Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Semne de Primăvară şi de ... fudulie!

April 5, 2013 6 Comments

Printre pozele de azi, am şi poza de mai sus. Am postat-o pe facebook, între altele, cu titlul generic “Semne de primăvară”!

Protagoniştii s-au recunoscut şi … mi-au mulţumit pentru poză! Le-am explicat:

V-am văzut de departe şi “v-am citit”. Mă frigea degetul să vă pozez, dar, îmi era teamă … să nu sfâşii vraja ce vă lega. V-am pozat din spate, încercând să vă prind mâinile înlănţuite.
Normal că v-am auzit vorbind şi mă gândeam. Când au trecut vreo … zeci de ani de când …
Dacă v-am făcut o bucurie, sunt ŞI mai fericit!

… nu aş mai putea adăuga decât: să fie fericiţi! Este principalul drept al lor, la această vârstă!

*

În titlu, v-am promis şi semne de … fudulie! Cine se pricepe cel mai bine la a fi fudul? Prostu’, desigur!

De o cu totul altă factură, a fost discuţia despre epoca socialismului. Am spus:
Există legile. Dacă le respectăm şi … ne mai respectăm şi pe noi-înşine … Eu, chiar, nu am nevoie de Ceauşescu! Material, o duceam infinit mai bine decât acum. Dar, acum, nu mai sunt Zamfir, ci, ZAMFIR!

O tânără s-a trezit a fi extrem de revoltată şi m-a apostrofat cu furie:
- exista legile dar pentru cine? in ce lume traiesti? chiar nu observi ca tara asta sa dus incet incet pe rapa de cand s-a dus Ceausescu pana cand a ajuns pe fundul prapastiei….nu stiu tu ce lucrezi cu ce te ocupi de unde iti castigi existenta, da eu una sunt tanara am terminat liceul de 2 ani,intradevar nu mi-am luat bacul da asta nu inseamna ca nu merit un loc de munca nu…umblu zi e zi si caut peste tot dar nu ma angajeaza nimeni…
- ba ai prea multa scoala si nu te angajeaza pentru ca trebuie sa-ti dea salar in functie de nivel sau nu ai scoala..nici cum nu ii bine…s-a ajuns sa nu te angajeze cu 11 clase(profesionala) din ce cauza? ce raspuns a primit cel respins? “ne pare rau da nu te putem angaja pentru ca ai prea multa scoala” ma lasi? pe vremea lui Ceausescu nu vedeai asa ceva,din contra te obliga sa lucri si iti gaseau ei de lucru puteai sa stai linistit acasa fara sa-ti cauti ca iti cautau ei
- or fost niste idioti tampiti oamenii care l-au dat jos pe ceausescu,imi pare rau ca m-am nascut sa traiesc in vremea asta unde stai acasa ca n-ai de lucru,n-ai bani,vezi numai drogati si curve pe strada si toata lumea ii materialista,nimeni nu te-ar ajuta…
- efectiv mi GREATA ca traiesc intr-o astfel de lume…. dl Zamfir Pop ori esti nebun,ori esti unul dintre oamenii mentionati de mine m-ai sus daca poti sa spui asa ceva, avand in vedere ca esti un om in varsta deci ai trait in vremea lui ceausescu,is curioasa o duci mai bine acum decat o duceai atunci? nu cred,daca spui da.minti ca nu are cum sa fie mai bine…
- da … is vremuri apuse,dar din ce cauza? din cauza unor prosti de oameni pe care io mancat in cur sa se revolte si sa-l omoare pe ceausescu

Chiar dacă ştiam că nu va înţelege ce scriu (aşa cum nici gramatica şi ortografia nu o dau afară din casă!), i-am răspuns:

