Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Iubeşte-mă, atunci când o merit cel mai puţin, atunci am nevoie cel mai mult (proverb chinezesc) * Dacă ai privilegiul de a şti, ai şi obligaţia de a acţiona (Albert EINSTEIN, 1879 - 1955) * Viaţa asta-i bun pierdut, de n-o trăieşti cum ai fi vrut (George COŞBUC, 1866 - 1918) * Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta (Constantin Brâncuşi, 1876 – 1957) * Prefer să încerc ceva greu şi să nu reuşesc, decât să încerc să nu fac nimic şi să reuşesc (Robert Schuller, 1926 - ...) * Când moare Speranţa, rămâne Pasiunea (anonim) * Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu exista (John F. Kennedy, 1917 - 1963) * Păsările care se nasc în cuşcă, au impresia că a zbura este o boală (Alejandro Jodorowski, 1929 - ...)

Sunt mai fericit, când îţi pot fi de folos (Zamfir POP, 1953 - 2035)

April Fools Day countdown banner

Cetăţean profesionist

Jurnalist amator

incurabil visător la o lume mai bună, mai dreaptă, mai curată, ... mai umană

Nu mergeţi în rezervaţia naturală, cu aparat foto!

February 28, 2014 22 Comments

Azi, am fost la Cheile Turenilor.

Deşi, pooliţistul de la Tureni (cel care mi-a deschis uşa de la casă, în lipsa mea, dar, susţine că … el nu mi-a violat domiciliul, pentru că voia să-mi înmâneze o citaţie!) îmi “recomandase” să nu mai merg pe-acolo, ca … “să nu-l supăr pe proprietarul din mijlocul Rezervaţiei”! Pentru că, nu am respectat … preţioasa indicaţie venită de la un om al legii (sic!) …

Pe scurt, iată, păţania noastră:

Pe la orele 15, am fost tâlhărit în Cheile Turului de Crişan Vasile, proprietarul din mijlocul Rezervaţiei. Am rămas fără aparatul foto şi un telefon mobil. Mai am haine şi rucsacul rupt şi … Penelopa lovită cu piciorul! Bonus: un ochi vânăt şi dureri la coaste!
De pe un al doilea telefon, am sunat la 112. Au venit: un poliţist din Sânduleşti, doi poliţişti din Tureni, un criminalist.
Pe la orele 18, am plecat spre Turda. Oamenii legii au rămas să cineze, pardon: să analizeze faptele, împreună cu … agresorul! După o oră, ieşeam în DN şi … nici una, dintre cele trei maşini ale lor, nu m-a depăşit!
Nu mai pot fi contactat pe orange, dar, răspund la 0731356811.
P.S.: Agresorul CONSTRUIEŞTE în Rezervaţie!

Detaliat:

După ce am mâncat la Pensiunea fără nume – distrusă, în mare parte! -, am ajuns la poarta proprietăţii lui Crişan Vasile Marian, pe la orele 15. Am pozat – de la vreo doi metri de poartă! -  înscrisurile de pe poartă şi am luat-o, pe drum, înapoi. Mai ales că, îl văzusem pe proprietar şi “nu voiam să paţ’ vreun conflict cu mitocanu’“!

Am filmat apropierea lui, crezând că vrea să discutăm ceva. Bănuiam că “nu-mi permite să fotografiez” în Rezervaţie!

A venit, m-a lovit în faţă, am căzut şi mă tot trăgea de haine, probabil, ca să mă ducă dincolo de poartă, ca să aibă dovada că … i-am violat proprietatea.

Penelopa, căţeluşa mea, văzându-mă agresat, a lătrat şi a încercat să riposteze. Agresorul a lovit-o cu piciorul!

Tot lovindu-mă (nu pot spune “cu animalitate”, ca să nu-l jignesc … pe animal!), mi-a smuls aparatul foto din mână. Apoi, când a văzut că are obectu‘, s-a potolit, până a văzut că … sun la 112. S-a întors, a reluat scenariul, descris anterior, şi … mi-a smuls şi telefonul din mână.

Fericit, de dubla tâlhărie reuşită, mi-a spus şi motivul agresiunii: filmarea postată de mine pe youtube, în octombrie! Deşi, după “împăcarea” de la postul de poliţie din Tureni (mă reclamase că, trecând prin Rezervaţie, i-am violat proprietatea! tocmai, “uitase” că, cu o lună înainte, personal, îmi spusese că pot trece oricând pe-acolo!), mi-a spus că nu este problemă, pentru că “nu i-am filmat proprietatea”! Deci, nu este numai uituc, ci, şi mincinos?!

Adevăratul mobil al agresiunii este faptul că lucrează la extinderea, prin etajare, a construcţiei denumită “casă de vacanţă”, aflată în mijlocul Rezervaţiei naturale!

