflu că … s-a făcut, s-a desfăşurat, s-a realizat, … Nu vă mai spun de conflictele cu voluntari “şcoliţi” la acest centru, care mi-au dovedit mari carenţe, atât în educaţia democratică (sic!), cât şi în cea elementară!

Nu pot judeca ce nu văd. Nu sunt jurnalist profesionist, ci, blogger amator. Nu am nici un contract, nici scris, nici nescris, care să mă oblige, moral sau pecuniar, să laud orice face familia Domniei voastre. Nu este nici o problemă, cel puţin pentru mine, faptul că nu vă plac ideile mele. Nici mie nu-mi place, de exemplu, anonimatul în care trece statuia lui Dr. Ioan Raţiu, într-un oraş în care familia lui este atât de …. activă (veniţi, într-o seară, ca să constataţi cum este iluminată clădirea primăriei şi cum este cvasi-invizibilă statuia memorandistului!). Nu văd manifestările publice, nici la aniversarea/comemorarea vreunui Raţiu, nici a statuii, … Unde este munca de apropiere a idealurilor răţescului strămoş de nevoile şi înţelegerile turdeanului de astăzi?! V-aţi mulţumit să acuzaţi autorităţile că vă pun piedici?! Ştiu că şi lui Dr. Ioan Raţiu i s-au pus! Dar, el a lăsat ceva palpabil în urmă. Faceţi un sondaj în rândurile turdenilor, pentru a afla ce văd, ce ştiu , ce cred ei despre actuala familie Raţiu. Mă tem că aţi afla mai multe “răutăţi”, decât … aţi decelat în scrisul meu! Remarcaţi, eu nici măcar nu afirm că aţi făcut-o “cu rea voinţă”!?
Discuţia se poate prelungi mult. Nu este locul, aici. Aveţi dreptate când afirmaţi că aş şti mai multe decât scriu. Dar, eu nu am nevoie să-mi fac rating din publicare, cu rost ori fără rost, a informaţiilor ce le deţin.
V-aş sugera ca, data viitoare, când îmi mai citiţi postările, la judecarea lor, să aplicaţi acel principiu străvechi (că, de la Râm ne tragem!): Sine ira et studio! Şi, să mai ţineţi cont că blogurile mele exprimă opiniile mele personale, nicidecum decizii instituţionale ori academice … Exprimarea este, uneori, glumeaţă, cu nuanţă de pamflet, voit şugubeaţă. Dar, acordaţi-mi beneficiul democratic al prezumţiei de seriozitate!
Cu respect,
Zamfir POP, Turda

, , , , , , , , , , , , , , , , , Viata ca o gluma

2 Comments → “Existenţa unui român, nu se discută”

 1. Ioan Gheorghe Ratiu 6 years ago  

  Stimate domnule Zamfir Pop, …
  N.B.: textul este prea lung pentru a fi un simplu comentariu! preluat şi comentat, îl găsiţi în postarea Despăgubire pentru pământurile de la Noşlac
  Cu acelasi respect,
  Ratiu, I.G.

Trackbacks For This Post

 1. Vârşa primarului | Florina Lupa Curaru - 6 years ago

  [...] sugerez să vizitaţi: Turdeanu’, ZOL, Ulise, Zamphotograph, Zamfirdeturda, filumenie, AEFC, colectionara, Florina, magina, arcadia, [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line