În 22 decembrie ’89, când colegii mei de serviciu urlau “Democraţie! Economie de piaţă! Libertate!”, le-am spus: “Nu ştiţi despre ce vorbiţi!”
În ’87, am stat o lună de zile în RFG! Plus că, din ’66, am vorbit în franceză şi engleză cu mulţi din Occident!
De-aceea, le-am explicat: “În democraţie, libertate, economie de piaţă, eşti liber să faci ce vrei. Inclusiv, … să crăpi! Nu este decât problema ta!“. Cum trăiesc eu, ce mănânc, de unde-mi câştig bani, … este STRICT problema mea. În germania, ce mai mare impoliteţe (eufemistic vorbind!) este să-l întrebi pe neamţ de banii lui!!!
Astăzi o duc foarte greu, neavând nici un venit! Dar, sunt LIBER să fac ce vreau, NU-MI DICTEAZĂ NIMENI ce să gândesc, …
Dacă nu am un loc de muncă este pentru că … treaba mea! Dacă am ce mânca sau nu … la fel!
Dar, mă culc FERICIT că am făcut ce am vrut eu!
Înainte de ’89, când am fost invitat la Praga, la Londra, la Brisbane, nu am primit paşaportul! Acum, declin invitaţiile pentru că nu-mi pot permite călătoria.
Înainte de ’89, îmi dispăreau scrisorile sau din plicuri, acum primesc TOT ce mi se trimite!!!
Înainte de ’89, nu puteam vorbi cu cineva din străinătate la telefon. Acum, stau la taclale cu oricine, de oriunde.
Înainte de ’89, ascultam posturi de radio străine, pentru că la tămâierile de la radio românesc îmi era GREAŢĂ!
Pe stradă? Ca şi pe internet, eu nu văd “numai curve, drogaţi, …”, ci, văd mulţi oameni normali, minunaţi, chiar! Depinde, ce vrei să vezi!
Nu şti că, dacă trăia Ceauşescu, … nu ai fi avut curajul să-ţi expui părerile atât de sincer!
Stai acasă pentru că nu ai de lucru? De ce nu ai de lucru? Ce şti să faci? De ce nu-ţi cauţi? … Este adevărat că posturile de stat cu deştu-n cur pentru un sac de bani sunt greu de obţinut! Dacă VREI să faci ceva, faci! Gândeşte, munceşte, … nu aştepta! Nu te-ajută nimeni, deşi, tu aştepţi? Iorga spunea: “Lasă pe alţii să te plângă! Tu, ajută-te!”.
Poate că sunt NEBUN, cum spui, dar, suntem mulţi şi pe noi se bazează societatea, nu pe cei care … aşteaptă!!!

N.B.: Nu am subliniat decât câteva din greşelile uriaşe de exprimare, ortografie şi … logică. N-am văzut nici crasa lipsă de respect în adresare. M-am distrat, chiar, citindu-i “revolta” de “tânără”, fără bac, dar, cu ifose, disperată cu nu vine nimeni cu job-ul “pe care-l merită” (prin ce?!) pe tavă!!! Probabil că, mâine, va aştepta să-i aducă primarul şi un bărbat! Că … merită, sigur! Avea vreun sens să-i povestesc că nepoata mea din Germania, la 14 ani, căuta oferte de baby-siter pentru banii de buzunar?! Sigur, m-ar mai fi declarat, încă o dată, nebun!!!

, , , , , , , , , , , , Gânduri Zamfiriene

6 Comments → “Semne de Primăvară şi de … fudulie!”

 1. ZamPop 6 years ago  

  # Mala: De multe ori, povestind cum era – cu adevărat, nu, idilic! – pe vremea lui Ceauşescu, primesc replica: “Nu se poate!!!” şi le spun: Mă bucur că nu poţi crede, înţelege, …