M-am depărtat şi mai mult de proprietatea lui şi … de pe telefonul de rezervă, am apelat 112. Am aşteptat, la circa un kilometru, în aval.

După mai bine de o jumătate de oră, a sosit poliţistul Daniel Gaşpar, de la Sănduleşti. Apoi, după aproape încă o oră, au sosit şi doi poliţişti, Cătineanu Alin şi Stângaci Alina,  de la Tureni. A sosit şi criminalistul. Erau trei maşini de poliţie: MAI 25859, MAI 25771 şi MAI 20381. Ca-n filmele americane! Cei trei poliţişti m-au chestionat, îndelung, mai ales asupra … ziarului la care lucrez! N-am înţeles … rostul întrebării! Sau … se pregăteşte muşamalizarea cazului?!

Criminalistul mi-a fotografiat şuba ferfeniţă şi … “machiajul” de la ochi. Mai târziu, pe drumul spre casă, coastele – lovite de bocancul agresorului -, au început să mă doară şi, acum, respir  cu greutate, dureros! Noroc că avusesem şuba groasă! Doar degetul luxat …

În cele din urmă, au fost găsite aparatele ce mi s-au furat, dar, criminalistul le-a introdus în pungi, sigilate, pentru expertiză ulterioară. Fuseseră aruncate pe teritoriul proprietăţii, ca să pară că … le-aş fi pierdut pe-acolo. În plus, aparatul foto nu mai avea acumulatorul şi … cardul! Fuseseră smulse şi aparatul deteriorat, fiind probe evidente ale agresiunii.

Am refuzat să semnez vreun proces-verbal, pentru că poliţistul nu a acceptat să îl întocmească în dublu exemplar, pentru a-mi remite copia. Ca urmare, a renunţat să-mi mai solicite declaraţia. După ce s-a mai plimbat, vreun sfert de oră, prin preajma agresorului, cu buletinul meu în mână, a acceptat să mi-l restituie şi … am plecat spre casă, pe la orele 18.

Oamenii legii au rămas să cineze, pardon: să analizeze faptele, împreună cu agresorul. După o oră, ieşeam, din Copăceni, în DN şi … nici una, dintre cele trei maşini ale lor, nu m-a depăşit! Cred că au luat-o pe Valea Racilor, în amonte, şi au ieşit la Tureni!

“Recolta” a fost bogată:

1. Câinele mi-a fost lovit.

2. Am fost tâlhărit de aparatele foto şi telefonic.

3. Mi-au fost deteriorate, şuba şi rucsacul.

4. Am fost agresat, verbal şi fizic.

5. Mi-au fost înlocuite orele de relaxare cu ore de stres!

Urmează să depun plângere penală şi să văd … dacă a folosit cina, pardon: “cercetarea” … de după plecarea mea!

Aceasta îmi este declaraţia, pe care o dau şi o semnez … ca blogger!

Singura “consolare”: nu sunt singurul agresat de acest “Proprietar din Rezervaţie“! Am mai publicat detalii despre situaţia din Rezervaţia Cheile Turenilor.

P.S.: de astă-dată, nu pot să postez imagini sau filmuleţe, pentru că, criminalistul a recuperat aparatul foto, dar, … fără acumulator şi card! În plus, am adăugat elemente omise sau relevate ulterior.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Viata ca o gluma

22 Comments → “Nu mergeţi în rezervaţia naturală, cu aparat foto!”

 1. ZamPop 2 years ago  

  # top: Așa ar fi meritat …

 2. top 2 years ago  

  Eu m-as fi intors cu 10l de benzina si ii “sfinteam” cabana..

 3. ZamPop 3 years ago  

  *Cammely: Suntem în … Rrrrromâniaaaa!

 4. cammely 3 years ago  

  Îmi pare rău. E trist si nu e o poveste.

 5. ZamPop 3 years ago  

  @Bianca: Se poate bănui … Oricum, îmi este clar că este ţinut în braţe de pooliţia din Tureni.

 6. Bianca 3 years ago  

  Dl. Zamfir, dar cine e Vasile Crişan? Are oarice pârghii politice în zonă?

 7. ZamPop 5 years ago  

  # Ana Maria Catalina: Textul este clar! Se pare că … mulţi au luat cina pe-acolo, ca poliţiştii care au venit “să cerceteze” … la ce ziar scriu eu!

 8. Ana Maria Catalina 5 years ago  

  Am inteles Rezervatia din Cheile Turenilor, conform garzii de mediu, “este rezervata” unui particular. :( (

 9. ZamPop 5 years ago  

  # Ana Maria Catalina: Dimpotrivă! Garda de mediu vine cu precizări: pentru că nu există traseu marcat prin rezervaţie … accesul turiştilor este interzis!