 2. Mala 6 years ago  

  Semne de fudulie sa tot gasesti la tot pasul! Problema acelor nostalgici e aceea ca…n-au nici o problema decit sa se plinga. Eu le spun doar citeva lucruri:
  1. Daca ar cunoaste istoria natiei asteia, s-ar gindi de doua inainte de-a casca gura.
  2. Sa caute informatii despre Romania intre cele doua razboaie mondiale si-atunci poate ca vor intelege si vor vedea diferenta.
  3. Sa se gindeasca ca, dupa razboi, Romania era la egalitate cu celelalte tari(mari acum) ale Europei. Fara comunism, ele au ajuns unde sunt acum. Noi, cu comunism suntem unde suntem.
  4. Tinara respectiva crede ca asta e democratie? Inca o data dovedeste ca habar n-are despre ce vorbeste. Actualmente noi nu traim decit un comunism cu spoiala/nume de democratie, drept dovada, capetele tarii provin din fostele structuri de conducere ale PCR. Daca nu stie ce inseamna asta, un search pe Google e edificator.
  5. Ca sa poti compara mere cu pere trebuie sa fi mincat din amindoua si-abia atunci poti sa-ti dai cu parerea. Asa ca, un tinar de 20, fie chiar si de 30 de ani, nu are termenul de comparatie/echivalenta decit din spusele altora. Ceea ce este irelevant.
  In loc de concluzie … se reinfiinteaza scolile de meserii. Sa-si ia bac-ul (daca poate) si sa-si faca o calificare. Nu toti trebuie sa fie doctori sau avocati. Mai este nevoie si de mecanici, timplari sau lacatusi.

 3. ZamPop 6 years ago  

  # elly weiss: Am cunoscut un taximetrist cu două licenţe: Momentan, mă distrez lucrând ca taximetrist! – mi-a explicat el.
  “Tânăra” în discuţie a fost educată de … nostalgia părinţilor. “Să-i fie mai uşor decât mi-a fost mie” – zic părinţii, tăind aripile copiilor!

 4. elly weiss 6 years ago  

  Fotografia e atat de frumoasa incat am fost putin mirata de titlu :) Apoi am inteles ca partea a doua a titlului se referea la altceva…altcineva.
  Astia sunt multi dintre copiii de azi. Din pacate, desi crescuti in ceasta epoca, asta in care noi, adultii, ne zbatem sa supravietuim, multi dintre ei sunt mai rau decat daca ar fi aterizat aici de pe vremea cealalta. Nu stiu si nu inteleg valoarea banului, nu inteleg valoarea in general, nu inteleg ca trebuie sa lupti pentru a fi demn. Asteapta para malaiata si totul le pute, cum se spune. E firesc sa vada doar mizeria din jur cand ei gandesc doar gresit.
  Mi-am adus aminte de o poveste cu talc, cea cu cele doua cetati. Poate ca nu are rost sa scriu aici toata povestea, poate fi gasita pe internet in multe locuri. Important e mesajul. Care suna astfel: “Oamenii nu sunt altceva decat ceea ce știm noi să găsim în ei!” La fel si societatea, extinzand aria.
  Fata aceea, pana nu-si va schimba modul de a gandi…nimic nu va realiza.
  Vorbesc din punctul de vedere al unei persoane care nu o duce prea bine fiindca momentan sunt in somaj si e greu de gasit ceva ca inginer. Posibil sa fiu nevoita sa ma reprofilez fiindca asta e situatia. Dar nu disper. Si nici nu vad totul negru in jur. Dar, ca si tine, in timpul pe care il am la dispozitie, am gasit solutia blogului si incerc sa fac lucruri frumoase acolo, sa scriu despre intamplari si oameni frumosi, si despre ganduri, framantari…ca nu e totul roz dar incerc sa fac un lucru care cred ca merita. Am suficiente satisfactii. Una dintre ele este ca am cunoscut multi oameni deosebiti, printre care te numeri.
  O zi buna!

 5. ZamPop 6 years ago  

  # Florina: Să ne bucurăm pentru ei şi să le dorim fericire!
  În privinţa “tinerei” care gândeşte … aşa cum au învăţat-o părinţii, … Dacă ar fi numai una care gândeşte aşa … Am bolduit o parte din comentariul tău, pentru a scoate în evidenţă diferenţa de păreri.

 6. Florina 6 years ago  

  Una caldă şi una rece! Mă bucur pentru copiii ăia şi mă întristează modul de gândire al “tinerei” din partea a doua.
  Spune că “merită” un job?! Pentru ce? Pentru că nu şi-a luat bacul? Aici, am lucrat o lună gratis ca să-l conving pe patron că merit jobul pe care-l am acum!!! Nu mi-aş permite să întârziu nici măcar 5 (cinci) minute de la serviciu pentru că nu l-aş mai avea. Şi ea aşteaptă un serviciu? Doamne, iartă-o!

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line