 10. Ana Maria Catalina 5 years ago  

  Oare, amenda poate fi considerata un inceput spre rezolvarea liberului acces al turistilor in chei? Sau, cu asta se face uitata ideea. Da, regretabil ca nu se implica mai multi factori, presa, autoritati…

 11. ZamPop 5 years ago  

  # Ana Maria Catalina: O remarcă: construcţiile sunt INTERZISE în interiorul rezervaţiei! Este şi opinia inspectorilor de la Garda de mediu, care … l-au amendat pe proprietar! De ce nu este şi problema mass-media? Dincolo de scandal, problema ilegalităţilor … nu interesează pe jurnaliştii …. “formatori de opinie”!

 12. Ana Maria Catalina 5 years ago  

  In disputa prezentata, proprietarul avea dreptul sa-si apere proprietatea in perimetrul ei nu sa se extinda violent in afara ei.
  Mi se pare cu totul anormal, ca o trecere prin chei, o trecatoare, sa fie blocata. Raman uimita de faptul ca autoritatile permit blocarea acceselor in zone de atractie turistica. Nu e vorba de interesul fata de ce fac oamenii dincolo de gardul nostru. E vorba de ce ni se face noua. Turismul o sursa de venit pentru Romania este descurajat, blocat, in schimb admitem distrugeri prin exploatare. Se intampla datorita celor multi care tac, admit, sau te judeca pe “tine”, pentru ca ai curajul de a avem obiectii sau pareri diferite intro tara cu pretentii de a fi democrata.

 13. ZamPop 5 years ago  

  # Aurora Georgescu: La întrebări, voi afla răspunsul … cândva.

 14. Aurora Georgescu 5 years ago  

  Este revoltător tot ce ţi s-a întâmplat! Care a fost finalitatea? Ai fost despăgubit până la urmă măcar de stricăciunile materiale pe care ţi le-a provocat animalul? Că despre cele morale nu cred că la noi intră în discuţie, aşa cum ar trebuie într-un stat civilizat!

 15. ZamPop 5 years ago  

  unu cucu21@yahoo.com 46.214.98.6

  Un comentator vine cu idei măreţe. Am sărit peste măgăriile obişnuite, inclusiv, peste jignirile aduse Penelopei!, pentru că … semnează anonim!
  Foarte bine ca ai luat-o in freza sa te inveti minte sa nu mai ai treaba cu oamenii care ce fac si sa iti vezi de drum cu potaia ta … si lasa inteligenta deoparte
  Am extras numai două “idei”:
  1. Să las să construiască, ilegal, în rezervaţie, liniştit.
  2. Să devin ca ei, tâlharul şi comentatorul, … lăsând deoparte inteligenţa!

 16. ZamPop 5 years ago  

  # zoltbogata: Din primele cuvinte ale postării mele, am precizat despre … “profesionalismul” poliţistului …

 17. zoltybogata 5 years ago  

  Dapoi nu mă mai miră nimic în ziua de azi :( .Să fi agresat pe domeniu public și tâlhărit și parcă văd că nu iau făcut nimic. Astfel de persoană trebuia arestată cel puțin 24 ore, dar la noi dacă cunoști Polițaiul, scapi. Nepotul meu minor, a fost agresat în casă de față cu maicăsa, agresorul find prieten cu Polițaiul, nu a pățit nimic. Măcar tu să lupți pentru dreptul tău. Îmi pare rău pentru ce ți sa întâmplat. Multă sănătate

 18. ZamPop 5 years ago  

  # oreste: Nu sunt şanse. Vorbeşti de o specie care se înmulţeşte, ocrotită de … autorităţi (inspectori de mediu, poliţişti, primari, etc.).

 19. oreste 5 years ago  

  sper ca specii ca aia din care se trage “animalul” sa fie pe cale de disparitie, dar sa nu fie protejate in veci!

Trackbacks For This Post

 1. La Terasa Arieşului | Blog de Căţea - 5 years ago

  [...] şi încercăm să uităm loviturile de copită ale măgarului din Cheile Turului. [...]

 2. Penelopa la … carrefour! | Florina Lupa Curaru - 5 years ago

  [...] Penelopei * Vă sugerez să vizitaţi bloguri din grupul nostru:  turdeanu’, ulise, penelopa, zol, zamphoto, filumenie, turda, magina, colectionara, aefc, florina şi de-ale prietenilor noştri: [...]

 3. Nu mergeţi în rezervaţia naturală, cu aparat foto! | Stiri Bloggeri Din Romania - 5 years ago

  [...] is the original post: Nu mergeţi în rezervaţia naturală, cu aparat foto! This entry was posted in Uncategorized and tagged aparat, cheile-turenilor-, din-mijlocul, [...]

Leave a Reply

ZOL - Zamfir On Line